3.4 C
București
sâmbătă, noiembrie 23, 2024

Bamele. Beneficii mai putin stiute care te vor face sa le consumi mai des

Bama (Abelmoschus esculentus)(Okra) este o planta originara din Etiopia, cu fructe comestibile ce creste pana la 2 m inaltime. Bamele, fructele acestei plante se aseamana cu o capsula verde si paroasa, cu o lungimea intre 8–20 cm si contine numeroase seminte. Gustul bamelor se aseamana cu cel al pastailor verzi de fasole, au un gust picant, usor acru, dar bland, iar spre deosebire de fasole, bama poate fi consumata si in stare bruta.

Chiar daca este o leguma veche, la noi in tara nu este foarte populara, oamenii nu stiu ca aceasta este o planta medicinala valoroasa. Bamele contin substante nutritive esentiale, flavonoidele si antioxidantii in special, vitamina C, dar si vitaminele A, K, E, B1, B2 si B3. De asemenea, bamele sunt bogate si in minerale si oligoelemente: calciu, potasiu, magneziu, fosfor, fier, zinc, cupru, mangan, seleniu, si acid folic.

Bamele – Beneficii pentru sanatate

-Bamele ajuta digestia. Bamele se culeg inainte de a se coace si se mananca ca pe legume, iar consumate in mod regulat, acestea ajuta la sanatatea intestinala. Acestea sunt usor digerabile, se pot consuma atat proaspete, cat si aburite, la temperatura cat mai mica pentru a nu distruge efectul mucilagiilor.

-Bamele au efect antioxidant si antiinflamator, ajutand digestia. Datorita continutului bogat de fibre, bamele trateaza constipatia, ulcerul gastric,  curata colonul, calmand simptomele colonului iritabil si indeparteaza excesul de colesterol rau din organism.

-Bamele tin diabetul sub control. In urma unor studii de specialitate, s-a constatat ca fibrele din bame ajuta la stabilizarea glicemiei, micsorand rata la care zaharul este absorbit din tractul intestinal.

-Bamele au un efect antibacterian si previne infectiile tractului urinar.

-Consumul regulat de bame ajuta la mentinerea sanatatii vederii, a pielii si a membranelor. Cercetarile arata ca bamele previn cataracta, datorita continutului de vitamina A, precum si componente antioxidante cum ar fi beta-caroten, xantheina si luteina. In ceea ce priveste sanatatea pielii, vitamina A o protejeaza, ajutand-o sa se vindece mai rapid, reducand aparitia cicatricelor si acneei si eliminind ridurile.

-Bamele pastreaza inima sanatoasa

Datorita continutului de potasiu, bamele ajuta la relaxarea vaselor de sange si arterelor, ceea ce reduce tensiunea arteriala si diminueaza presiunea asupra sistemului cardiovascular. Totodata, magneziul sustine si regleaza functiile nervoase si musculare importante si este responsabil pentru mentinerea rezistentei fizice. Magneziul ajuta, de asemenea, la faptul ca muschiul inimii poate acumula suficienta energie pentru a furniza celulelor sange suficient.

-Bamele intaresc sistemul imunitar. Diferitele componente antioxidante ale bamei o fac foarte utila in lupta impotriva radicalilor liberi, iar continutul ridicat de vitamina C stimuleaza sistemul imunitar. Vitamina C poate stimula generarea de celule albe, care pot combate agentii patogeni straini.

-Continutul de clorofila din compozitia bamelor, joaca un rol tot mai important in prevenirea cancerului. Antioxidantul ofera o culoare verde si ajuta corpul uman sa construiasca noi celule sanguine.

-Bamele sunt recomandate in curele de slabire. Cu 200 g de bame este acoperit deja 1/3 din necesarul zilnic de fibre. Fibrele se leaga de colesterolul absorbit de alte alimente si impiedica colesterolul sa intre in sange.

Atentie!

Bamele au un nivel ridicat de oxalati, care pot agrava litiaza renala si biliara, deoarece oxalatii se leaga de pietrele existente.

Totul despre cultura bamelor – Profit de peste 2000 de euro pentru fiecare hectar cultivat

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole