Musetelul este una dintre primele plante pe care omul a folosit-o in scopuri terapeutice. Acesta este consumat, de regula, sub forma de ceai, insa uleiul de musetel este chiar mai eficient in unele situatii.
Uleiul de musetel este extras din florile plantei si are proprietati nenumarate, fiind recomandat atat pentru uz intern, cat si extern. Acesta are efecte antispasmodice, antiseptice, antibiotice, antidepresive, antinevralgice, antiinflamatoare, carminative, colagoge, cicatrizante, emenagogue, analgezice, febrifuge, hepatice, nervine, sedative, digestive, tonice, antispastice, bactericide, sudorifice, inflamatorii, antiinfectioase, vermifuge etc.
Iata mai jos cum poti prepara uleiul de musetel:
Pentru a prepara acest ulei, ai nevoie de 500 ml ulei de masline sau susan si 10 linguri flori de musetel, uscate si maruntite grosier. Intr-un borcan de sticla se adauga uleiul si planta, se amesteca si se inchide ermetic, lasand preparatul la macerat timp de 2 saptamani. La final, se filtreaza, iar preparatul obtinut se toarna intr-o sticla inchisa la culoare si se pastreaza in locuri intunecoase si reci.
Iata mai jos ce efecte terapeutice are uleiul din flori de musetel:
-Uleiul de musetel are efect cicatrizant. Acesta diminueaza cicatricile, urmele si petele de pe piele/ten, protejandu-l si ferindu-l de infectii.
-Uleiul din flori musetel are efect sudorific si febrifug. Acesta induce transpiratia abundenta, eliminand astfel toxinele si agentii care provoaca infectiile si virozele.
-Uleiul de musetel te scapa de arsurile solare usoare
Acesta calmeaza destul de rapid usturimea si mancarimea provocata de arsuri si ajuta la vindecarea micilor leziuni ale pielii. Sfat: in cazul arsurilor c usturimi mari, se slapa pielea cu o solutie formata din 2 litri de apa si 40 g bicarbonat, apoi se lasa pielea sa se usuce si abia apoi se aplica uleiu de musetel.
-Uleiul este recomandat pentru pielea uscata. Acesta iti face pielea mai fina si catifelata. Se aplica in fiecare seara ulei de musetel, prin miscari usoare, pentru a intra in straturile profunde ale pielii.
-Uleiul din flori de musetel trateaza eczemele alergice cronicizate. Extern, se maseaza zilnic zona afectata cu ulei de musetel, iar intern se face o cura cu infuzie combinata de musetel si trei frati patati, cate 3-4 cani pe zi, timp de 2-3 luni.
-Uleiul are efect antireumatic si anti-inflamator. Acesta vindeca disfunctiile sistemului circulator, stimuleaza circulatia (reduc tensiunea arteriala) si detoxifica sangele de toxine, ajutand in caz de rumatism, artrita etc.
Cititi si : Efectele ceaiului de musetel
-Datorita proprietatilor relaxante, uleiul de musetel combate insomnia
S-a demonstrat faptul ca mirosul acestui tip de ulei induce o stare de liniste si somnolenta. Pentru un somn odihnitor, foloseste ulei esential intr-un recipient pentru aromaterapie. Pentru un efect mai puternic, poti amesteca uleiul din flori de musetel cu ulei de lavanda. De asemenea, acest ulei combate anxietatea si depresia. Pentru combaterea acestor tulburari psihice, uleiul poate fi folosit prin aromaterapie ori aplicat direct pe piele.
-Uleiul de musetel este indicat in sensibilitate stomacala, a problemelor digestive. Datorita efectului sau carminativ, uleiul acesta indeparteaza si impiedica formarea gazelor din stomac si intestine, promoveaza secretia sucurilor digestive si, de asemenea, asigura o sanatate buna a ficatului si a fluxului adecvat de bila.
-Uleiul din flori de musetel are efect analgezic si antinevralgic. Acesta reduce durerea de cap, a muschilor si articulatiilor, cele sinusoidale, a durerilor de dinti, leziuni osoase etc. Flavoinoizii si substantele volatile din ulei penetreaza pielea si are efect antiinflamator. Acesta poate fi aplicat local, dar si diluat in apa in care pacientul care sufera de dureri articulare se imbaiaza.
-Uleiul are efect antiseptic, antibiotic, dezinfectant, bactericid si vermifug. Acesta distruge infectiile deja prezente, ucide tot felul de viermi intestinali, iar daca este aplicat pe par, distruge paduchii si acarienii.
-Uleiul acesta amelioreaza durerile premenstruale. Acesta are efect antispasmodic si amelioreaza crampele musculare din timpul menstruatiei.
Contraindicatii ulei de musetel
Uleiul de musetel este contraindicat in sarcina deoarece stimuleaza circulatia sanguina in zona pelviana. Intern, uleiul acesta nu se administreaza mai mult de 2 saptamani.
Citeste si:
Bai cu ceai de musetel pentru hemoroizi
Servetele umede pentru bebelusi cu levantica si musetel 100% naturale
Cultivarea musetelului in gradina. Sfaturi pentru coltul de sanatate din curtea ta
Sanatate din natura cu flori de galbenele si musetel
Crema cu musetel. Cum sa o prepari singur acasa si ce beneficii are pentru piele
5 masti bio cu flori de musetel pentru infrumusetarea tenului
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:
[…] care ar putea fi ascunse pe fundul bebelusului. De asemenea, puteti alege sa adaugati 6 picaturi de ulei esential de musetel. Musetelul poate lupta impotriva eruptiilor si chiar le poate impiedica sa se […]
[…] –Ulei esential de musetel (3 picaturi), ulei esential de mirt (5 picaturi), ulei esential de arbore de ceai (5 picaturi). Amestecati unul sau toate aceste uleiuri esentiale cu o lingurita de apa fiarta sau minerala. Aplicati pe abces o compresa calduta imbibata cu acest amestec. Repetati de 3 ori pe zi. In absenta unei ameliorari in decurs de 48 de ore, consultati medicul. […]