6.1 C
București
duminică, noiembrie 24, 2024

Maca, tuberculul din Anzi cu beneficii uimitoare pentru sanatate

Maca este o leguma asemanatoare cu ridichea, dar cu proprietati apropiate de cele ale ginsengului. Acest tubercul prefera sa creasca in Anzi, la aproximativ 4.000 de metri deasupra nivelului marii. Cercetarile spun ca aceasta leguma a fost cultivata acum 2000 de ani in Machu Picchu si foarte apreciata pentru efectul sau fortifiant.

In prezent, maca este o leguma foarte consumata si apreciata pentru valoarea nutritionala si proprietatile ei uimitoare.

Leguma are un continut bogat de carbohidrati, o multime de proteine si acizi grasi valorosi, precum si peste 30 de minerale si oligoelemente. De asemenea, maca este o sursa buna de fier, iod, mangan, fosfor, sulf si zinc, calciu, aproape toate vitaminele si furnizeaza enzime active si toti aminoacizii esentiali, glicozidele din uleiul de mustar, macainele si macamidele.

La noi in tara, planta poate fi gasit ca sub forma de pudra si capsule, insa pudra este mai usor absorbita si asimilata de organism. Popoarele indigene folosesc pudra de maca ca faina pentru coacere si gatit. In mod traditional, pulberea de maca este amestecata pur si simplu in apa fierbinte sau lapte, rezultand o bautura dulce cu caracter de cacao.

Maca – Beneficii

-Maca este destul de folosit ca un afrodisiac natural in naturopatia deficitului de libido si a problemelor de potenta, dar si in dorinta de a avea copii si la simptome de menopauza. In urma unor cercetari, s-a constatat ca doza mai mare de 3 g maca/zi a dus la o imbunatatire semnificativa a bolilor sexuale. Aceasta poate reduce disfunctia sexuala si ajuta si la simptomele de menopauza. Totodata, planta ajuta la cresterea potentei la barbati, fara a creste nivelul de testosteron si nu are efect negativ asupra prostatei.

-Sportivii folosesc, de asemenea, aceasta planta pentru a-si imbunatati performantele. Aceasta radacina ofera corpurilor noastre o cantitate incredibila de energie naturala datorita nivelurilor ridicate de carbohidrati si din acest motiv, multi sportivi folosesc pulberea din maca drept un inlocuitor pentru steroizii anabolizanti.

-In medicina naturala, planta este cunoscuta pentru proprietatile sale de incalzire, fiind utilizata in tratarea artritei (reumatoida) si la bolile respiratorii.

-Maca are efect puternic impotriva stresului.

-Maca reduce nivelul de colesterol. Radacina plantei contine steroli vegetali, cum ar fi sitosterol, campesterol, brassicasterol si ergosterol. Acesti steroli din plante sunt molecule care se aseamana indeaproape cu colesterolul si pot reduce nivelurile de colesterol rau (LDL) prin interferarea cu absorbtia colesterolului la nivelul intestinului subtire in mod natural, ajutand la prevenirea aterosclerozei si a altor boli cardiovasculare asociate cu acumularile de colesterol.

Maca – Precautii si contraindicatii

Aceasta are un risc minim de a provoca reactii adverse. Totusi, este indicat ca cei care sufera de tiroida, hipertensivii si gravidele sa evite aceasta planta.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole