Abcesul dentar este o punguta cu puroi care se formeaza la nivelul gingiei si care este insotita de multe ori de o durere insuportabila si febra.
Abcesul dentar – Cauze
Cauza principala a aparitiei abcesului dentar o reprezinta caria netratata care evolueaza intr-o carie complicata, ce afecteaza tesutul pulpar si infectarea aceastuia, ajungandu-se la aparitia unei leziuni la nivelul varfului radacinii si in timp la aparitia abcesului. De asemenea, o alta cauza ar mai putea fi aceea a unui tratament de canal incomplet sau incorect realizat, o fisura aparuta pe radacina dentara.
Daca nu este tratata, infectia se poate raspandi si in alte zone ale organismului, punand in pericol viata pacientului. De aceea, este indispensabila o vizita la dentist in cel mai scurt timp posibil.
Abcesul dentar – Tratament
Un medic dentist recomanda administrarea de antibiotice si va perfora putin zona tumefiata astfel incat infectia sa poata fi drenata si puroiul scos. De asemenea, daca infectia este intr-o stare mai avansata, poate fi nevoie de o incizie la nivelul zonei tumefiate.
Daca vrei sa nu apelezi imediat la antibiotice, pana ajungi la dentist, poti incerca unul dintre urmatoarele tratamente naturiste recomandate dr. Jean-Claude Houdret, un reputat fitoterapeut.
-Decoct de criptogama de balta (pudra de planta intreaga). Se pune o lingura de pudra la o cana de tizana. Puneti cantitatea necesara in apa rece, fierbeti 3 minute, lasati la infuzat 10 minute. Beti o cana de decoct dupa mese, de 3 ori pe zi, pana la vindecarea abcesului.
-Gelule (capsule gelatinoase) de criptogama de balta: luati 2 gelule la pranz sau la cina, pana la vindecare.
Extern, se fac spalaturi bucale cu patlagina (100 g frunze). Puneti frunzele intr-un litru de apa clocotita si lasati sa infuzeze 10 minute. Spalati-va gura cu aceasta infuzie de 3-4 ori pe zi, pana la vindecare.
Pe cale interna (adulti si copii peste 5 ani):
-Ulei esential de micsandra (3 picaturi), ulei esential de salvie (3 picaturi). Amestecati uleiurile in 50 ml apa fiarta. Imbibati o bucatica de vata cu acest amestec; aplicati-o fara a freca pe abces; lasati-o acolo 30 minute. Repetati de 4-6 ori, pana la vindecare.
Sfat
Trebuie sa stii ca o igiena dentara bine pusa la punct, cu un periaj de 2 ori pe zi si curatarea spatiilor greu accesibile cu ajutorul atei dentare si a apei de gura, te va ajuta sa eviti neplacerea unui abces dentar. De asemenea, nu uita si de consultul de doua ori pe an la medicul dentist.
Vezi si articolele:
14 remedii cu plante medicinale menite sa amelioreze abcesele dentare
Panaritiu. Remedii naturale care te scapa de infectia de la nivelul degetelor
*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:
[…] abces […]