3.6 C
București
sâmbătă, noiembrie 23, 2024

Puterile vindecatoare ale florilor de paducel

Paducelul este un arbust spinos, cu frunze lobate şi flori albe-crem, uneori roz, frumos mirositoare, grupate în buchete, care creste prin carnguri si pe langa marginea padurilor. In medicina se folosesc florile de paducel, frunzele si fructele.

Toate partile acestei plante contin principii active de natura flavonica, colina, acetilcolina, trimetilamina, acid cafeic, ulei volatil, cu actiune sedativ-cardiaca, asemanatoare valerianei. Despre beneficiile fructelor de paducel am vorbit AICI, iar acum a venit randul florilor.

Datorita florilor albe, specialistii francezi numesc preparatele din paducel „laptele batranilor“, ajutandu-i pe cei cu inima subrezita. Tocmai din acest motiv, batranii francezi beau zilnic cel putin un ceai de paducel, convinsi ca le prelungeste viata cu minimum 10 ani.

Iata mai jos care sunt puterile vindecatoare ale florilor de paducel:

-Florile de paducel sunt indicate in insuficienta cardiaca

– studiile din ultimii ani demonstreaza ca acestea ajuta la imbunatatirea fluxului sanguin coronarian si la o toleranta crescuta a miocardului la deficienta de oxigen, la o mult mai buna rezistenta la efort si la reducerea frecventei crizelor dureroase cardiace (anghina pectorala). Se recomanda administrarea tincturii din flori de paducel, cate o lingurita de 4-6 ori pe zi, timp de 6 luni, cu doua saptamani de pauza.

-Florile de paducel previn aparitia infarctului

– studii efectuate au dovedit ca administrarea acestora ajuta la prevenirea aparitiei infarctului, iar in perioada de de dupa un infarct, preparatele din flori de paducel grabesc revascularizarea miocardului, cresc fluxul coronar si maresc viteza de relaxare a muschiului cardiac. Se recomanda combinarea unei pulberi (obtinute prin macinarea cu rasnita electrica de cafea), de flori si fructe de paducel in proportii egale. Se administreaza cate 1 lingurita, de 4 ori pe zi, cu putina apa, in cure de 3 luni, cu pauza de 2 saptamani, dupa care se poate relua.

-Florile plantei sunt recomandate in aritmia cardiaca

– acestea ajuta la reglarea si incetinirea in mod natural a ritmului cardiac, fiind utile si in caz de tahicardie. Se recomanda administrarea unei combinatii in proportii egale de tinctura de flori de paducel si de iarba de talpa gastei. Din acest amestec se ia cate o lingurita din 6 in 6 ore (orele 6, 12, 18 si 22, de exemplu), timp de 3 luni, cu pauza de 10 zile, dupa care se reia.

-Florile de paducel sunt foarte eficiente in caz de hipertensiune

– numeroase studii demonstreaza faptul ca aceste flori reduc presiunea sanguina, prin mai multe mecanisme, inclusiv prin imbunatatirea circulatiei in extremitati (maini si picioare). Se recomanda administrarea tincturii din flori si fructe de paducel, cate 4 lingurite pe zi, timp de 6 luni, cu o pauza de 1 luna de pauza, dupa care se poate relua.

-Florile de paducel sunt indicate in diabet

– Oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca extractul din flori si fructe de paducel are, in cazul diabeticilor, efectul de a reduce tensiunea arteriala, de a imbunatati activitatea inimii, neinteractionand negativ cu medicatia pe care o folosesc cei cu diabet de tip 2. Astfel, paducelul este un excelent mijloc de prevenire a cardiopatiilor si a problemelor vasculare, care constituie principala cauza de mortalitate in randul diabeticilor. Se recomanda administrarea unei infuzii combinate cu flori si fructe de paducel (2 parti flori la o parte fructe), cate 1 litru pe zi.

-Florile de paducel ajuta la cresterea rezistentii la efort

– S-a constatat ca persoanele care au consumat zilnic, timp de 3 luni, cate 1 litru de infuzie combinata de flori si fructe de paducel au avut o crestere mai mare a rezistentei la efort, reducerea pulsului si imbunatatirea starii generale.

-Florile de paducel te scapa de anxietate

– Administrarea florilor de paducel impreuna cu magneziu asimilabil ajuta la echilibrarea psihica a persoanelor cu tulburari anxioase. Se consuma zilnic cate 1 litru de infuzie combinata de paducel, in cure de 3 luni, urmate de 1 luna de pauza.

Florile de paducel – Metode de preparare

Iata cum se prepara infuzia din flori de paducel

Intr-o cana cu apa clocotita se pune 1 lingurita flori de paducel, dupa care cana se acopera si se lasa la infuzat 10-15 minute, apoi se filtreaza. Se bea ceaiul cat mai cald posibil si, eventual, indulcit cu miere. Trebuie sa stii ca efectele terapeutice sunt diminuate la infuzia fierbinte, in urma oparirii plantei, deoarece unele principii active se distrug, insa datorita efectului termic, este amplificata actiunea antispastica, bronhodilatatoare sau sudorifica.

Iata cum se prepara infuzia combinata din flori de paducel

Aceasta se recomanda mai mult deoarece proprietatile plantei nu se distrug. Se pun 3-4 linguri de planta maruntita la macerat in 500 ml apa, timp de 8-10 ore, dupa care se filtreaza. Preparatul rezultat se pune deoparte, iar planta ramasa dupa filtrare se fierbe in alti 500 ml apa, pentru 5 minute, dupa care se lasa sa se raceasca si se filtreaza. La final, se amesteca cele doua extracte, obtinandu-se aproximativ 1 litru de preparat.

Iata cum se prepara pulberea din flori de paducel

Aceasta se obtine prin macinarea cat mai fina cu rasnita electrica a florilor si se depoziteaza in borcane de sticla inchise ermetic, in locuri intunecoase si reci, pe o perioada de maxim 2 saptamani (deoarece substantele volatile se evapora rapid).

Iata cum se prepara tinctura din flori de paducel

intr-un borcan cu filet se adauga 15 linguri de pulbere de flori, iar deasupra se toarna 2 pahare cu alcool alimentar de 50 de grade. Se inchide borcanul ermetic si se lasa la macerat 2 saptamani, dupa care se filtreaza. Tinctura obtinuta se pune in sticlute mici, inchise la culoare.

In concluzie, atat florile albe de primavara, cat si fructele de toamna au efecte miraculoase asupra persoanelor varstnice si sunt lipsite de nocivitate si foarte bine tolerate de organism, contribuind la prelungirea duratei de viata.

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole