Pastrarea gutuilor peste iarna. Gutuile sunt fructe de toamna, ce pot fi consumate ca atare, in dulceturi, compoturi, siropuri sau mancaruri. Sunt foarte gustoase si sanataose. Ele contin 77-86% apa, 6,5-13% zaharuri, 0,6-1,7 acizi, saruri minerale, provitamina A, vitaminele C, B1, B2, PP.
Principalele proprietati ale gutuilor sunt: astringente, emoliente (actioneaza mai ales asupra mucoaselor digestive), hemostatice, tonice hepatice.
Indicatii majore ale gutuilor: diaree, dizenterie, enterita, enterocolita, infectii respiratorii, boli hepatice, voma, salivatie abundenta.
Pastrarea gutuilor peste iarna – cand si cum se culeg
Gutuile se coc in luna octombrie tarziu, in functie de vremea de afara. Nu este indicat sa se culeaga cand fructele nu sunt coapte cum trebuie. Gutuile sunt coapte cand puful de pe ele se ia usor cu degetul. Acestea se culg cu mare atentie, avand grija sa nu se rupa varful ramurilor, caci nu vor mai da fructe anul viitor.
Gutuile sunt fructe vechi, gatite mai ales de romani. Fiind foarte tari si destul de greu de mancat crude, acestea isi descopera adevaratele secrete in momentul in care sunt gatite. Cine nu adora dulceata de gutui sau compotul atat de aromat si hranitor?
Pastrarea gutuilor peste iarna – gutuile pot rezista pana in ianuarie
Tinute la frigider, este de preferat sa fie invelite in hartie cerata. Totusi, nu vor rezista mai mult de doua luni.
Intr-o incapere racoroasa, precum pivnita, gutuile se tin in lazi captusite in hartie, separat de alte fructe ce rezista mai putin, precum perele. Este bine ca gutuile sa fie supravegheate mereu, iar la primele pete maro, acestea sa fie indepartate si gutuile folosite in mancaruri sau alte preparate. Vezi si: Gutuiul. Copacul cu numeroase beneficii pentru organism
Este adevarat ca este important si soiul din care provin, astfel unele pot rezista pana in decembrie, iar altele mai mult, maxim ianuarie. Este important de stiut ca odata ce gutuia a inceput sa fie maronie si pe interior, nu mai este indicat sa fie consumata sau preparata.
Gutuile nu sunt fructe foarte aspectuoase, insa ele cu siguranta imprestie o aroma extraordinara. Daca lasati o gutuie pe un pervaz insorit, aceasta va elibera o aroma delicata de vanilie, citrice si mar. Este ideal in putin vin fiert, caci ii da o savoare absolut deosebita.
Sucul de gutui, un adevarat panaceu pentru sanatate
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:
instagram takipçi satın al