4.7 C
București
miercuri, noiembrie 13, 2024

„Coada de Curcan” – Ce trebuie sa stiti despre ciuperca cu virtuti terapeutice

Coriolus versicolor, cunoscuta si sub numele de “coada de curcan” datorita formei si a culorilor diversificate, este o ciuperca folosita de generatii in Asia de Est, fiind foarte apreciata pentru virtutile sale terapeutice, in special in stimularea sistemului imunitar si in lupta cu cancerul. 

Ciuperca coada de curcan provine din familia Trametes versicolor si este una dintre cele 100 de specii de ciuperci care au fost cercetate pentru proprietatile lor medicinale. Aceasta creste pe busteni morti in mediul impadurit din intreaga lume.

Aceasta ciuperca are in compozitia sa: B-glucani (un tip de polizaharide), miceliu, proteine, minerale (cupru, fier, seleniu, calciu si potasiu) si vitamina B1 (tiamina), vitamina B2 (riboflavina), vitamina B3 (niacin), vitamina B5 (acid pantotenic) si vitamina D. Sunt, de asemenea, sarace in grasimi.

Coada de Curcan – Ce virtuti terapeutice are aceasta ciuperca

-Polizaharidele si PSP-ul (un extract din ciuperca) sustin sistemul imunitar al organismului si au un efect antiviral, antibacterian si citotoxic asupra celulelor canceroase. Coriolus versicolor activeaza raspunsul imun TH1, motiv pentru care aceasta ciuperca este foarte eficienta impotriva virusurilor si a celulelor tumorale, impotriva herpesului zoster, a virusilor gripali si a citomegalovirusului.

-Studiile efectuate in urma tratamentului de leucemie indica, de asemenea ca aceasta ciuperca poate incetini semnificativ deteriorarea starii de sanatate in timpul tratamentului pentru cancer.

-Ciuperca are puternice efecte antivirale. Aceasta activeaza regenerarea celulara si productia de anticorpi. De asemenea, in HIV si hepatita s-a constatat o imbunatatire a calitatii vietii dupa administrarea sa.

-Exista un studiu care arata ca administrarea de Coriolus versicolor, la pacienti cu HPV pozitiv, are rezultate pozitive dupa 1 an de utilizare. De asemenea, leziunile existente pe colul uterin s-au diminuat pe parcursul ingerarii.

-Coada de curcan ajuta la buna funcționare a digestiei. Suplimentele cu aceasta ciuperca furnizează prebioticele perfecte, care sustin flora intestinala, stimuland si dezvoltarea bacteriilor bune.

-S-a observata ca are si o actiune antibacteriana si antifungica la cativa agenti patogeni (E. coli, streptococi sau Candida).

-Aftele si inflamatia mucoasei orale pot fi tratate cu ajutorul acestei ciuperci.

-Polizaharidele sale suprima oxidarea grasimilor si elimina alti radicali liberi care au fost produsi prin chimio si radioterapie.

-Anumite studii individuale mentioneaza eficienta acestei ciuperci in tumorile dependente de hormoni (ex: cancerul de san si de prostata), avand un efect pozitiv de sustinere.

-Coriolus versicolor este citotoxic pentru celulele canceroase. Aceasta ciuperca poate fi utilizata profilactic impotriva cancerului, in special atunci cand este expus radiatiilor si substantelor chimice. PSK (cel mai cunoscut compus activ gasit in ciupercile coada de curcan) poate inhiba angiogeneza si, prin urmare, raspandirea tumorilor. PSP poate declansa apoptoza.

Coada de Curcan – Ce aplicatii are in medicina traditionala chineza

Aceasta ciuperca ajuta la intarirea splinei, a rinichilor, a inimii si a ficatului; elibereaza caldura si toxinele; intareste energia si mintea; reduce mucusul si umiditatea; este eficienta in reumatism, gripa si herpes; eficient in cancer, hepatita cronica, infectii ale tractului respirator superior, tractul urinar si tractul digestiv; este eficienta impotriva oboselii, a infectiilor si a candidozei.

-Este folosita ca un remediu natural pentru rani si inflamatii, datorita polizaharidelor sale naturale.

-Ciuperca are un puternic efect de detoxifiere. Pentru eliminarea substantelor toxice, utilizarea ceaiurilor este  recomandata.

-Este indicata in inflamatia intestinului, ficatului, prostatei, ovarelor si a pielii.

Domenii de aplicare a ciupercii:

  • este imunostimulare si ajuta la distrugerea celulelor canceroase (leucemie, cancer pancreatic, de san, de stomac, de colon, laringian, esofagian, pulmonar, prostata, tumoril cerebrale, chimio- si radioterapia);
  • este antivirala, fiind folosita la: influenza (ceaiul din pulberea ei), HIV, icter (hepatita), zona zoster, herpes in zona gurii;
  • este antibacteriana, fiind utilizata la: escherichia coli, streptococi, candida, inflamatia membranelor mucoase orale;
  • este utilizata in afectiuni dermatologice, in caz de: eczema, negei, eruptii purulente, picior atletului, lichen;
  • mai este folosita in caz de: hipertensiune arteriala si boala coronariana, migrena, tinitus, boala Lyme, diabet, reumatism, colesterol, inflamatia intestinala, inflamatia tractului respirator superior, sinuzita, otita, infectii renale, infectia vezicii urinare, edem, menopauza, oboseala si lipsa de concentrare.

Metode de prepaare si administrare:

-Ciuperca se taie in bucati de aproximativ 4 mm, se usuca si apoi se macina pulbere, care va fi folosita pentru prepararea ceaiului. Se poate depozita si in capsule din plastic.

-Metoda de extractie dubla in alcool si apa. Prin inmuierea ciupercii in alcool timp de cateva saptamani, apoi fierberea acelorasi bucati de ciuperci in apa si amestecand cele doua solutii impreuna, se obtine un produs finit care contine intreaga gama de nutrienti si compusi medicinali. Se recomanda 2 lingurite de 2-3 ori pe zi, pentru stimularea sistemului imunitar.

-Ceai: 10 g pulbere de ciuperca se adauga la o 500 ml apa. Se toarna pulberea in apa rece si se amesteca, apoi se incalzeste lent si, in final, se fierbe timp de 15 minute.

-Pulbere: se opbtine prin macinarea ciupercii uscate. Se recomanda sa se ia 20 g pulbere pe zi, de trei ori, pe parcursul zilei.

Vezi si: Chaga, ciuperca medicinala cu cea mai mare concentratie de substante antioxidante

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole