15.7 C
București
joi, martie 28, 2024

Totul despre cultura bamelor – Profit de peste 2000 de euro pentru fiecare hectar cultivat

Totul despre cultura bamelor – Sunt niste legume mai putin cunoscute poate in randul populatiei, insa bamele au numeroase intrebuintari: de la consumul in stare proaspata, gatirea lor si consumul ca garnitura, dar si procesarea lor sub forma de conserve.

Exista tot felul de mancaruri in care pot fi folosite bamele, cum ar fi chiveciul delegume, bame trase la tigaie, chiar facute la gratar si consumate ca si garnitura pot fi foarte gustoase.

Bamele sunt lunguiete si verzi ca niste castraveti si sunt foarte nutritive. Pe langa faptul ca au putine calorii, sunt bogate in vitamine si minerale A, C, acid foli, tiamina, calciu, zinc, fibre, riboflavina, betacaroten, potasiu, magneziu dar si vitamina B6.

Bamele sunt recomandate pentru viitoarele mame pentru ca au un continut ridicat de acid folic ce ajuta la dezvoltarea tubului neural al fatului.

Totul despre cultura bamelor – Ce ai nevoie la infiintarea culturii

Cultura bamelor e usor de intretinut si cultivat. La inceput veti avea nevoie de 10-12 kilograme de samanta pentru un hectar de cultura. Pretul pe kilogram de samanta variaza in functie de soi, insa, in medie, poate ajunte la 500 de lei.

Samanta costa mult pentru infiintarea culturii, insa trebuie luat in seama si faptul ca aceasta investitie e doar in primul an, ulterior putand extrage semintele din propria productie.

Totul despre cultura bamelor – Cum se pregateste terenul

Pentru cultura de bame e nevoie de o aratura normala de 20cm daca terenul e afanat, iar daca nu e se poate face si mai adanca de 25-30cm.

Daca solul este prea tare si radacina nu se dezvolta, nici productia nu va fi buna. Radacinile de bame sunt dezvoltate si au nevoie de teren afanat unde sa-si intinda radacinile dupa elemente nutritive.

Totul despre cultura bamelor – Recoltarea bamelor

Recoltarea se face intre lunile iulie si octombrie, pastaile sunt culese cand sunt foarte fragede si lungimea lor nu depaseste doi centimetri. Pastaile trebuie sa fie cat mai mici. Desi recoltarea se face destul de dificil, bamele se produc constant intre lunile iulie si octombrie.

Ele trebuie culese cu ajutorul unor manusi groase care sa protejeze impotriva tepilor plantei. Recoltarea e bine sa se faca des, aproape in fiecare zi, astfel se impiedica si lemnificarea si imbatranirea pastailor. Pe langa tepi, plantele se culeg greu si printre frunzele si ramurile dezvoltate.

Daca investitia initiala pentru infiintarea unei culturi de bame ajunge undeva la 1000 de euro, pastaile pot fi vandute cu pretul de 25 de lei la kilogram sau chiar mai scumpe, pana la 40 de lei, in functie de soi. O productie medie de 5 tone de bame poate fi valorificata si ajunge la 3400 de euro, obtinuti dintr-un singur hectar de cultura.

Beneficiile bamelor

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole