Sumacul (Rhus coriaria) apartine familiei Anacardiaceae, iar genul Rhus cuprinde pana la 250 de specii. Aceasta planta este cunoscuta inca din Antichitate si este o specie de otetar specifica zonei calde din bazinul mediteranean si Orientul Apropiat, numit uneori si otetar sicilian. Acesta este un arbust de dimensiuni mici, cu frunze penate si compuse, inflorescenta sa este un panicul din flori verzui marunte, iar fructele sunt drupe mici, sferice, de culoare rosie.
La noi in tara, sumacul este cunoscut sub denumirea de otetar, nume care vine, fara indoiala, de la gustul acru al fructelor.
Ce trebuie sa stii despre otetarul sicilian
Sumacul (Rhus coriaria) a fost si este folosit in continuare in mixuri de condimente din toata lumea araba. Pentru ca fructele sale sunt foarte acre in stare cruda, ele se lasa bine la uscat, dupa care sunt zdrobite, iar praful rosu astfel obtinut este presarat peste aperitive, carora le ofera un gust acrisor, ca de lamaie.
Vezi si: Scoarta de pin maritim. Cercetarile o recomanda in peste 80 de boli
Acest condiment are in compozitia sa multa vitamina C, antioxidanti si acizi grasi omega 3. Antioxidantii lupta impotriva radicalilor liberi, care pot duce la cancer si boli de inima. Antioxidantii au o influenta pozitiva asupra proceselor inflamatorii si intaresc sistemul imunitar.
Datorita continutului bogat de antioxidanti reduce riscului de inflamatie si, astfel, poate oferi o usurare suplimentara a durerii.
Sumacul mai contine si acizi fructiferi diferiti, care ajuta in caz de diaree si probleme menstruale.
Noi cercetari au aratat ca sumacul ajuta functia cardiaca prin scaderea colesterolului, ceea ce reduce si riscul bolilor de inima. Potrivit unui studiu realizat de Universitatea de Stiinte Medicale din Teheran din Iran, aceasta planta are rolul de a reduce colesterolul si trigliceridele.
Iata si alte utilizari ale sumacului:
- Frunzele si scoarta de sumac sunt bogate in tanini, iar acestia sunt excelenti pigmenti naturali. Astfel, frunzele se colecteaza toamna, atunci cand incep sa cada, si se pot utiliza pentru producerea unei culori maronii. Din scoarta se obtinea galben sau rosu, iar din fructe negru.
- Uleiul extras din semintele de sumac are capacitatea de-a se intari ca seul, de aceea a fost folosit atat in Arabia cat si Orientul Indepartat pentru productia de lumanari.
Vezi si: Antioxidantii si rolul lor in sanatatea organismului
*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati sfatul unui medic specialist.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: