5.4 C
București
vineri, noiembrie 22, 2024

Catina, planta cu cele mai multe proprietati terapeutice din Romania

Cunoscuta in special sub denumirile populare de catina alba, catina ghimpoasa, catina de rau, sau chiar dracila din cauza spinilor ei redutabili, aceasta planta miraculoasa creste pe malul raurilor, in prundisuri si coaste ripoase.

Se prezinta ca un arbust tufos, extrem de rezistent in egala masura la ger si la seceta. Iubeste lumina soarelui si nu creste in zone semiumbroase sau acoperite.

De la aceasta planta folosim fructele, in stare proaspata sau uscata. Gustul lor este acru-astringent, insa pe masura coacerii si mai ales dupa caderea primelor brume devine mai placut si capata un miros asemanator ananasului.

Conform cercetarilor efectuate in ultimii ani, s-a dovedit faptul ca aceste bobite mici de catina au un continut chimic de exceptie, poate cel mai bogat din intreaga lume. De asemenea, trebuie mentionat faptul ca nicaieri in lume nici varietatea naturala, nici soiurile ameliorate nu contin atat de multe principii active, vitamine, minerale, microelemente, flavonoizi si aminoacizi la nivelul catinei care creste in Romania.

Specialistii in domeniu afirma ca daca urmezi o cura cu catina timp de 3 saptamani, ai sanse mari sa nu racesti in sezonul rece.

In compozitia chimica a fructelor de catina predomina vitamina C, o serie de pigmenti carotinoidici care le dau culoarea portocalie, un ulei gras, in care sint dizolvati acesti pigmenti, vitaminele B, si B2, acid folic, acizi grasi si fito-steroli, inozitol si acid nicotinic, ulei volatil etc.

Datorita acestei compozitii chimice complexe, fructele de catina sunt considerate ca o polivitamina naturala, relateaza farm. Corneliu Constantinescu in cartea sa „Plante medicinale in apararea sanatatii”.

Ele sunt folosite in multe tari in scopuri terapeutice si alimentare. Sub forma de suc, gem, marmelade, sirop, vin, lichior etc., ele constituie un aliment accesibil tuturor.

Pentru obtinerea lor, fructele proaspete se storc printr-o presa de struguri sau se freaca pe o sita inoxidabila pentru inlaturarea simburilor. La sucul obtinut se adauga zahar dupa formulele obisnuite de preparate din cartile de specialitate culinara.

O bautura placuta si racoritoare se obtine din 750 g fructe, care se fierb cu 6 litri apa si 1 kg zahar. Dupa racire se toarna in sticle si se pastreaza la loc racoros.

Pentru obtinerea vinului, se pun intr-un vas de sticla 1 kg fructe zdrobite, peste care se toarna 5 litri apa fiarta si racita si 1,500 kg zahar. In vederea grabirii fermentarii, se recomanda sa se adauge si drojdie de vin. Se lasa 15-20 zile, apoi se decanteaza in sticle, timp in care uleiul portocaliu se aduna la suprafata vinului. Din fructe de catina uscate se fac ceaiuri placute la gust care se folosesc in avitaminoze.

In unele tari, ceaiul de catina se recomanda in diaree, reumatism, in unele boli de piele, urticarie.

Decoctia de seminte este folosita ca purgativ.

Pentru prepararea vinului se pot utiliza si fructele uscate in proportie de 5 ori mai mica.

Foarte apreciat si recomandat de specialisti este si uleiul de catina. Acesta este utilizat cu succes chiar si in cazuri grave de arsuri termice si chimice, sau afectiuni ale pielii determinate de expunerea la iradieri.

Uleiul de catina este folosit si in tratamentul ulcerului gastric si duodenal, diareei, urticariei si starilor alergice, maladiilor neuroendocrine, reumatismului, afectiunilor circulatorii si hepatice, alcoolismului, anemiei, asteniei si chiar stresului. Utilizarile catinei in geriatrie au dat rezultate spectaculoase, iar cercetarile recente o recomanda si in oncologie, avand capacitatea de a inhiba dezvoltarea unor tumori. De asemenea, este eficient si in tratarea hipertensiunii arteriale, afectiunilor coronariene, oftalmologice si gingivale. Este un redutabil antidepresiv, antiacneic, antimutagen, antioxidant in mastite, rinite, fotofobii, boli cronice pulmonare, inflamatii digestive, constipatie, afectiuni ale aparatului urinar si al celui genital, afectiuni hematologice, afectiuni virale, afectiuni ale sistemului nervos si psihice.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole