7.8 C
București
marți, aprilie 23, 2024

Acidul oxalic. Care este diferenta dintre cel organic si cel anorganic

In anul 1842, chimistul Friedrich Wöhler a fost cel care a descoperit si a sintetizat acidul oxalic. In natura, acidul oxalic poate fi gasit in stare libera si sub forma de oxalati de calciu si potasiu. Acidul oxalic poate fi atat organic, cat si anorganic. Cel organic furnizeaza organismului magneziu si fier, iar cel anorganic are un efect negativ asupra organismului nostru.

Conform doctorului in stiinte Norman W. Walker, acidul oxalic organic este unul dintre cei mai importanti compusi chimici necesari pentru mentinerea tonusului si pentru stimularea peristaltismului.

Hrana vie inseamna hrana care contine atomi organici vii si enzime, si care inseamna numai alimente crude. Cand alimentele se afla in starea lor cruda, fiecare atom este vital, organici si plini de enzime. Prin urmare, acidul oxalic din legumele crude si din sucurile extrase din ele este organic si ca atare nu are doar efect benefic, ci este chiar esential pentru realizare proceselor fiziologice din organismul uman.

Pe de alta parte, in alimentele gatite sau procesate, acidul oxalic este anorganic si in consecinta este atat de periculos, cat si distructiv. Acidul oxalic se combina foarte usor cu calciul. Daca ambii sunt organici, rezultatul este o combinatie constructiva benefica, primul asigurand asimilarea la nivelul tubului digestiv a celui din urma, stimuland in acelasi timp activitatea peristaltica a intestinului.

Cand acidul oxalic devine anorganic prin presarea sau procesarea alimentelor care il contin, formeaza un compus de blocare cu calciul, chiar combinandu-se cu calciul ingerat cu alte alimente in cursul aceleiasi mese si distrugand valoarea nutritiva a ambelor tipuri de calciu. Acest proces se concretizeaza printr-o carenta grava de calciu, ceea ce, dupa cum se stie, duce la descompunerea oaselor.

In ceea ce priveste acidul oxalic, cand se transforma in acid oxalic anorganic, prin gatitul sau procesarea alimentelor, duce adeseori la aparitia cristalelor de acid oxalic anorganic la nivelul rinichilor.

Cea mai abundenta sursa de acid oxalic se gaseste in spanacul crud, in varza, frunze de sfecla rosie, napi si frunzele de mustar, rubarba/revent, in salata de mare, in alge si in macris.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole