Stupitul-cucului (Cardamine pratensis) este o planta ierboasa, perena, de 10-55 cm inaltime. Florile sunt albe, rar alb-roz, hermafrodite, actinomorfe, cu 4 petale, adunate in inflorescente terminale de tip racem. Infloreste din aprilie pana in iulie si o putem intalni in regiunile de deal si campie, pe pajistile intinse si la marginea drumurilor din Europa, America de Nord si Asia.
Planta a devenit atât de rara in unele regiuni ca a fost numita floarea anului în 2006.
Stupitul cucului se aseamana foarte mult cu mierluta seamana. Totusi, speciile difera una de cealalta in ceea ce priveste frunzele, ale caror pliante au forme si dimensiuni diferite. Florile mierlutelor sunt practic intotdeauna albe, lipsite de nuanta purpurie care este comuna stupitului cucului.
In scop terapeutic, de la planta se recolteaza frunzele tinere, avand gust aromat si usor picant, asemanator cu creson, dar si florile, bobocii si semintele (se pot folosi ca piperul).
Aceasta planta fina este un bun condiment in bucatarie, cat si o planta medicinala pentru diverse afectiuni.
Frunzele, cand sunt consumate crude sau in salate, prezinta efecte antiscorbutice remarcabile, datorita consinutului mare de vitamina C.
Pe langa continutul mare de vitamina C, stupitul cucului mai contine si uleiuri esentiale, substante amare, fier, glicozide, magneziu, sulf si glicozide din uleiul de mustar.
Stupitul-cucului – Beneficii
Efecte terapeutice:
- antibacterian
- de purificare a sângelui
- calmant
- expectorant
- de stimulare a metabolismului
- digestiv
Aplicatii terapeutice:
- anemie
- bronsita
- diabet
- durere abdominala
- boli ale bilei
- slabiciune hepatica
- astenie de primavara
- reumatism
- guta
- probleme de piele
Cum se foloseste/administreaza
Stupitul cucului se poate consuma atat proaspat, cat si sub forma de ceai. Ceaiul din stupitul-cucului are rolul de a stimula ficatul si fierea, fiind un bun remediu pentru astenia de primavara si pentru intarirea sistemul imunitar. De asemenea, ceaiul este consumat si in caz de bronsita, anemie, durere abdominala, diabet, reumatism, diverse boli de piele si are si un efect calmant, ameliorand crampele.
In caz de guta si reumatism, se folosesc compresele cu ceai (extern).
Mod de preparare:
-ceaiul se prepară din 2 lingurite de planta uscata la 250 ml apa fiarta.
Sfat:
Planta nu este toxica, dar se recomanda consumul cu moderatie, deoarece poate provoca iritarea mucoasei gastrice.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:
[…] Vezi si: Stupitul-cucului, un bun condiment in bucatarie, cat si „medicament” pentru diverse afectiuni […]