Primavara, devreme, o data cu ghioceii, prin vaile umede din regiunile deluroase apar floricelele galbene de podbal. In scopuri medicinale, de la aceasta planta se intrebuinteaza atat frunzele, cat si florile care contin mucilagii, un principiu amar (tusilagina), tanin, acid galic, inulina si saruri de potasiu. Conform studiilor de specialitate, ceaiul de podbal este unul din cele mai eficiente remedii pentru eliberarea cailor respiratorii si pentru dezinfectarea plamanilor.
Iata mai jos in ce afectiuni este recomandat ceaiul de podbal combinat:
1.Ceai de podbal contra racelii
– se prepara o infuzie dintr-un pahar de flori uscate si se lasa apoi pana cand temperatura ei coboara la temperatura corpului (37-38 grade C), dupa care se toarna pe piept si pe spate, apoi zonele respective se freaca cu un amestec din 150 ml tuica.
2.Ceai de podbal contra tusei
– se amesteca in parti egale flori si frunze de podbal, flori de lumanarica, mierea-ursului si patlagina. Se iau 2 lingurite de amestec si se oparesc cu 250 ml de apa. Se bea lichidul cald, inghititura de inghititura, 3 cesti pe zi, indulcit cu miere.
3.Ceai de podbal contra amigdalita
– se face gargara din infuzie de frunze de podbal.
4.Ceai de podbal contra astmului bronsic
– se amesteca cate 30 g de frunze de podbal, de patlagina si muguri de pin, toate tocate marunt. Din aceasta gramada, se iau 4 linguri si se adauga in 250 ml de apa rece. Se lasa la infuzat timp de 4 ore, apoi se pune vasul pe foc si se aduce pana la fierbere. Dupa racire, se bea lichidul in 3 reprize.
5. Ceai de podbal contra pneumoniei
– se amesteca bine 2 linguri de frunze de podbal si 2 de musetel, cate o lingura de frunze de mesteacan si sovarf. Se iau 3 linguri de amestec si se infuzeaza, cu 2 pahare de apa, timp de 6 ore. La final, se strecoara lichidul si se bea incalzit, cate 150 ml, de 3 ori pe zi
6. Ceai de podbal pentru afectiuni gastro-intestinale si ale rinichilor
– 20 g de frunze se infuzeaza intr-un litru de apa fierbinte. Se bea cate 150 ml, de 4 ori pe zi, cu 30 minute inainte de masa.
7. Ceai de podbal contra hipertensiunii
– se amesteca 10 g de frunze de podbal, 5 g frunze de mesteacan, 15 g fructe de paducel, 10 g radacina de lemn-dulce, 15 g seminte de marar, 15 g coada-calului si 10 g de siminoc. Se infuzeaza o lingura rasa de amestec, in 250 ml de apa clocotita. Ceaiul se stoarce bine si se bea in 3 reprize, in timpul zilei. Vezi si: Crema din flori de podbal. Reteta pentru pielea uscata
8. Ceai de podbal contra ulcerului stomacal si duodenal
– se prepara un amestec din parti egale de frunze de podbal, urzica, patlagina, sunatoare si coada-calului. Se iau 2 linguri de amestec, care se infuzeaza 2 ore, in 3 pahare de apa clocotita. Se bea cate jumatate de pahar, cu 40 minute inainte de masa.
9. Ceai de podbal pentru reglarea metabolismului la supraponderali
– se combina 80 g de frunze de mure de miriste, 10 g frunze de podbal si 10 g frunze de mesteacan. Din amestec se ia o lingura si se infuzeaza in 250 ml apa fierbinte. Se bea cate un pahar, de 2 ori pe zi, dimineata si inainte de pranz. Dupa 1 luna de administrare, se face o pauza de 1 saptamana, dupa care se poate relua.
10.Ceai de podbal contra caderii parului si a matretii
– cu infuzie din parti egale de podbal si frunze de urzica se frectioneaza pielea capului.
*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.
Isopul, remediul natural de nadejde in tratarea bolilor de plamani
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: