13.9 C
București
sâmbătă, aprilie 20, 2024

Negrilica, o planta de leac mai putin cunoscuta

Negrilica este o planta ce nu creste mai mult de 30 cm, are o tulpina dreapta, subtire, usor ramificata, care formeaza o tufa rotunjita cu frunzele mici, cu aspect de ace moi si o culoare verde-argintie, iar florile sunt in forma stelata, colorate in albastru sau alb-cenusiu. La maturitate, dau nastere unor capsule mari, umflate, compuse din 5 pastai in care se gasesc numeroase seminte negre, folosite drept condiment.

seminte de negrilica

In urma unor cercetari de specialitate, s-a aflat ca aceasta planta dateaza de acum 3300 de ani, fiind gasita pe mormantul faraonului Tutankamon. De asemenea, se mai spuna ca profetul Mahomed a spus despre negrilica faptul ca „este un remediu pentru toate bolile, in afara de moarte”.

Se pare ca multe dintre beneficiile atribuite acestei plante au fost confirmate si in literatura biomedicala. De exemplu, cei de la greenmedlife.info au identificat pana in momentul de fata 1600 de compusi naturali cu o larga gama de beneficii pentru sanatate.

Iata care sunt cele mai importante efecte terapeutice ale acestei plante.

Negrilica si diabetul de tip II

Negrilica scade glicemia fiind foarte utilă pentru tratarea diabetului de tip II. Se pare ca 2 g de planta pe zi, administrata pe stomacul gol, a avut ca rezultat reducerea glicemiei, micsorarea rezistentei la insulina, sporirea functiei celulelor beta, si reducerea hemoglobinei glicozilate la subiectii umani.

Negrilica si infectia cu Helicobacter Pylori

Aceasta planta are o super actiune anti Helicobacter Pylori, comparabila cu terapia tripla de eradicare. Se iau 2 g de seminte pe zi.

Negrilica si cancerul

In urma studiilor de specialitate, s-a observat ca uleiul de negrilica are proprietati antitumorale, stimuland formarea de interferoni. Un grup de cercetatori americani au demonstrat ca prin folosirea semintelor de negrilica, 80% din celulele pancreatice canceroase au fost distruse. De asemenea, negrilica se poate folosi cu succes si in cazul cancerului de colon si al cancerului de san.

Negrilica si hipertensiunea

Se recomanda administrarea zilnica a 100 pana la 200 mg de extract de negrusca, de 2 ori pe zi, timp de 2 luni. Acest tratament are efect de micsorare a presiunii sanguine la pacientii cu usoara hipertensiune.

Negrilica si afectiunile inflamatorii (astm, bronsite, alergii, infectii, reumatism)

Nigelona, o substanta aflata in semintele plantei ajuta la tratarea afecțiunilor inflamatorii. De exemplu, timochinona – unul dintre constituentii activi principali ai plantei, este superior medicamentului fluticazona la modelul animal de astm. Un alt studiu, de data asta pe subiecti umani, a gasit ca ceaiul din seminte de negrilica are un efect antiastmatic relativ puternic asupra cailor respiratorii afectate de astm. De asemenea, rezultate bune s-au observat si in cazul amigdalelor inflamate sau faringelui (durerile in gat).

Negrilica si Stafilococul auriu

S-a constatat faptul ca negrilica are actiune antibacteriana impotriva izolatilor clinici de Stafilococcus aureus rezistent la meticilina.

Contraindicații pentru tratamentul cu negrilică:

Administrate in doze mari, semintele plantei pot fi toxice pentru organism (aproximativ intre 100-25 bucati pe zi). De asemenea, aceste seminte nu sunt recomandate copiilor si femeilor insarcinate.

Luminita Noptii, o planta considerata „leacul bun la toate”

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole