Perioada pe care o traversam este una de circulatie maxima a virusurilor. Este anotimpul in care organismul iese din iarna cu un sistem imunitar nu foarte solid, copiii fiind cei mai expusi infectiilor respiratorii, mai ales cei din colectivitate. Aceste infectii se pot complica, ducand, cel mai adesea, la pneumonii, la bronhopneumonii, la sinuzite sau la otite.
O raceala, doua, trei. Exasperant de multe. Parintii care au copii la cresa sau la gradinita trebuie sa faca fata in aceasta perioada unui stres suplimentar si sa-si rezerve timp pentru a-i duce pe cei mici la medic. Aceasta pentru ca anotimpul pe care-l traversam este unul de maxima circulatie a virusurilor, iar copiii sunt cei mai expusi infectiilor, avand un sistem imunitar mai fragil. Infectiile respiratorii reprezinta principala cauza de imbolnavire si mortalitate in intreaga lume, afirma medicul Mihaela Balgradean, prof. dr. in cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie „Carol Davila“, medic primar pediatru la Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii „M.S.Curie“ din Bucuresti. „Sunt responsabile de unul din cinci decese la copilul sub varsta de 5 ani si reprezinta cel mai frecvent motiv de vizite medicale si internari, in special la copilul de varsta prescolara“, adauga profesoara universitara. Vezi si: Cimbrul, un puternic aliat in lupta cu infectiile
Principalii germeni din acest sezon
„Infectiile acute respiratorii sunt de doua feluri: de cai aeriene superioare – aceasta inseamna nas, gat, laringe si trahee, si de cai aeriene inferioare, adica bronsiolite si pneumonii“, spune conf. dr. Monica Luminos, medic primar pediatru, sefa Clinicii de Boli infectioase copii de la Institutul National de Boli infectioase „Prof. dr. Matei Bals“ din Bucuresti.
Aceste infectii respiratorii pot fi determinate de mai multi germeni: virusuri, bacterii, microroganisme atipice. „Referitor la virusuri, cele mai frecvente sunt virusurile gripale, paragripale, adenovirusul si virusul sincitial respirator. Dintre bacterii, cel mai frecvent implicate sunt haemophilus influenzae – care poate sa determine infectii respiratorii de cai superioare, pe langa celelalte bacterii care intervin in anumite circumstante – cum ar fi streptococul, stafilococul, care pot determina infectii ale cailor respiratorii inferioare. Pneumococul este unul dintre cei mai importanti germeni care pot sa determine pneumonii lobare. Dintre microorganismele atipice, as mentiona chlamydia si mycoplasma“, detaliaza conf. dr. Monica Luminos.
In sezonul rece, infectiile virale sunt foarte frecvente. „Si, dintre ele, sunt virusurile gripale, adenovirusurile si virusul sincitial respirator (n.r. – principalul agent patogen al cailor respiratorii la sugari si cauza principala a afectiunilor cailor respiratorii inferioare la copiii mici). De exemplu, in perioada aceasta, avem gripa si infectii cu virusul sincitial respirator. De cele mai multe ori, sunt chiar combinatii intre cele doua. Cel putin la nivelul Bucurestiului, este epidemie de gripa. La nivelul tarii sunt focare epidemice. Si atunci, e normal ca infectiile de tract respirator cele mai frecvente sa fie date de virusul gripal“, mai spune conf. dr. Monica Luminos. Cel mai tanar pacient cu gripa din aceasta iarna a fost un bebelus de doua saptamani. „Cu gripa de la tata care a imbolnavit-o pe mama si apoi copilul. Si gripa confirmata B.“
Alt microorganism care circula acum este virusul varicelo-zosterian. „Avem inca foarte multe cazuri de varicela. Celelalte virusuri respiratorii sunt mai putin implicate acum. Poate, daca vreti, intr-un procent mai mare acum adenovirusul“, mai spune conf. dr. Monica Luminos.
„N-am mai vazut de 40 de ani un pneumococ asa de rezistent“
Complicatiile in cazul infectiilor respiratorii sunt date fie de virusul ca atare, ca in cazul pneumoniei gripale, laringitei sau crupului gripal. „Pacientul nu mai poate sa vorbeasca, tuseste foarte rau – si avem multe cazuri de laringita gripala. Encefalita gripala e una dintre cele mai severe complicatii. Sau poate sa apara o complicatie prin suprainfectie bacteriana“, detaliaza conf. dr. Monica Luminos.
Aceasta pentru ca virusul gripal, in primul rand se multiplica in epiteliul cailor respiratorii si distruge celulele epiteliale de la acest nivel. Distrugandu-le, nu mai exista aparare antibacteriana pentru bacteriile pe care noi le avem in mod normal in nas, in gat, in trahee. „Noi suntem colonizati, cum s-ar spune. Nu suntem sterili, asta trebuie sa inteleaga foarte multa lume. Noi avem pneumococ in caile respiratorii, putem avea haemophilus, streptococ, stafilococ. Distrugand aceste celule epiteliale care sunt prima bariera impotriva infectiilor bacteriene, deschidem calea spre aceste complicatii“, descrie mecanismul conf. dr. Luminos. Si cele mai importante complicatii sunt pneumonia, bronhopneumonia, sinuzita si otita, adauga medicul pediatru.
Sa le luam pe rand. „Pneumonia se caracterizeaza in primul rand prin febra. Tuse, care la inceput poate sa fie uscata, si apoi devine o tuse productiva, cu expectoratie purulenta si insotita de junghi la nivelul toracelui, oboseala, astenie, pacientul respira mai frecvent si mai profund din cauza ca plamanul se restrange pe o anumita zona. Avem in ultimul timp, multe cazuri, ceea ce eu nu am mai vazut de 40 de ani de cand lucrez, pneumonii pneumococice cu expectoratii sangvinolente. N-am mai vazut de 40 de ani un pneumococ asa de rezistent“, marturiseste dr. Monica Luminos.
Bronhopneumonia e un pas mai departe decat pneumonia, pentru ca leziunile sunt mici si diseminate. „Si atunci, este un pic mai severa, daca vreti.“ Sacii alveolari ai plamanilor se umplu cu mucus, reducand spatiul necesar respiratiei. Debutul bolii este brusc, iar simptomele sunt asemanatoare pneumoniei.
„Otita este foarte frecventa. La ora actuala, toti cei care au gripa au si otita – fie data de virusul gripal, fie data de suprainfectia bacteriana cu pneumococ, stafilococ, cu haemophilus, pe care noi il avem in gat. El imediat trece printr-un canal numit trompa lui Eustachio si se duce drept in ureche. Pentru ca intre gat si ureche exista comunicare si atunci bacteriile din gat trec in ureche“, explica conf. dr. Monica Luminos.
Aceasta adauga ca numarul pacientilor cu sinuzite este si el mare. „Avem foarte multi pacienti in aceasta perioada. Sinuzitele – care sunt mai ales la adulti si la copiii mai mari – sunt foarte neplacute, in sensul ca dau o durere de cap surda, cu ameteli, cu stare de indispozitie.“ Pe langa faptul ca distruge celulele epiteliale, virusul mai face ceva, detaliaza conf. dr. Monica Luminos: „Actioneaza asupra unor celule din sange – se numesc neutrofile – care actioneaza in prima linie de aparare antibacteriana. Deci creeaza disfunctie neutrofilica. Care nu ne mai apara de bacterii si atunci acestea au cale libera de patrundere in organism“.
Ce se poate face pentru evitarea complicatiilor
Din fericire, in multe cazuri se poate face ceva pentru evitarea infectiilor respiratorii. „Gripa are tratament. Virusul sincitial respirator il tratam simptomatic, pentru ca nu avem o substanta antivirala. Nici pentru adenovirus nu avem o substanta antivirala. Prin tratament simptomatic se intelege ce? Daca pacientul face febra, administram un antitermic, daca tuseste, un antitusiv, protectia – daca se poate contactul cu persoane adulte care pot transmite aceste bacterii copilului si care poate face suprainfectie“, mai spune conf. dr. Monica Luminos.
