Nutritionistii sunt de parere ca pentru a ne mentine o stare de sanatate optima este important sa consumam zilnic legume de diverse culori. Cu siguranta va puneti intrebarea de ce este atat de important sa consumam alimente in functie de culori. Ei bine, se pare ca pigmentul le da acestor alimente anumite proprietati care le diferentiaza.
Iata, mai jos, ce beneficii au legumele albe pentru organism:
Legumele albe au o mare concentratie de alicina, o substanta recomandata pentru ca ajuta la reducerea riscului de cancer, combate bolile de inima si mentine colesterolului din sange la nivel normal. Totodata, in urma unui studiu de specialitate, s-a observat ca legumele albe scad riscul aparitiei de accident vascular (AVC) cu 52%.
Principalele legume albe care nu ar trebui sa va lipseasca din dieta zilnica sunt: ciupercile, telina, usturoiul, colopida, ceapa alba, cartofii albi, guliile, pastarnacul si ghimbirul.
Ciupercile
-s-a dovedit faptul ca ciupercile sunt o importanta sursa de proteine si potasiu, ce ajuta la prevenirea aparitiei cancerului. In 2011, un studiu din Nutricion Hospitalaria a aratat ca acesti compusi aduc o serie de beneficii bolnavilor cu cancer colono-rectal postoperatoriu. Structura proteinelor din ciuperci este asemanatoare cu cea din cazeina laptelui, albumina din ou, gliadina din grau, fiind alcatuite din aceiasi aminoacizi. De asemenea, ciupercile au si proprietati stimulative, organice si cerebrale si sunt remineralizante pentru organismul uman, avand si o actiune inhibitoare fata de virusul poliomielitei.
Radacina de telina
-ajuta si ea la prevenirea cancerului, in special de colon si de stomac. De asemenea, scade tensiunea arteriala si imbunatateste functiile rinichilor. Radacina de telina contine numeroase substante cu efecte vindecatoare (vitamine (C, B1, B2, B6 sau B9), calciu, potasiu, magneziu, fosfor si fier). Totodata, radacina de telina reduce si colesterolul, este benefica in dabet, previne calculii biliari si renali, te scapa de cistita, regleaza hipertensiunea si stimuleaza imunitatea.
Usturoi
-se stie ca are proprietati antibacteriene si antioxidante, care protejeaza organismul de boli si infectii. Ceapa,o alta leguma alba care contine polifenoli si flavonoide, are efecte anti-cancerigene pe linia celulelor ovariene.
Conopida
-este o leguma alba ce ofera energie, datorita fibrelor si mineralelor pe care le contine. Este foarte buna si pentru ca nu ingrasa. Totodata, conopida este recomandata, in mod special, de „National Cancer Institute”. Cu cat mananci mai multa conopida, cu atat vei avea in organism mai multe substante care previn cancerul, reducandu-i riscul de aparitie, mai ales a cancerului de colon, rect si stomac. Conopida mai are si alte efecte terapeutice, ca de exemplu: ajuta la detoxifierea ficatului, imbunatateste sistemul cardiovascular si ajuta la scaderea colesterolului si protejeaza impotriva artritei.
Cartofii albi
-au un continut mare de apa, glucide, amidon, glucoza, fructoza, zaharoza, celuloza, protide, lipide, acidfolic, saruri minerale de sodiul, fosfor, fier, calciu, magneziu, mangan, cupru, potasiu, vitamine din complexul B, acid folic, vitamina C si vitamina K. Cercetatorii care au studiat efectele dietei asupra psihicului uman, au descoperit ca persoanele care sufera de depresie nervoasa nu consuma in mod frecvent alimente bogate in hidrati de carbon. Ei ridica nivelul triptofanului in sange. Acesta ajunge la creier, unde este transformat in serotonina. Serotonina este aceea care te ajuta sa ai o stare de bine, relaxare si veselie. Totodata, cartofii au un continut apreciabil de potasiu si de substante care micsoreaza colesterolul, ceea ce ii face sa se numere printre alimentele bune pentru o inima sanatoasa.
Radacina de ghimbir
-stimuleaza centrii vasomotori si respiratori, actionand asupra intregului organism, stimuland sanatatea, vitalitatea si intensificand imunitatea. Cercetztorii considera ca ghimbirul poate ajuta la scaderea nivelului de colesterol si la reducerea riscului de boli de inima. De asemenea, aceasta leguma alba este recomandata si in caz de toxiinfectii alimentare.
Speram ca v-am convins cat de importante sunt legumele albe in dieta zilnica 🙂
Vezi si:
Beneficiile legumelor verzi. 10 motive care te vor convinge sa le consumi
Ce fructe si legume se afla in fruntea listei cu multe pesticide. Top 2019
Retete de facut la storcatorul de fructe si legume – Sanatate curata cu efort minim
Cum recunosti fructele si legumele cu pesticide din magazine
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:
Hey very cool web site!! Man .. Excellent .. Amazing .. I will bookmark your website and take the feeds also…I am happy to find numerous useful info here in the post, we need develop more strategies in this regard, thanks for sharing. . . . . .