19.5 C
București
miercuri, aprilie 17, 2024

Retete de compot de gutui – Umple camara pentru iarna cu delicii sanatoase

Avem mai multe retete de compot de gutui pe care le impartasim cu voi. Se apropie perioada rece, avem nevoie de alimente sanatoase, pline de vitamine si care sa reziste peste iarna in camara, asa ca un compot de gutui e numai bun de pregatit.

Ne-am gandit ca toate gospodinele se pregatesc de iarna si au nevoie poate si de cateva retete de compot de gutui. Nu e deloc greu de pregatit compotul, retetele seamana oarecum intre ele, insa exista si diferente pe care le intalnesti de obicei de la cum pregateste o gospodina fata de alta.

Retete de compot de gutui fara conservanti

Prima reteta de compot pe care v-o prezentam este practic cea clasica, cea care nu foloseste conservanti pentru a pastra compotul o perioada foarte lunga de timp fara sa se altereze.

Aceasta reteta de compot e potrivita nu doar pentru gutui, dar si pentru mere, pere sau alte fructe tari. E minunat sa va umpleti camara de asemenea delicii sanatoase si care ajuta sistemul imunitar peste iarna.

Va recomandam in general sa folositi retete de compot de gutui sanatoase care nu contin conservant chimic. Un exemplu ar fi praful conservant sau aspirina, pentru ca insusi zaharul are proprietati de conservare.

De retinut!

Retineti urmatorul aspect: reusita acestei retete depinde si de cat de curate si bine pasteurizate sunt brocanele. Ele trebuie spalate cu apa cald si detergent de vase, limpezite in mai multe ape si sterse bine.

Ulterior, borcanele sunt asezate intr-o tava metalica si se umplu cu apa clocotita. Se lasa 10 minute, apoi se golesc de apa si se introduc in cuptorul preincins la 150 de grade, alaturi de capacele spalate bine si ele. Se scot din cuptor, se lasa la racit si apoi sunt gata de umplut cu fructe.

Ingredientele necesare pentru 4 borcane de cate 750ml sunt urmatoarele:

-1,5 kg de gutui gata curatate, cantarite fara coaja si seminte

-1 litru de apa

-jumatate de kg de zahar

-zeama de la jumatate de lamaie

-optional vanilie, scortisoara, cuisoare.

Gutuile se curata cu atentie, se taie in felii potrivite si se pastreaza intr-un vas cu apa rece amestecata cu zeama de la jumatate de lamaie.

Dupa ce ai terminat aceasta operatiune, se aseaza feliile de gutui in borcanele pregatite. Se pune 1l de apa pe foc, impreuna cu zaharul si se lasa sa fiarba pana se aduna spuma deasupra. Spuma trebuie indepartata.

Borcanele se aseaza intr-o tava metalica, se toarca cu grija siropul clocotit peste fructe, se acopera borcanele cu capacele sterilizate si apoi tava se introduce cu tot cu borcane in cuptorul preincins la 150 de grade.

Ulterior, temperatura la cuptor poate fi redusa la 100 de grade Celsius si se lasa brocanele asa o jumatate de ora. Dupa aceasta operatiune se stinge cuptorul si se lasa borcanele la racit. Compotul este gata.

Diferentele din alte retete de compot de gutui

Gasiti atat pe internet cat si printre gospodine o multime de alte variante derivate ale retetei simple de mai sus. De exemplu, se mai pot adauga vanilie, anason sau scortisoara daca va plac aceste arome.

O alta diferenta ar fi cantitatea de zahar folosita. Multe gospodine folosesc la 1l de apa, un kilogram de zahar, dar si 2 plicuri de zahar vanilat.

Dintre multele retete de compot de gutui existente, o alta particularitate are o reteta in care borcanele umplute cu siropul cald si fructe se pun dupa ce au fost inchise cu capace, intr-o oala mare umpluta cu apa care sa fie data in clocot cam 30-40 de minute.

Singura solutie este sa experimentati in fiecare toamna cate una dintre aceste retete de compot de gutui pentru a vedea diferentele de gust, care oricum sunt foarte mici, si sa alegeti care va place cel mai mult.

Vezi si: Totul despre cultura de gutui – Investitie initiala mica, profit de peste 100.000 de lei la hectar

Sucul de gutui, un adevarat panaceu pentru sanatate

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole