10 C
București
luni, octombrie 28, 2024

Ingrijirea crizantemelor de ghiveci – Ce ai de facut, pas cu pas, pentru a te bucura de frumusetea acestor flori

Ingrijirea crizantemelor de ghiveci se face destul de usor in comparatie cu frumusetea si bucuria vizuala pe care o ofera unei incaperi sau locuinte. Crizantemele sunt printre cele mai populare flori ale toamnei.

Crizantemele sunt plante perene, cu aspect de tufa, ramificate, cu inaltime de pana la 30 cm si care, din fericire, se cultiva foarte usor. Frunzele sale sunt ovale, in functie de specie pot fi mai mici cu marginile zimtate, sau mai mari cu lobi rotunjiti.

Minunatele flori de crizantema apar la sfarsitul verii, toamna sau iarna in cazul unei culturi fortate. Ele sunt dispuse in capitule cu multe flori sferice egale, divers colorate intr-o singura culoare: alb, galben, portocaliu, caramiziu, liliachiu sau purpuriu.

Ingrijirea crizantemelor de ghiveci – sfaturi esentiale

In cele ce urmeaza, o sa va oferim o serie de sfaturi simple dar foarte importante pentru ingrijirea crizantemelor de ghiveci. Sunt usor de retinut, le-am structurat metodic si pot fi aplicate de oricine.

In primul rand, pamantul in care sunt plantate crizantemele trebuie sa fie fertil, format dintr-un amestec de turba si nisip sau se poate achizitiona de la supermarket substrat universal de flori la care se adauga 20% nisip. Ca o particularitate, in special pentru crizanteme se recomanda transplantarea imediat dupa achizitionare intr-un ghiveci cat mai mare.

Udarea plantei se face in cantitati moderate, astfel incat substratul sa fie mentinut reavan. Intre doua udari pamantul trebuie sa se usuce putin la suprafata.

Temperatura optima pentru o floare de crizantema variaza intre 18 si 20 de grade, dar rezista si mentine chiar foarte bine si la temperaturi de 13 grade Celsius.

Lumina este un factor foarte important in ingrijirea crizantemelor de ghiveci. Floarea este iubitoare de spatii luminoase, asa ca trebuie pozitionata in zone insorite ale locuintei.

Pentru a pastra un aspect proaspat al crizantemei este foarte bine sa inlatati florescentele trecute. Nu va temeti atunci cand planta ramane complet fara flori pentru ca daca ii asigurati conditiile necesare si mentionate mai sus, peste iarna, planta o sa reinvie in primavara si va face ca investitia si munca in ingrijirea crizantemei sa merite din plin efortul. Vezi si: Cum se inmultesc tufanelele – Cel mai complet ghid cu sfaturi pentru cresterea crizantemelor sau margaretelor de toamna

Ingrijirea crizantemelor de ghiveci – Probleme cu care te poti confrunta

In procesul de ingrijirea crizantemelor de ghiveci puteti intampina si anumite dificultati si probleme pe care e bine sa vi le mentionam de acum. Principalii daunatori ai crizantemelor sunt acarienii, melcii, viermii albi sau viermii sarma, afide si tripsi dar si musculita tutunului sau muste minatoare.

Bolile pe care poate sa le sufere o crizantema sunt rugina alba care se combate cu Dithane M45, dar si caderea plantutelor, fainarea crizantemelor, patarea bruna, putregaiul cenusiu sau ascochitoza crizantemelor.

Crizantemele nu sunt deloc pretentioase, doar ca nu suporta excesul de apa la nivelul radacinilor, iar pentru a evita o asemenea situatie e nevoie de un substrat bine drenat, dar si un drenaj bun la fundul ghiveciului.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

1 COMENTARIU

  1. […] Trebuie sa stiti ca florile de crizantema se dezvolta si din lastari. Fiecare lastar trebuie sa aiba cel putin 15 cm, destule frunze pentru ca sa permita fotosinteza, trebuie introdus intr-un ghiveci cu pamant schimbat si imbogatit cu nutrienti, asezat in interior, cu acces la lumina. Radacina se uda o data pe saptamana si lastari se dezvolta rapid. Vezi si: Ingrijirea crizantemelor de ghiveci – Ce ai de facut, pas cu pas, pentru a te bucura de frumusetea… […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole