Ce fructe si legume se afla in fruntea listei cu multe pesticide. Top 2019

Pesticidele sunt produse chimice, niste amestecuri de substante ce contin ingrediente biologic active impotriva daunatorilor (microbi, plante sau animale), dar foarte nocive pentru organismul nostru. Totodata, ingredientele biologic active sunt si substante toxice cu potential de degradare a mediului.

O organizatie non-profit din SUA – Environmental Working Group – realizeaza, in fiecare an, o lista numita Dirty Dozen, a celor mai pline de reziduuri de pesticide legume si fructe. Pentru al patrulea an consecutiv, in 2019, lista este deschisa de capsune si spanac.

Cum arata topul celor mai curate fructe si legume, in viziunea specialistilor

Din 2004, reprezentantii Environmental Working Group –EWG-, SUA, organizatie focusata pe sanatatea umana si pe cea a mediului, monitorizeaza contaminarea cu reziduuri de pesticide a 47 de fructe si legume foarte populare si alcatuieste, in fiecare an, o lista cu 12 pozitii. Lista este puternic contestata de producatori.

In 2019, pentru al patrulea an consecutiv, in frunctea acestei liste se gasesc capsunele si spanacul. Locul trei a fost ocupat de varza creata, fata de nectarine, in 2018, potrivit site-ului de stiri medicale webmd.com.

Anul acesta, mai mult de 92% din mostrele de varza creata testate au avut mai mult de doua tipuri de reziduuri de pesticide, iar una dintre mostre, chiar 18 tipuri diferite. Cel mai frecvent tip de pesticide detectat a fost Dachtal – DCPA, clasificat de Environmental Protection Agency – EPA – ca potential carcinogen, clasificare facuta in urma studiilor pe animale.

Ce date au stat la baza listei

La intocmirea listei, EWG a folosit date furnizate de Departamentul pentru Agricultura al SUA, iar varza creata nu a fost testata de mai mult de 10 ani, potrivit Nneka Leiba, directorul al EWG si coautor al studiului. Ultima data cand a fost testata, mostrele de varza creata aveau in proportie de 76% urme de reziduuri, proportia crescand anul acesta la 98%, numarul tipurilor diferite de pesticide fiind intre doua si cinci, relateaza adevarul.ro.

Leiba a mai spus ca aceste nou raport nu ar trebui sa-i descurajeze pe oameni sa consume fructe si legume, ci doar sa opteze pentru cele organice pe cat posibil intrucat oricat de bine ar fi spalate, nu pot fi indepartate de pe fructe si legume toate urmele de pesticidele.

Pentru intocmirea raportului au fost analizate mai mult de 40.000 de mostre

Cantitatea de pesticide detectata in urma raportului nu reprezinta un pericol pentru sanatate, au fost de parere alti experti – toxicologi si dieteticieni – care au analizat documentul. Acestia spun ca pentru a ajunge sa se imbolnaveasca, o persoana ar trebuie sa manance cantitati mult prea mari de legume si fructe.
La randul lor, reprezentantii producatorilor sustin ca raportul instituie temeri nejustificate fata de aceste alimente, in conditiile in care si asa foarte putini americani obisnuiesc sa consume fructe si legume.

Iata lista din 2019 cu fructele si legumele care contin cele mai multe pesticide:

1.Capsune

2.Spanac

3.Varza creata

4.Nectarine

5.Mere

6.Struguri

7.Piersici

8.Cirese

9.Pere

10.Rosii

11.Telina

12.Cartofi

Specialistii atrag atentia ca aceste substante chimice se acumuleaza in organism si pot deveni foarte periculoase pentru sanatate. Studiile facute in acest domeniu au demonstrat faptul ca expunerea constanta a organismului copilului la substantele nocive din pesticide poate provoca tulburari neurologice, ADHD, defecte congenitale, astm sau chiar cancer, iar in ceea ce ii priveste pe adulti, pot aparea infertilitati. Vezi si articolul: Cum recunosti fructele si legumele cu pesticide din magazine

Reprezentantii organizatiei au intocmit totodata si o lista cu 15 pozitii cu legumele si fructele pe care s-au gasit cele mai putine urme de pesticide. Potrivit acestora, mai mult de 70% din mostrele testate nu au avut reziduuri de pesticide. Sau, daca au avut, doar 6% au continut doua sau mai multe tipuri.

Lista fructelor si legumelor curate

1.Avocado

2.Porumb dulce

3.Ananas

4.Mazarea dulce congelata

5.Ceapa

6.Papaya

7.Vinete

8.Sparanghel

9.Kiwi

10.Varza alba

11.Conopida

12.Cantalup

13.Broccoli

14.Ciuperci

15.Pepene galben

Iata cateva sfaturi pentru a indeparta pesticidele de pe fructe si legume:

Pentru a ne bucura de beneficiile pe care le au fructele si legumele, trebuie sa stim cum sa le curatam de aceste pesticide.

  • Se prepara un amestec din: 4 picaturi de apa oxigenata cu concentratie de 35%, 10% otet de mere si  90% apa. Se adauga fructele si legumele in aceasta solutie si se lasa timp de 20 minute, amestecand din cand in cand. Apoi, se spala bine fructele si legumele, dupa care se pot consuma sau pastra la frigider.

Oamenii de stiinta au demonstrat ca otetul de mere omoara 98% din bacterii si indeprateaza urmele de pesticide

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

You may also like...