Varza murata este foarte sanatoasa si gustoasa, dar este si un ingredient care nu poate lipsi atunci cand vrem sa preparam cele mai bune sarmalute. Cea mai buna varza murata este cea facuta chiar in propria casa. Iata cele mai bune trucuri pentru ca varza murata sa nu faca floare.
Trucuri pentru ca varza murata sa nu faca floare – cauta varza potrivita pentru murat si tine cont de incaperea in care va fi pusa la pastrat
Priul pas pentru ca varza sa iasa ca la carte este chiar alegerea ei. Varza trebuie sa fie cu foi multe, mai subtiri, cu capatani ferme, sa se vada ca varza este bogata si sanatoasa, fara boli si daunatori. Daca frunzele sunt greu de desfacut, este semn bun, caci inseamna ca este numai buna de murat. Vezi si: Varza murata la putina – Care e reteta corecta si ce secrete poti aplica
Bidonul sau butoiul in care se pune varza noua trebuie foarte bine curatat si dezinfectat. Cea mai buna solutie naturala este apa cu bicarbonat de sodiu, care alunga si mirosurile din anii trecuti. Se lasa amestecul in butoi sau bidon cateva ore bune, apoi se clateste bine cu apa calda si rece.
Un alt aspect important il reprezinta si ingredientele. Acestea nu sunt foarte multe, iar hreanul, desi este preferat de romani, nu este cea mai buna alegere, caci tine frunzele intarite mult timp. Asadar, ingredientele sunt: varza, apa, sare grunjoasa fara iod, marar, busuioc, sfecla rosie.
Ca sa nu faca floare, butoiul sau bidonul cu varza se pastreaza in locuri cu temperaturi intre 8-10 grade Celsius, sa nu fie prea multa umezeala, nici foarte intunecate si foarte bine aerisite. Cel mai bun loc pentru varza murata fara floare este beciul sau pivnita. Vezi si: Zeama de varza murata, cel mai bun leac in caz de gastrita, pietre la rinichi si giardioza.
Cum se pune varza la murat
Varza se curata inainte de a fi pusa in butoi. Se curata primele frunze, care, de obicei, sunt deteriorate. Verzele mari se taie in patru la cotor, sau chiar li se scobeste si li se scoate cotorul. Verzele mici se pot mura fara a fi scobite. Se pun aproximativ 30 de grame de sare grunjoasa la 1 litru de apa, mare grija sa nu va zgarciti, altfel varza nu se va mura cum trebuie.
Busuiocul se pune pentru ca varza sa se pastreze ferma, sa nu se baloseasca. Apoi, un alt truc important este ca varza sa se puna cu cotorul in sus, cat mai bine, iar verzele mici sa se puna mai sus. Peste varza trebuie sa se puna neaparat o greutate ca nu cumva sa pluteasca, lucru care nu este prea bun.
Un alt truc important pentru murarea verzei si evitarea aparitiei florii este vanturarea ei. Acest lucru se face o data la doua zile timp de doua saptamani. Vanturarea se face cu ajutorul unui furtun, in doua feluri. Prima metoda este sa se sufle bine in furtun, iar a doua metoda este sa se scoata jumatate din saramura din butoi si sa se puna la loc.
Sursa foto: www.retetecalamama.ro
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: