Zmeurul (rugul de munte) creste prin taieturile de fag si brad din regiunile muntoase. Acesta este un arbust din familia rozaceelor, iar fructele sale sunt apreciate de toata lumea. Insa zmeurul este si o planta medicinala de la care se folosesc atat fructele, cat si frunzele si florile pentru prepararea remediilor naturiste.
Zmeurul – zmeurele, fructele minune
Fructele sunt dulci-acrisoare si placut mirositoare. Contin zaharuri, vitaminele B si C, acid malic si sitric etc. Sunt recomandate in ameliorarea digestiei si intarirea organismului.
Zmeurele sunt stimulatori exceptionali ai imunitatii. Se consuma cate 150-300 g/zi, in cure de 2 saptamani.
Siropul obtinut din zmeura este recomandat in cazul afectiunilor pulmonare si sensibilitatii la raceala, raguseala. Se administreaza cate 5 linguri zilnic de sirop.
Fructele de zmeur sunt un excelent mijloc de prevenire a degenerescentei maculare. Studiite au aratat ca cei care consuma zmeura, de macar 5 ori pe saptamana, au un risc de a face degenerescenta maculara cu 36% mai scazut decat persoanele care consuma foarte rar sau deloc aceste fructe.
Zmeurele sunt foarte bogate in substante cu efect antioxidant, iar aceste substante protejeaza organismul de radicalii liberi, care produc imbatranirea accelerata a tesuturilor. Se recomanda consumul a 150 g fructe, in cure de 7 zile. Vezi si articolul 6 beneficii ale zmeurei.
Cercetarile au aratat ca zmeura este una dintre cele mai promitatoare alimente care lupta impotriva cancerului. Potrivit unui studiu efectuat la Universitatea de Stat din Ohio Comprehensive Cancer Center, antocianii din zmeura pot ajuta la reducerea tumorilor. Zmeura contine, de asemenea, acid elagic, care a fost studiat pentru capacitatea sa de a ajuta la prevenirea cancerului.
Zmeurele te scapa de constipatie. Acestea sunt fructele cele mai bogate in fibre alimentare, substante nedigerabile, care actioneaza ca un piston, impingand materiile reziduale din intestin. De asemenea, acizii organici si zaharurile complexe din aceste fructe ajuta la normalizarea florei intestinale. Se consuma, cu 30 de minute inaintea micului dejun si a cinei, cate 150 g fructe, timp de 10 zile.
Zmeurul – Frunzele de zmeur
Frunzele contin tanin, flavone, cantitati mici de vitamina C si acizi organici. Datorita taninului si flavonei, frunzele au actiune astringenta si dezinfectanta, micsorand in acelasi timp aciditatea stomacala, recomandandu-se in diaree si alte afectiuni ale aparatului digestiv, relateaza farm. Corneliu Constantinescu in cartea „Plante medicinale in apararea sanatatii”. De asemenea, ceaiul din frunze de zmeur are efecte benefici si contra tusei, racelii si bronsitei, dar si a durerilor de cap, de stomac si de inima.
Citeste si Dieta cu frunze de zmeur. Cum sa ai o silueta frumoasa cu ajutorul ceaiului din plante
Flori de zmeur
Florile de zmeur reprezinta un bun remediu contra menoragiei. Atunci cand femeile sufera de sangerari puternice in timpul menstruatiei, pot consumam o data pe zi, cu aproximativ 5-7 zile inainte de inceperea menstruatiei, o infuzie realizata dintr-o lingurita de flori uscate de zmeur. Se opreste tratamentul in prima zi a declansarii menstruatiei si se reia tot cu 5-7 zile inainte de inceperea menstruatiei.
Mladite de zmeur (lastarii)
Extractului de mladite de zmeur reprezinta un bun remediu in tratarea chisturilor ovariene. Acestea constin o sursa mare de fitoestrogeni, substante care ajuta la reglarea nivelului progesteronului si la stimularea functiei ovariene. De asemenea, extractul de mladite de zmeur este eficient si in eliminarea chisturilor ovariene, in prevenirea fibroamelor uterine si a tulburarilor menstruale precum menoragia (sangerari abundente), metroragia (sangerari inte menstre), dismenoreea (dureri la menstruatie) sau amenoreea (intarzirea inexplicabila a menstruatiei).
Extractul de mladite de zmeur amelioreaza simptomele infectiilor urinare si ajuta la eliminarea pietrelor la rinichi, dar are si un usor efect afrodisiac, stimuland libidoul.
*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: