-1 C
București
marți, noiembrie 19, 2024

9 idei inteligente pentru plantarea capsunilor

Capsunile sunt un desert delicios, cu proprietati curative extraordinare. Acestea, nu numai ca te pot ajuta in curele de detoxifiere, dar reprezinta si o sursa importanta de vitamine. Datorita dimensiunilor reduse, capsunile nu sunt foarte pretentioase in privinta terenului, putand fi cultivate in diferite moduri. De aceea, ne-am gandit sa va aratam 9 idei inteligente pentru plantarea capsunilor.

Pentru a va bucura de capsuni naturale, trebuie sa tineti cont de cateva sfaturi de crestere si ingrijire. In acest articol iti vom arata tot ce trebuie sa stii despre plantarea capsunilor tale.

Sfaturi pentru plantarea capsunilor:

Capsunile se planteaza toamna, intre 10 septembrie si 15 octombrie, primavara in perioada martie-aprilie sau vara in perioada iunie-iulie. In anul plantarii nu se obtin fructe, iar florile care apar se indeparteaza. Stolonii se planteaza in randuri simple sau benzi de cate doua randuri, la distanta de 35 de cm intre randuri si 20-25 de cm intre plante/rand, pentru o mai buna dezvoltare, aerisire, si zvantare a solului. Straturile de capsuni se muta dupa trei ani, deoarece calitatea productiei are de suferit, iar plantele sunt mult mai expuse atacului de boli si daunatori.

Daca vrei sa plantezi capsuni, noi iti aratam cateva idei inedite pentru a cultiva aceste fructe gustoase:

-Plantarea capsunilor in paie

Cumparati baloti presati de paie pentru acoperirea suprafetei de pamant. Stratul de  paie trebuie sa ajunga la o inaltime de 90 cm si lasa pamantul acoperit cu paie timp de doi ani.
Capsunile iubesc sa creasca in paie cu rezultate foarte bune si nu putrezesc chiar daca perioada  de ploi este mare.

Plantarea capsunilor in paie

capsuni-in-gradina

-Plantarea capsunilor in butoi

 Capsunile care de obicei cresc pe pamnat in randuri,dar se pot cultiva si in butoaie special confectioanate. Recipientele pentru gradina nu se folosesc doar pentru legume, fructele se pot dezvolta foarte frumos si pot asigura necesarul unei intregi familii pentru toata vara.

capsuni-in-butoi

Pentru aceasta plantare trebuie sa folositi urmatorii pasi:

  1. Pregatirea suportului:

Daca butoiul ales nu are gura larga, folositi-va de un firiz pentru a taia si largii partea superioara. De jur imprejurul butoiului facti gauri rotunde cu diametrul aproximativ 7 cm la o distanta intre ele de 25 cm.
Lasati apoximativ 30 cm de la gura butoiului pana la primul rand de gauri. Intoarceti butoiul cu partea de jos in sus si faceti mai multe  gauri cu diametrul de 1 cm , pentru drenarea apei.
Taiati o teava din PVC cu lungimea egala cu adancimea butoiului si cu diametrul de 10 cm. Cu ajutorul unei bormasini faceti gauri in teava de PVC la fiecare 10 cm pe toata suprafata tevii. Luati o bucata de panza mai dura , taiati-o astfel incat sa se potriveasca cu diametrul butoiului si asezati-o pe fundul lui.
Acoperiti fundul butouilui cu 5 cm de pietris.

butoi1

2. Umplerea butoiului cu pamant si plantarea capsunilor:

Fixati teava din PVC in mijlocul butoiului(rugati un prieten sa va ajute pana umpleti teava cu pietris). Dupa ce ati umplut teava, puteti incepe sa umpleti butoiul cu pamnat, tasati bine si continuati cu umplerea pamantului pana la primul rand de gauri.
Plantati cu grija capsunii in primul rand de gauri, asezand radacinile in forma de evantai. Adaugatii din nou pamant pana la urmatorul rand de gauri, tasati, puneti apa si din nou palntati capsunile in gauri. Repetati procedeul pana la umplerea butoiului.
Puteti planta capsuni si in partea de sus (in gura butoilui) lasand acces la teava din PVC pentru udat. Conectati un furtun cu apa la teava din PVC si lasati cateva minute, pentru ca butoiul sa ajunga la o umezeala optima.

butoi2

-Plantarea capsunilor in ghiveci

Ghiveciul in care urmeaza sa se planteze capsunile trebuie sa aiba cel putin 30 cm adancime si trebuie sa aiba gauri de scurgere a apei si un strat de 5 cm de material de drenare, la fund.Se foloseste un amestec de pamant bogat in nutrienti, iar la plantare, pamantul se batatoreste bine in jurul radacinilor si se uda din belsug. Aveti grija sa udati si sa fertilizati cu regularitate in perioada de crestere, mai ales cand apar fructele. Pentru o crestere buna aceasta are nevoie de un loc bine aeresit, aflat la soare o parte a zilei si umbrit in cealalta parte a zilei. Aceasta se iriga moderat, o data la 1-2 zile, stolonii se taie, iar florile se recomanda sa fie periate pentru o mai buna polenizare. In perioada friguroasa a anului se tine in incaperi calduroase si luminate.

11

Foto: Daily News

33

-Plantarea capsunilor in anvelope:

roata1

 

-Plantarea capsunilor in tuburi de PVC:

vert5

pvc1

Daca va place sa mancati capsuni, dar in aceeasi masura va place sa si gradinariti iata o modalitate de imbina aceste doua pasiuni. Va puteti construi, la dumneavoastra acasa, o gradina verticala de capsuni.

