Raculet (Bistorta officinalis) este o planta din flora spontana, intalnita in Europa, Asia si America de Nord. La noi in tara o gasim in zonele de munte si subalpine, in soluri umede, in apropierea surselor de apa, la marginea padurilor.
Planta mai este cunoscuta si sub urmatoarele denumiri populare: raculet, motul curcanului, buruiana randunicii, carligata, ghintura, iarba balaurului, iarba rosie, nodurar, radacina sarpelui.
Raculet/racusor atinge inaltimi de pana la 1 metru, in pamant are un rizom serpuitor. Planta are o tulpina dreapta, aproape fara frunze, floarea rosie cu un spic strans si drept, radacina rasucita, taratoare, de 1 cm neagra pe dinafara si rosie inauntru.
In gastronomie, se folosesc frunzele, radacinile si semintele, care se recolteaza tot anul. Frunzele tinere se pot consuma in salate sau in smoothie; radacina se gateste ca pe legume, se taie felii si se lasa in apa peste noapte; semintele se pot consuma in stare pura. Totusi, in scop terapeutic, se folosesc doar radacinile plantei, care contin tanini.
Planta nu este toxica, insa contine acid oxalic si din acest motiv nu trebuie consumata in cantitati mari. Planta mai are in compozitia sa proteine, tanini, carbohidrati si vitamina C. Vezi articolul: Acidul oxalic. Care este diferenta dintre cel organic si cel anorganic
Raculet/racusor – Efecte terapeutice
- astringent puternic
- tonic
- hemostatic
- de vindecare a ranilor
Raculet/racusor – Aplicatii terapeutice
- diaree, dizenterie, dureri de stomac, enterite
- infectii la nivelul gurii (afte, stomatite, gingivite),
- rani pe piele
- fisuri anale, hemoroizi
- boala Hodgkin (un cancer al sistemului limfatic, care face parte din sistemul imunitar)
- hemoragii uterine sau de alta natura
- incontinenta urinara
- inflamatii
- leucoree
- tuberculoza
Metode de preparare si administrare a radacinii de raculet:
-Ceai (uz intern): o lingurita de rizom se pune maruntit la 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 10 minute, dupa care se strecoara. Se beau cate 2-3 cani pe zi, in perioade de pana la 3 luni. Afectiuni: adenopatii, diaree, dizenterie, enterite, hemoragii uterine sau de alta natura, incontinenta urinara, leucoree,
-Ceai (uz extern): 2 linguri radacina rasa se adauga in 500 ml apa si se fierb pentru 5 minute, apoi se strecoara. Se foloseste extern. Are rol cicatrizant, astringent si chiar ajuta eficient la distrugerea a o serie de germeni patogeni care pot fi prezenti. Tratamentul se poate face pana la vindecare. Afectiuni: rani pe piele.
-Vin de raculet: intr-un litru de vin rosu se adauga 20 g de radacina maruntita pentru 8 zile, timp in care se agita de mai multe ori
pe zi. La final, se strecoara si se administreaza cate 50 ml, de 3 ori pe zi. Afectiuni: afte, dureri de stomac.
-Tinctura: 50 g de rizom se pune la 250 ml alcool alimentar de 70°. Se lasa la macerat 15 zile, agitand des, iar la final se strecoara. Se administreaza cate 10-20 picaturi (1 lingurita), de 3 ori pe zi, pana la vindecare.
-Supozitor: cu rizom uscat si maruntit si cu unt de cacao se poate face un supozitor util in tratarea hemoroizilor, fisurilor anale sau alte rani locale. Dupa spalarea locala se introduce un supozitor, eventual in cazurile mai grave chiar doua pe zi.
-Remediu pentru tuberculoza, boala Hodkin, inflamatii, intarirea organismului: 250 g de radacini maruntite si strivite se pun cu 125 g alcool de 70° pentru 24 ore, apoi se adauga 1 litru de vin. Se lasa 5 zile la macerat, apoi se strecoara. Se administreaza cate 4-5 linguri pe zi.
Vezi si: Limba cainelui. Ce trebuie sa stii despre planta pe care o vezi adesea pe marginea drumurilor
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: