Calomfirul (Tanacetum balsamita L.) este o planta perena, cu un miros placut aromat, asemanator cu roinita, care infloreste in lunile iulie-august. Pe vremuri, aceasta planta medicinala era folosita in bucatarie pentru asezonarea preparatelor culinare, pentru aromatizarea bauturilor, dar in urma cercetarilor de specialitate, s-a observat ca planta are si proprietati vindecatoare.
In scop terapeutic, de la calomfir se folosesc partile aeriene, care se recolteaza in perioada infloririi si care se usuca la umbra, in locuri uscate si aerisite si pastrarea se face in saculeti de panza sau pungi de hartie.
Calomfirul contine substante amare, ulei volatil, flavonoide, carotenoide, cetone, oxizi, taninuri, hidrocarburi. Datorita acestor proprietati, planta are proprietati cicatrizante, antispastice, carminative, diuretice, anticatarale, astringent si antiseptic.
In medicina naturista, planta este utilizata atat intern, cat si extern. Cel mai folosit preparat din calomfir este ceaiul.
Ceai de calomfir – Preparare
Ceaiul de calomfir se prepara din 1-2 lingurite planta la o ceasca de apa fiarta, care se lasa 10 minute la infuzat. Se beau cate 1-3 cesti pe zi.
Ceaiul de calomfir are efect fortifiant asupra organelor urinare, stimuleaza fluxul de urina si ajuta impotriva retentiei de apa din tesuturi.
Ceaiul de calomfir poate fi utilizat si extern, prin aplicarea de comprese, bai sau spalari. Acest tip de aplicatie stimuleaza vindecarea ranilor.
Calomfir – Principalele aplicatii terapeutice
Aceasta planta este recomandata in: flatulenta, tulburari digestive, indigestie, constipatie, slabirea functiei vezicii urinare, crampe menstruale, paraziti intestinali, hemoroizi, calculi biliari, ficat slabit, rinichi slabiti, tendinta de lesin, depresie, nervozitate, tuse, bronsita, febra, edem, picioare umflate si paduchi, previne caderea parului si stimuleaza cresterea lui.
Calomfir – Precautii si contraindicatii
Ptreparatele din calomfirul trebuie utilizate cu precautie, deoarece, prin supradozare, poate avea efecte toxice. De asemenea, planta este interzisa in timpul sarcinii sau alaptare.
Yucca, planta de apartament cu efecte vindecatoare
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:
[…] Calomfirul, o planta cu proprietati vindecatoare. Ce trebuie sa stii despre planta uitata de lume […]