8.5 C
București
luni, martie 4, 2024

Mierluta, o planta medicinala foarte frumoasa demult uitata

Mierluta (Cardamine amara) este o planta originara din Europa Centrala. Creste pe margini umede si pe langa parauri mici. Este o planta perena care creste pana la 60 cm inaltime, pe care o intalnim in locuri semi-umbrite cu soluri umede cu limite joase, situate in mod ideal in zonele de izvor si santuri de apa, dar si pe soluri bogate in nutrienti, in paduri de frunzis si de munte pana la 1800 de metri altitudine.

O planta care anunta izvoarele subterane

Mierluta este una dintre plantele salbatice finlandeze bune pentru indicarea prezentei apelor subterane. Cel mai bine este sa o cautati in locuri cu izvoare, unde sulfura de fier da apei de izvor o culoare ruginita

Izvoarele nu sunt intotdeauna vizibile, este obisnuit ca apa sa nu treaca doar pe la suprafata. Mierluta poate creste si in locurile unde existau izvoare, care au secetat intre timp. Specia este foarte tenace in locurile pe care oamenii le-au deranjat, desi un bazin nu este la fel de bun pentru un habitat ca un izvor.

Miscarea apei este esentiala: pe de o parte asigura un flux continuu de nutrienti, iar pe de alta parte, apa in miscare nu ingheata si pastreaza portaltoiul liber de inghet pe parcursul iernii. Specia ramane verde toata iarna, asa ca este gata sa infloreasca devreme in primavara urmatoare. Mierlutele sunt de obicei auto-polenizate si rareori produc fructe. De obicei, se raspandeste vegetativ prin bucati de alergator care se desprind.

Mierluta creste mai ales in Finlanda, la limita nordica a habitatului sau. In Finlanda se gaseste mai ales intr-o parte din Satakunta, parti sudice ale sudului Häme si creste rar in vestul Uusimaei. Aceasta este complet absenta pe coasta de sud-vest si Insulele Åland. Cele mai nordice standuri separate sunt in jurul Kuopio. Desi planta creste in partea mai putin locuita din Finlanda si are un gust destul de amar, se pare ca aceasta a fost mancata traditional in salate.

Mierluta seamana foarte mult cu stupitul cucului (C. pratensis). Speciile difera una de cealalta in ceea ce priveste frunzele, ale caror pliante au forme si dimensiuni diferite. Florile mierlutelor sunt practic intotdeauna albe, lipsite de nuanta purpurie care este comuna stupitului cucului. Aceasta atrage atentia prin florile sale mici, albe care sunt in grupuri, florile, fiecare cu patru petale albe, in mijloc cresc staminele rosii. Din flori se dezvolta pastai verticale care contin seminte.

Se consuma atat proaspata, ca si uscata in ceaiuri

In medicina naturista este rar folosita. Se recomanda sa se consume proaspata, in salata deoarece este amaruie la gust. Este si un inlocuitor de mustar si se poate adauga si in aluatul de paine.

Se aplica in mod special pentru deficitul de vitamina C si astenia de primavara. Are efect de stimulare si este un bun diuretic. Ajuta la: reumatism, artrita, infectii, elimina toxinele, stare generala slabita, scorbut, probleme de metabolism.

Se colecteaza doar frunzele din martie pana in iunie. Contine: vitamina C, substante amare, ulei de mustar. Continutul ridicat al vitaminei C are efecte antiinflamatorii si preventive. 

Are un efect stimulativ si vitalizant: accelereaza metabolismul si excretia urinara. Este buna pentru curele de primavara, permitand utilizatorului sa-si curete corpul si sa-l scape de toxinele acumulate in timpul iernii. 

Planta se foloseste in general in stare proaspata. Puteti prepara si ceai pentru a stimula metabolismul si digestia. Frunzele maruntite se pot consuma si pe paine alaturi de crema de branza insa, deoarece este amaruie nu consumati prea mult o data.

Ceaiul se prepara din 1 lingurita planta uscata si maruntita la o ceasca de apa fierbinte, care se lasa 15 minute sa traga.

In trecut a fost folosita in cea mai mare parte ca un remediu impotriva scorbutului. Intareste sistemul imunitar si ajuta la prevenirea inflamatiilor si a infectiilor asemanatoare gripei.

Tinctura din planta uscata se face din 500 g planta cu alcool 68%, se lasa la macerat timp de 14 zile, intr-un loc insorit si se agita din cand in cand. Uleiul de mustar continut in tinctura este foarte eficient in tratamentul infectiilor si inflamatiilor.

Calomfirul, o planta cu proprietati vindecatoare. Ce trebuie sa stii despre planta uitata de lume

Sursa poza: species.wikipedia.org

 

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole