-0.2 C
București
duminică, noiembrie 24, 2024

Tuberculoza. Cauze, simptome si tratament

Tuberculoza este o maladie infectioasa periculoasa, care nedepistata la timp si netratata adecvat, poate duce la pierderea capacitatii de munca, la invaliditate si la deces.

Tuberculoza este cunoscuta inca din Antichitate. Cel mai frecvent, aceasta boala afecteaza plamanii (tuberculoza pulmonara), insa poate afecta si alte organe (tuberculoza oaselor si a articulatiilor, tuberculoza renala, tuberculoza ganglionilor limfatici, tuberculoza aparatului urogenital, tuberculoza pielii, a ochilor etc.). Anual in toata lumea se imbolnavesc de tuberculoza peste 8 milioane de oameni, scrie site-ul tuberculoza.info/ro.

Aceasta boala este provocata de bacilul Koch, un microorganism neobisnuit de viabil, care isi pastreaza proprietatile la uscare, congelare, dupa prelucrarea cu alcool, acid si alcalii. Lumina directa a soarelui, temperaturile ridicate si substantele care contin clor distrug rapid bacteriile. Cel mai mare risc de contaminare cu tuberculoza reprezinta incaperile inchise, umede si neaerisite.

Tuberculoza poate fi transmisa numai prin aer (tuse, stranut, scuipat sau cind vorbeste) de la bolnavul de tuberculoza pulmonara infectioasa, care nu primeste tratamentul. Astfel, micobacteriile ajung in plaminii persoanelor care inspira aerul contaminat.

Iata mai jos care sunt principalele simptome ale tuberculozei:

  • Tuse cu sputa mai mult de 3 saptamani
  • Bolnavul are febra sau frisoane timp de 1 saptamana, fara o cauza evidenta
  • Dureri in piept
  • Ssputa cu sange eliminata prin tuse
  • Scadere brusca in greutate
  • Bolnavul nu mai are pofta de mancare
  • Astenie permanenta si oboseala
  • Dispnee la efort fizic
  • Transpiratii excesive

Consecintele tuberulozei:

-Micobacteriile tuberculozei distrug tesutul pulmonar, ducand la invaliditate grava a bolnavilor si chiar la deces.

-Bolnavul cu tuberculoza pulmonara infectioasa nesupus tratamentului poate infecta timp de 1 an de la 10 la 15 persoane. Unui risc sporit sunt supusi membrii familiei bolnavului si alte persoane care se afla adesea sau permanent in anturajul lui.

Atentie! Nu trebuie sa va sperie neaparat diagnosticul „tuberculoza”. Un tratament precoce este sansa dumneavoastra de a va vindeca.

Principalele investigatii efectuate in caz de suspectare a tuberculozei la maturi sunt: examenul medical, analiza microscopica a sputei si radiografia cutiei toracice. Toate aceste investigatii nu provoaca dureri si sunt inofensive.

Tratament tuberculoza

Dupa cum spuneam si mai sus, tuberculoza este o boala infectioasa, iar tratamentul este de lunga durata si necesita respectarea recomandarilor unui medic specialist.

Tratamentul tuberculozei consta din doua faze: faza intensiva si faza de continuare (sau consolidare).

-Faza initiala, adica cea intensiva se efectueaza doar in spital si dureaza 2-3 luni si ii sunt prescrise bolnavului 4-5 preparate antituberculoase, dozate conform unui grafic stabilit de medicul specialist. Trebuie sa stiti ca durata fazei intensive depinde foarte mult de strictetea respectarii bolnavului a prescrierilor medicului. Daca totul decurge conform planului, dupa 2-3 saptamini de la initierea tratamentului, bolnavul incepe sa se simte considerabil mai bine.

-Ulterior, cand bolnavul nu mai elimina micobacterii de tuberculoza prin sputa si nu prezinta pericol pentru cei din jur, este externat pentru continuarea tratamentului acasa. Durata fazei de consolidare poate fi de 4-5 luni. In aceasta faza, bolnavului ii se prescriu 2-3 preparate antituberculoase in dependenta de schema de tratament alcatuita de ftiziopneumolog. Aceasta faza reprezinta o conditie obligatorie pentru vindecarea bolnavului.

In majoritatea cazurilor, tuberculoza se poate vindeca in totalitate si majoritatea oamenilor au tuberculoza doar o data in viata. Faptul ca ai avut TBC nu te face imun, deci exista posibilitatea sa fii iar infectat, mai tarziu. Totusi, majoritatea oamenilor nu trec prin recidiva si se vindeca total.

De regula, tratamentul va dura 6 luni. Daca testul care verifica sensibilitatea la medicamente arata ca bacteriile sunt rezistente la medicamente, tratamentul va dura pana la 2 ani. Durata tratamentului depinde si de sistemul imunitar. Daca sistemul imunitar este foarte slabit, bacteriile pot ramane active mai mult timp si tratamentul trebuie extins, dar aceasta este decizia medicului.

Iata mai jos si un remediu folosit de siberieni in cazurile de anemie, epuizare sau slabire fizica si tuberculoza in primele faze:

-Se folosesc urmatoarele ingrediente in cantitati egale: slanina de porc topita, unt nesarat, miere, cacao concentrata. Aceste ingrediente se pun intr-un vas smaltuit si se lasa la foc mic, amestecandu-se continuu. Cand amestecul incepe sa fiarba, se indeparteaza de pe foc, se raceste si se pune in borcane. Se pastreaza la loc racoros si la intuneric. Nu se lasa la temperatura scazuta care sa favorizeze inghetul. Doza: o lingurita intr-un pahar fierbinte de lapte, de la 3 la 5 ori pe zi. Acesta este un medicament excelent pentru anemie, in special daca sunt semne de un inceput de tuberculoza. Nota: intrebuintarea acestui medicament cauzeaza deseori constipatie. Pe timpul tratamentului, este recomandat sa se consume cat mai multe fructe si suc de fructe.

Isopul, remediul natural de nadejde in tratarea bolilor de plamani

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole