In timp ce riscurile pentru sanatate ale bauturilor acidulate ar trebui sa fie bine cunoscute pană acum, mii de oameni continua sa bea bauturile periculoase, umplute cu zahar, in exces.
A existat o usoara scadere a vanzarilor datorita celor care spun ca evita in mod activ, dar in fiecare an se achizitioneaza o cantitate de bauturi racoritoare mai mare de 75 de miliarde de dolari doar in SUA, ceea ce duce la un risc crescut de diabet zaharat, obezitate, carii dentare.
Motivele pentru care ar trebui sa renuntam la aceste bauturi
1. Poate duce la osteoporoza. Indiferent daca este vorba de baut de ocazie sau regulat, toate sucurile contin fosfati sau acid fosforic pentru a le oferi aroma lor irezistibila si pentru a-si imbunatati durata de pastrare. Acidul fosforic exista in multe alimente, dar prea mult poate duce la probleme de inima si rinichi, pierderea muschilor, osteoporoza si poate accelera procesul de imbatranire.
Prea mult acid fosforic in raport cu aportul de calciu poate provoca pierderea osoasa, iar cofeina din aceste bauturi poate interfera cu absorbtia de calciu. O obisnuinta de consum regulat de bauturi cu soda scade densitatea osoasa si creste riscul de osteoporoza.
2. Provoaca cresterea grasimii. Cercetatorii danezi au descoperit ca consumul de soda determina cresteri dramatice ale acumularii de grasimi in jurul ficatului si a muschilor scheletici, ambele contribuind la rezistenta la insulina si la diabet.
Studiul a constatat ca cei care au baut o bautura acidulata in fiecare zi timp de sase luni au aratat cresteri ale grasimilor hepatice, grasimilor scheletice, trigliceridelor si altor grasimi ale organelor, impreuna cu o crestere de 11% a colesterolului. Nu numai ca duce la cresterea grasimii si cresterea in greutate, cauzeaza grasimi care se dezvolta in unele dintre cele mai grave locuri!
3. Contine aditivi cauzatori de cancer. Culoarea caramelului artificial este un aditiv popular in multe sucuri pentru a le da culoarea bruna. Acest ingredient contine doi contaminanti: 2-metilimidazol si 4-metilimidazol.
Ambele au fost gasite ca provocand cancer la animale si doar 16 micrograme pe zi de 4-metilimidazol este suficient pentru a reprezenta o amenintare la adresa sanatatii omului.
4. Determina degradarea dintilor. Stomatologii au un nume pentru cariile dentare pe care le vad la copiii si adultii care beau prea mult soda. Denumirea este „Gura plina de dinti in putrefactie”, deoarece cei care beau aceste bauturi in exces au dintii foarte bolnavi. Acidul citric in sare erodeaza smaltul si eventual dentina, care este nucleul dintelui.
O bautura ce distruge oasele si este plina de chimicale – doar cateva boli ce pot fi prevenite neconsumand sucuri acidulate
5. Duce la boli. Acestea sunt bauturi hepatice grase nealcoolice: consumul prea mare de fructoza prin intermediul bauturilor zaharoase poate suprasolicita ficatul, determinand transformarea fructozei in grasime. Aceasta grasime poate ramane in ficat si poate conduce la o boala hepatica nealcoolica grasa.
Rezistenta la insulina: Consumul prea mare de zahar poate determina celulele sa devina rezistente la efectele insulinei. Cand se intampla acest lucru, pancreasul trebuie sa produca si mai multa insulina pentru a elimina glucoza din fluxul sanguin, crescand nivelul insulinei si conducand la rezistenta la insulina.
Diabetul de tip 2: Consumul mai mic de o cana de bautura racoritoare pe zi a fost in mod constant legat de un risc crescut de aparitie a diabetului de tip 2. Imaginati-va daca fiecare om ar adauga o cana de suc la dieta zilnica.
Boala cardiaca: bauturile indulcite cu zahar pot creste unii dintre principalii factori de risc pentru bolile cardiovasculare. Multe studii au gasit legaturi puternice intre aportul de zahar si riscul bolilor cardiace. Doar o bautura zaharoasa pe zi poate provoca un risc de 20% mai mare de a avea un atac de cord sau de a muri de un atac de cord.
Dementa: Cercetatorii au gasit o legatura intre cresterea glicemiei si cresterea riscului de dementa. Dozele mari de bauturi zaharoase pot afecta capacitatea de memorie si de luare a deciziilor, ceea ce poate conduce la afectiuni cum ar fi boala Alzheimer.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: