Lucerna este cunoscuta ca fiind o planta furajera foarte folosita de crescatorii de animale, insa, de-a lungul timpului, cercetatorii au inceput sa-i descopere numeroase proprietati nutritive.
Numele acesteia vine din termenul arab al-fal-fa, „tatal tuturor alimentelor” si pe buna dreptate, deoarece lucerna contine toate vitaminele si mineralele cunoscute, necesare vietii.
Lucerna – proprietati
Utilizata in stare proaspata, aceasta planta isi mentine nutrientii esentiali necesari bunei functionari a intregului organism. Planta este bogata in vitamina B6, C si E, are in compozitia sa si suficienta vitamina D, K, U, clorofila, flavonoide, aminoacizi, precum si minerale (calciu, fosfor, fier, potasiu, magneziu).
Lucerna se poate folosi sub forma de ceai, tinctura, pulbere sau de tablete (se pot achizitiona din farmaciile naturiste, plafare). De asemenea, lastarii sau germenii plantei au efecte revigorante.
Lucerna – beneficii pentru sanatate
Frunzele de lucerna ajuta la imbunatatirea digestiei. Datorita continutului de vitamina U, planta ajuta la asimilarea proteinelor, grasimilor si a carbohidratilor, beneficiul fiind refacerea mucoasei lezate a stomacului, scaderea/eliminarea arsurilor stomacale, a gazelor, balonarii, indigestiei, malabsorbtiei si a altor boli gastrice. De asemenea, datorita continutului bogat de fibre, planta este eficienta in constipatie, avand un usor efect purgativ. Cand lucerna este consumata inainte de masa, aceasta usureaza procesul de digestie, iar cand este luata la sfarsitul mesei, ea ajuta la asimilarea nutrientilor din hrana consumata la masa respectiva.
Lucerna este un bun detoxifiant natural. Aceasta planta este recomandata de specialisti pentru detoxifierea si stimularea functiei ficatului, dar si pentru purificarea sangelui. Fibrele continute de aceasta planta tamaduitoare are rolul de a absorbi si de a elimina toxinele din organismul nostru.
In urma studiilor de specialitate, s-a observat ca lucerna poate preveni cresterea cantitatii de colesterol si reduce cantitatea de grasime depozitata pe artere.
Datorita continutului mare de clorofila si vitamina A, planta furajera actioneaza ca un dezodorizant natural si ca agent impotriva infectiilor si inflamatiilor, intarind sistemul imunitar. Totodata, aceasta incetineste si procesul de imbatranire.
Lucerna este recomandata si in tratarea ovarelor polichistice sau dismenoreei, dar si persoanelor care au suferit o interventie chirurgicala.
Ulei de sulfina. Afla reteta si beneficiile unei plante medicinale vechi
*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:
[…] Lucerna vine din termenul arab „al-fal-fa”, „tatal tuturor alimentelor” si pe buna dreptate, deoarece aceasta planta furajera contine toate vitaminele si mineralele cunoscute, necesare vietii. Totodata, sub forma de suc, pentru extragerea caruia se folosesc doar frunzele, lucerna are o imensa valoare pentru om. […]