In plus, trebuie urmat un tratament de sustinere a organismului. „Ma refer aici la o dieta foarte bogata in proteine animale – carne si lactate – si vegetale – leguminoase, precum si in fructe, zarzavaturi. As merge mai putin pe vitamine de sinteza, cum e vitamina C din borcan. Daca avem totusi un deficit mare, putem lua si din borcan, asta este. Si pe ce as insista foarte mult – atentie la vitamina D care este foarte mult implicata in apararea antiinfectioasa. Atat la nivelul mucoaselor, cat si la nivelul organelor“, atrage atentia conf. dr. Monica Luminos.
Pe durata iernii, nu numai ca nu suntem expusi radiatiilor ultraviolete si, prin urmare, corpul nu are cum sa fabrice vitamina D, dar, in cazul copiilor, alimentele care contin aceasta vitamina in cantitate mare nu sunt utilizate. „Pestele, crustaceele, laptele integral, produsele lactate, ciupercile proaspete, diferite cereale nu sunt folosite din cauza restrictiilor, a particularitatilor legate de varsta si specificului cultural“, atrage atentia prof. dr. Mihaela Balgradean.
„Nu pledez pentru folosirea antibioticelor din prima“
Daca infectia respiratorie s-a instalat, trebuie mai intai sa lasam organismul sa lupte impotriva infectiei. „Desi sunt infectionist, eu nu pledez pentru folosirea antibioticelor din prima. Organismul are capacitatea lui de a lupta impotriva infectiei. De aceea, as incepe cu tratament simptomatic – cu ceva de febra, cu ceva de tuse si abia apoi, daca dupa doua-trei zile nu obtin niciun rezultat, ma gandesc sa ma duc la un doctor si sa vad daca am nevoie de un antibiotic“, este de parere conf. dr. Monica Luminos.
Tratamentul cu antibiotic nu doar ca nu rezolva nimic daca este vorba despre o infectie virala, dar duce si la cresterea rezistentei germenilor care ne colonizeaza la antibioticul respectiv. „Si atunci, dupa un timp, daca fac o pneumonie, fac o sinuzita, incerc sa dau acelasi antibiotic si nu mai am niciun rezultat. Pentru ca germenele a devenit rezistent la antibioticul pe care eu il dau. Asta face ca si in spital cazurile acestea grave pe care le avem cu germeni rezistenti sunt la copii care primesc cure repetate de antibiotice“.
Un astfel de caz este acum in tratament. „Este vorba despre un copil care merge la gradinita, care a contractat multe infectii respiratorii pe toata perioada gradinitei, si care a primit antibiotice in mod repetat, pentru fiecare infectie respiratorie. Si, pe deasupra, este un copil foarte alergic. Episodul pe care il are acum a fost tratat cu trei tipuri de antibiotice la care a facut alergie. Avem noroc ca am gasit un ultim antibiotic de salvare la care copilul nu este alergic. Probabil nu l-a primit niciodata“, a exemplificat medicul.
„Sunt persoane care nu fac anticorpi“
Numarul de infectii respiratorii pe care este normal sa le aiba un copil pe parcursul unui sezon depinde de anotimp si colectivitate. „Pentru ca si el, ca orice organism, reactioneaza prin producere de anticorpi. Si se protejeaza fata de gripa, fata de alte infectii respiratorii. Acum, depinde de cat de pregatiti din punct de vedere imunologic este organismul respectiv. De exemplu, copiii fac mai frecvent. Pentru ca la ei se tot maturizeaza sistemul imunitar. Dar, pentru bolile pentru care exista vaccin, ar fi bine sa se faca vaccin. De exemplu, vaccinul antigripal, se poate face. Acum avem foarte multe cazuri, majoritatea la persoane nevaccinate. Este clara treaba. Pentru ca foarte multi spun: m-am vaccinat si tot am facut. Dar nimeni nu a spus ca acest vaccin protejeaza 100%. El protejeaza intre 40 si 80%. Deci, eu ma apar mai bine si fac in procent mai mare anticorpi de gripa, altul se apara mai putin, depinde de persoana respectiva. Nimic nu e sigur 100%, totul depinde de organismul caruia il administrezi. Si cum vrea el sa reactioneze. Sa va spun ca sunt persoane care nu fac anticorpi? Nu fac pentru ca asa sunt ele nascute. Genetic sunt constituite asa, fara sa fabrice anticorpi“, explica conf. dr. Monica Luminos.
Vaccinuri recomandate de medic
Pentru parintii care au copii in colectivitate, conf. dr. Monica Luminos are cateva sfaturi: „Sunt multe vaccinuri care nu sunt in schema nationala de vaccinare. Si ma refer la vaccinul antivaricela, antihepatita A. Pai, un copil care merge in gradinita si nu este vaccinat impotriva hepatitei A si varicelei risca sa o faca aceste boli chiar din primul an. Vaccinul antigripal nici el nu este in schema nationala: daca se poate, sa se faca, mai ales toamna. Tetravaccinul antigripal exista acum si in Romania. Eu l-as recomanda tuturor copiilor incepand de la varsta de 2 ani. Dar si adultilor si batranilor. Batranii fac forme urate si complicate de boala“.
A doua recomandare se refera la o alimentatie cat mai bogata. „Chiar daca la gradinita aportul probabil ca e destul de bun, recomand suplimentarea acasa cu proteine, fructe si legume. Si acolo unde nu exista aceasta posibilitate, putem sa administram vitamina C. Aceasta vitamina nu se acumuleaza in organism, poti sa-i dai si o tona. In plus, vitamina D – in functie de varsta – in perioada rece, in fiecare zi, precum si vitamina A care se da in perioada acuta de boala, cam 10 zile, doua picaturi pe zi, la copiii mici. Vitamina A protejeaza caile respiratorii.“
Sportul este recomandarea cu numarul trei. „Daca e posibil sa faca inot, schi. Copiii trebuie neaparat scosi la aer.“
Cum se transmit infectiile
Bolile respiratorii se transmit foarte usor prin simplul contact al mainilor copilului cu diferite secretii ale persoanelor bolnave, alimente contaminate, jucarii, suzete. „Atingerea zonei ochilor, a nasului, produce o reinfectie virala. Secretiile nazale, respiratorii ale copilului contin mai multe virusuri infectante decat ale adultului“, explica dr. Mihaela Balgradean.
De altfel, copiii sunt, de obicei, cei care raspandesc infectia in jurul lor in special in colectivitati mai mici sau mai mari: grupuri de joaca, gradinita , scoala. „Contrar miturilor “curentii de aer, umezeala, oboseala conduc la diverse afectiuni“, acestia nu reprezinta factori responsabili de susceptibilitate crescuta la infectii“, atrage atentia profesoara universitara. Aceasta adauga ca, in cazul copiilor diagnosticati cu diferite boli cronice – respiratorii, cardiace, digestive, renale, neurologice – boli neoplazice, imunodeficinte, diferite tratamente specifice, in malnutritie, la copiii nevaccinati, susceptibilitatea fata de aceste tipuri de infectii este crescuta.
Factorii de risc, redusi prin igiena corecta si vaccinare
Pentru a preveni aceste imbolnaviri se recomanda spalarea corecta si repetata a mainilor copiilor si ale celor ce le poarta de grija, a veselei, a ustensilelor de bucatarie, a caserolelor, a jucariilor, a fructelor si legumelor verzi, pregatirea si gatirea corespunzatoare a carnii crude, cu informare atenta asupra provenientei acesteia, corect prelucrata din punct de vedere termic, separarea atenta in frigidere a alimentelor crude de cele prelucrate termic – inclusiv carnea – utilizarea exclusiva la copil a laptelui pasteurizat si a produselor lactate verificate si corect ambalate.
„Este de evitat jocul cu telefonul mobil care este plin de microbi, reintroducerea in gura a suzetelor si a diverselor alimente cazute pe sol, precum si a altor obiecte, de obicei utilizate de adulti, necuratate si nedezinfectate inainte de a fi oferite copiilor pentru joaca“, mai spune dr. Balgradean.
Tot in cadrul preventiei fata de diferite boli acute respiratorii intra si recomandarile de vaccinare prevazute in schema nationala de vaccinari, vaccinari ce vor fi facute in contextul informarii corecte a parintilor si apartinatorilor, legate de bolile carora li se adreseaza aceste vaccinuri si complicatiile posibile ale acestora.
Sursa: adevarul.ro
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: