6.5 C
București
sâmbătă, noiembrie 23, 2024

Feriga. Ce indicatii terapeutice are cea mai veche planta de pe pamant

Feriga (Aspidium filix-mas) este una dintre cele mai vechi plante de pe pamant, care poate face adevarate minuni in tratarea anumitor afectiuni. Aceasta planta creste adesea in paduri si in locuri umbroase si nu depaseste inaltimea de 1 metru.

In scop terapeutic, de la aceasta planta se utilizeaza radacina (rizomii). Radacina ferigii este de culoare cafenie, este foarte lunga (aproximativ 30 cm si grosimea de 5 cm) si se recolteaza toamna. Rizomii se scot cu grija din pamant, nu se spala cu apa, ci se curata cu un cutit de resturile cafenii pana se ajunge la partea de culoare verde. Acestia se usuca, la un loc uscat, la umbra, intinsi intr-un singur strat subtire pe hartie sau pot fi suspendati. Dupa uscare, radacina are un gust dulceag si astrigent.

Chiar daca este gasita cu usurinta, oamenii nu-i dau importanta, nestiind ca aceasta poate fi utilizata cu succes in scop medicinal.

Radacina de feriga are in compozitia sa filicina, un fitocomplex, cu actiune terapeutica antihelmintica, prin paralizia musculaturii netede a unor viermi intestinali (Tenia solium, Ascaris, Ankilostoma, Distonum, Botriocephalus – actiune hemolitica) sau hepatici (Fasciola hepatica – prin precipitarea proteinelor sau prin acţiune antioxidazica)”.

Feriga – Indicatii terapeutice

  • Feriga, un bun remediu contra parazitilor intestinali

In medicina, cea mai cunoscuta aplicatie este pentru expulzarea parazitilor intestinali (Tenia, Oxiurii, Limbricii, Ascarizii).

Rizo­mii de feriga produc o para­lizie ireversibila a viermi­lor in­tes­tinali. Deoarece preparatele din feriga sunt neplacute la gust, se recomanda administrarea sa sub forma de sirop. Se prepara un decoct dintr-o lingura de rizomi de feriga proaspeti, razuiti si 100 ml apa. Dupa filtrare se adauga 100 g zahar si se mai tine pe foc pentru 10 minute. Se admi­nis­trea­za dimi­nea­ta, pe stomacul gol, cate 1 lingura, in doua reprize, la interval de 15 minute. Dupa 2 ore de la administrare, se folo­seste un pur­gativ (de exemplu 2 linguri de ulei de ricin), pentru evacuarea vier­milor paralizati. Atentie! supradozarea cu feriga poa­­te provoca voma, greata, somnolenta sau tulburari de vedere.

Trebuie stiut ca in industria farmaceutica, radacina de feriga se poate prelucra si in stare proaspata, fara a fi uscata. Aceasta este folosita la prepararea unor medicamente care ajuta in combaterea teniei si limbricilor.

  • Feriga, un bun remediu in caz de guta, reumatism, picioare inflamate si vindecarea ranilor

In aceste cazuri, se recomanda tinctura din radacina de feriga sau compresele cu rizomi.

-Pentru a scapa de durerile provocate de guta si reumatism, se recomanda aplicarea urmatorului preparat, direct pe articulatiile dureroase: intr-un litru de apa se fierbe un rizom timp de 15 minute, apoi se marunteste prin sita. Se poate face si baie cu apa in care s-a fiert radacina de feriga.

-In cazul picioarelor inflamate, se recomanda aplicarea de comprese reci cu decoct de radacina de feriga. Se fierbe un rizom proaspat intr-un litru de otet, apoi se marunteste prin sita si se fac cataplasme pe zona afectata.

-Feriga ajuta la tratarea ranilor. Datorita proprietatilor dezinfectante ale plantei se spala plagile cu infuzia obtinuta din 10 g rizom fiert, timp de 10 minute, intr-un litru de apa. In cazul ranilor si a crustelor de pe piele, se fierbe un pumn de radacina la 1 litru apa si se spala ranile o singura data pe zi.

6 legume ciudate care dau un bust de energie si intaresc sistemul imunitar

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole