Ce este abcesul cutanat si cum se poate trata. Remedii recomandate de specialisti

Abcesul cutanat reprezinta o colectare de puroi, de cele mai multe ori dureroasa, care se formeaza fie in profunzime, fie sub piele. Cand abcesul este extern, pielea este rosie, calda, tumefiata si inflamata la locul afectiunii, este posibil sa apara si febra.

Abcesul este cauzat, de regula, de o infectie bacteriana (cea mai comuna bacterie prezenta este Stafilococul auriu meticilino-rezistent), foarte rar parazitii pot cauza abcese.

Atentie, nu incercati niciodata sa spargeti un abces: infectia risca sa treaca in sange si sa se generalizeze, lucru foarte grav, ajungandu-se la septicemie.

Daca, in ciuda tratamentului, nu apare nicio ameliorare in 48 de ore, consultati rapid medicul.

Tratamentul standard in cazul abceselor pielii sau a tesutului moale este reprezentat de incizie si drenaj. 

Pentru a ameliora durerea si pentru ca abcesul cutanat sa se resoarba, puteti urma unul dintre urmatoarele tratamente recomandate de dr. Jean-Claude Houdret si Isabelle De Paillette, doi reputati fitoterapeuti.

Abcesul cutanat- Remedii recomandate de specialisti

-Comprese cu decoct de vindecea (pudra de planta, 30 g). Puneti pudra intr-un litru de apa rece, fierbeti-o 10 minute, apoi lasati-o la infuzat 15 minute. Aplicati pe abces o compresa imbibata cu acest decoct si lasati-o intre 15 si 20 minute. Repetati de 3-4 ori pe zi, pana la vindecare.

-Pansament cu pomada. Pomada cu galbenele. Aplicati pe abces, de 2 ori pe zi, un pansament cu putina pomada, avand grija ca abcesul sa fie acoperit in intregime (pansament oclusiv), pana la vindecare.

-Comprese cu tinctura de galbenele. Amestecati, in parti egale, tinctura cu apa fiarta sau minerala. Aplicati o compresa imbibata cu acest amestec si lasati-o 15-20 minute. Repetati de 3-4 ori pe zi, pana la vindecare.

-Cataplasma: ceapa (10 felii de bulb crud), usturoi (3 catei) si crin alb (un bulb copt). Zdrobiti ceapa, usturoiul si crinul. Aplicati aceasta pasta pe abces si pastrati cataplasma intre 15-20 minute. Repetati de 3-4 ori pe zi, pana la vindecare.

Ulei esential de musetel (3 picaturi), ulei esential de mirt (5 picaturi), ulei esential de arbore de ceai (5 picaturi). Amestecati unul sau toate aceste uleiuri esentiale cu o lingurita de apa fiarta sau minerala. Aplicati pe abces o compresa calduta imbibata cu acest amestec. Repetati de 3 ori pe zi. In absenta unei ameliorari in decurs de 48 de ore, consultati medicul.

Sfat

Tratati doar abcesele superficiale, adica cele pe care le puteti vedea sau atinge (panaritiu, abcese la axila etc.).

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

You may also like...