Iata de ce aveti nevoie si care sunt pasii:

  • bormasina electrica;
  • burghiu;
  • freza metalica pentru bormasina, cu diametrul de aproximativ 5 cm;
  • tub de PVC cu diametrul de 15 cm. Lungimea acestuia o stabiliti in functie de cat de inalta vreti sa fie gradina verticala. Va recomandam sa incepeti cu una de maximum 1 metru;
  • inca o teava de PVC mai subtire (1.5 cm), care va folosi pentru a iriga tubul mai gros. Aceasta teava subtire trebuie sa fie mai lunga decat cea groasa;
  • banda adeziva;
  • sfoara;
  • dop de pluta;
  • panza pentru acoperirea irigatorului;
  • pamant pentru flori;
  • o galeata in care va sta gradina verticala;
  • fierastrau;
  • capsuni.pvc2

Pasii sunt urmatorii:

-se incepe cu fabricarea irigatorului. Deci daca tubul principal, cel gros, are o lungime de 1 metru, irigatorul ar trebui sa aiba putin mai mult, adica 1.20 metri. Faceti multe gauri in irigator cu ajutorul bormasinii si al burghiul, pe toata lungimea tevii;

pvc3

-acoperiti gaurile cu panza si legati-o cu sfoara;

pvc4

-acoperiti partea de jos a irigatorului cu dopul de pluta;

-faceti gauri in tubul gros de PVC cu ajutorul frezei si a bormasinii. Numarul lor depinde de cat de multe plante vreti sa puneti in tub;

pvc5

-puneti in galeata tubul principal iar in interiorul lui irigatorul;

pvc6

-umpleti galeata cu pamant pentru flori;

-puneti pamant in tubul principal pana cand acesta ajunge la nivelul primului orificiu;

-luati planta si introduceti-o prin orificiu lasand frunzele in exteriorul tubului;

-continuati sa introduceti pamant in tub, cu delicatete, pana cand nivelul pamantului ajunge la urmatoarea gaura si continuati asa cu urmatoarea planta;

-dupa ce ati terminat turnati apa in irigator. Aceste plante au nevoie sa fie udate cu regularitate asa ca aveti grija sa le puneti apa zilnic.

Aceste gradini verticale pot fi amenajate oriunde. Asa ca daca stati la bloc, nu va faceti griji ca nu aveti suficient spatiu pentru ele. Puteti sa va montati o asemenea gradina verticala chiar pe balcon.

-Plantarea capsunilor in forma de piramida:

pir1

pir2

pir3

pir5

pir6

pir7

pir8

-Plantarea capsunilor in jgheaburi:

55114150-bb0d-11e3-a1e1-13cc647e90ce_capsuni-suspendate

Iata o super idee de plantare a capsunilor, potrivita pentru cei care nu dispun de mult spatiu in gradina. Daca aveti un jgheab vechi puteti sa il refolositi inteligent pentru plantarea capsunilor.

Primul pas este infundarea gaurii mari a jgheabului, care se poate face cu spuma poliuretanica. Apoi, facem cateva gauri pe fundul jgheabului, din 12 in 12 cm si se pune pamant dupa care se planteaza capsunile, la o distanta de cel putin 15 cm una de cealalta.

Jgheabul refolosit se plaseaza intr-un loc care are o expunere zilnica la soare. De exemplu, poti agata jgheabul pe gardul curtii sau chiar pe peretii exteriori ai casei. Intrucat jgheabul este ingust, cele mai multe dintre fructe se vor dezvolta in afara lui, fiind extrem de usor de cules.

capsuni-in-jgheaburi

capsuni-in-jgheaburi-2

-Plantarea capsunilor in saci de polietilena:

O noua tehnologie de cultivare a acestui fruct a fost descoperita si pusa in practica de olandezi.

Iata cum functioneaza aceasta metoda de plantare a capsunilor in saci de polietilena:

-pe timp de iarna, este nevoie de o camera speciala, unde temperatura sa fie mentinuta stabil la valoarea de +25 de grade C. Este nevoie de saci de plastic in care se pune pamant fertilizat si dupa se atarna in aer (fie de pod, fie de orice altceva). In saci se fac niste gauri si in ele se planteaza puietii de capsuni.

-sacul de polietilen trebuie sa fie ingust, de 15-16 cm in diametru, lungimea 2 m. Dupa aceasta este nevoie de irigare. Puteti construi un mini-apeduct pana la saci si sa folositi tehnica prin picurare.

Doar de la un singur sac, in care sunt plantate nu mai putin de 24 de tufe de capsuni, pot fi recoltate cel putin 8-10 kg de fructe.

 capsuni in saci

-Plantarea capsunilor cu ajutorul pet-urilor: VIDEO

Sfat practic:

-Acoperind capsunile timpurii cu o folie cateva saptamani, poate fi grabit momentul recoltarii. La inceputul verii, capsunul emite stoloni. Acestia se indeparteaza pentru a evita epuizarea plantei-mama;

-Stolonii plantati in ghivece emit radacini, ei constituind un bun material saditor pentru anul urmator.

 Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Cititi si:

Sfaturile bunicii despre ingrijirea florilor din gradina

Cum poti obtine 100 de kg de cartofi doar pe 1m patrat de teren

Cum sa construiesti o sera din sticle de plastic si ce avantaje are

Sursa: gradinacutalent.blogspot.ro, bricohub.ro, gradinadeacasa2.wordpress.com, fermierul.md, sharethis.ro

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole