Bananele sunt cu siguranta printre cele mai consumate fructe din lume. O singura banana contine 110 calorii, 30 g carbohidrati si 1 g proteine.
Banana este considerata un adevarat „cal-putere” al nutritiei, remarcabila mai ales pentru continutul sau de potasiu.
Potasiul se bucura, in ultima vreme, de o atentie crescanda datorita rolului sau in mentinerea starii de sanatate a inimii. Acest mineral esential ajuta, impreuna cu sodiul, la reglarea ritmului si la hranirea muschiului cardiac. Rezerva de potasiu a corpului poate fi epuizata de folosirea unor medicamente pentru tratamentul hipertensiunii arteriale. Orice situatie in care scade rezerva de apa din tesuturi, cum ar fi diareea sau transpiratia abundenta, va reduce, de asemenea, si continutul de potasiu.
O banana pe zi va poate asigura o doza suficienta de potasiu. Si asta nu-i tot! Banana contribuie mult la sanatatea intestinala. Are, de asemenea, multa pectina (o substanta solubila care combate colesterolul), la fel de multa cat vei gasi si intr-un mar.
Pe langa faptul ca este un desert delicios, cu putine calorii si cu sodiu redus, o banana poate constitui un mic dejun foarte bun pentru cei ce simt foarte tare stresul. Sunt atat de digerabile si nutritive, incat sunt adeseori recomandata ca prima hrana solida pentru sugari – fiind, in acelasi timp, perfecte si pentru adulti. Vezi si: De ce sunt considerate bananele verzi mai sanatoase decat cele coapte
Iata mai jos care sunt cele mai importante beneficii ale bananelor:
Banana previne aparitia ulcerului
S-a dovedit faptul ca bananele au un efect extraordinar in tratamentul ulcerului, ajutand la neutralizarea aciditatii din stomac. Consumul de banane calmează tubul digestiv, fiind întrebuinţate de multă vreme ca remediu la diverse probleme gastrointestinale. Ele contin o enzima care actioneaza asupra mucoasei gastrice, determinand-o sa produca o cantitate mai mare de mucus. Acesta formeaza un strat protector ce linisteste stomacul iritat si astfel atenueaza senzatiile de arsura.
Conform studiilor specialistilor britanici si indieni intreprinse pe cobai, subiectilor li s-au administrat ulcerogene puternice, inclusiv aspirina. Un grup a fost hranit si cu pudra de banane, si s-a descoperit ca acesti cobai au fost protejati, capatand o rezistenta crescuta a mucoasei stomacale. Spre deosebire de medicamentele antiacide, bananele contribuie realmente la ingrosarea peretelui stomacului, stimuland cresterea celulelor si acoperind suprafata cu mucus. Atentie! Cele mai potrivite sunt bananele inca verzi, deoarece contin leucocianidina, un flavonoid care poate preveni eficient ulcerul.
Bananele ofera energie pentru o zi intreaga
Bananele contin sucroza, fructoza si glucoza, trei zaharuri naturale care ofera energie pentru intreaga zi. Nutritionistii au remarcat ca o singura banana este suficienta cat sa sustina un efort fizic intens de 1-2 ore.
Bananele sunt foarte eficiente in anemie
Acestea sunt bogate in fier, stimuland productia de hemoglobina si ajutand astfel in ameliorarea acestei probleme.
Banana are efect antidiareic
In timpul crizelor de diaree, cei afectati pierd mult potasiu din organism si incep sa se simta tot mai slabiti, insa bananele pot ajuta la cresterea cantitatii de potasiu necesare. Banana care nu a apucat sa se coaca, contine amidon, care este rezistent la digestie.
Bananele sunt recomandate in diabet
Bananele necoapte contin amidon rezistent la hidroliza, fiind benefic pentru diabetici. Studiile au aratat ca persoanele cu diabet de tip 1 care au o dieta bogate in fibre au niveluri mai mici de glucoza in sange, iar o banana furnizeaza aproximativ 3 g fibre.
Consumul de banane ajuta la mentinerea starii de sanatate a inimii
Banana contine fibre, potasiu, vitamina C si B6 care ajuta la sanatatea inimii. O crestere a aportului de potasiu in organism, impreuna cu o scadere de sodiu ajuta la reducerea riscului de boli cardiovasculare. In urma unor studii mai amanuntie, s-a demonstrat ca cei care au consumat 4000 mg de potasiu pe zi au avut un risc cu 40% mai mic de deces cauzat de boli cardiace ischemice, comparativ cu cei care au consumat mai putin potasiu (aproximativ 1000 mg pe zi).
Bananele previn aparitia pietrelor la rinichi
Studiile arata faptul ca extractul de apa din banane este indicat pentru a preveni formarea de calculi renali.
Bananele sunt eficiente si in cosmetica
-Mastile cu banana sunt foarte eficiente pentru ten. Tot ce trebuie sa faci este sa amesteci o banana cu o lingurita de miere si sa o aplici pe fata. La final, vei obtine o piele catifelata, fara cosuri sau iritatii.
-De asemenea, coaja de banana poate fi un adevarat inilbitor pentru dinti.
Sfaturi utile:
-Din fericire, bananele se gasesc pe piata tot timpul anului. Sunt culese verzi, deoarece continua sa se coaca si dupa recoltare. Cumpara banane putin verzi, fara pete.
-Depoziteaza bananele la temperatura camerei pana cand ating gradul de coacere pe care il preferi, apoi foloseste-le cat mai curand posibil.
Lichior de banane. Bautura perfecta pentru sarbatori
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: