0.7 C
București
vineri, noiembrie 22, 2024

Afinul, cea mai buna „insulina vegetala”. Planta care trateaza diareea si diabetul

Afinul este arbustul cel mai des intalnit in zona alpina de la noi, formand deseori padurici dense sau afinisuri. Afinul are fructe negre-albastrui, dulci-acrisoare, iar in scop terapeutic se folosesc atat fructele, cat si frunzele.

Frunzele se recolteaza in timpul verii si se usuca la umbra, iar fructele se recolteaza incepand din iulie pana la sfarsitul lui august si se usuca la 60-70 grade C.

Principii active afin:

-frunzele contin: taninuri si derivati flavonici

-fructele contin: taninuri, derivati antocianici (raspunzatori de coloratia lor), vitamina C, vitamine din complexul B, provitamina A si un principiu sau principii bacteriostatice neizolate inca.

Frunzele de afin si diabetul

Din frunze se prepara un ceai care se recomanda celor ce sufera de diabet, avand proprietatea de a scadea zaharul din sange, actiune care s-ar datora mirtilinei, numita si „insulina vegetala”. Pentru a mari eficacitatea ceaiului, frunzele de afin pot fi asociate cu pastai de fasole si frunze de dud. Ceaiul se bea indulcit cu zaharina sau neindulcit, cate o ceasca inaintea fiecarei mese principale. Vezi si: Cele mai comune semne ale diabetului sau Cum mentii diabetul sub control. Diete recomandate.

Ceaiul dietetic recomandat diabeticilor are in compozitia sa, pe langa alte plante, si frunze de afin.

Frunzele de afin trateaza diareea

Datorita continutului de tanin, frunzele au actiune astringenta, folosindu-se in diaree, iar datorita arbutinei, au proprietati bacteriostatice, utilizandu-se ca antiseptic urinar si usor diuretic.

Din fructe se prepara un ceai pentru combaterea diareei, cu proprietati antiseptice in infectiile intestinale mai ales in gastroenterite, contribuind la ameliorarea proceselor de fermentatie si putrefactie. Specialistii le recomanda si in combaterea oxiurilor (viermisorilor intestinali)

  • Ceaiul de fructe poate fi facut in doua feluri:

-fructele uscate se fierb in 250 ml apa timp de 30 de minute, dupa care se bea caldut

-sau peste o lingurita si jumatate de fructe uscate se toarna doua pahare cu apa fiarta si racita. Fructele se lasa la macerat timp de 8 ore, apoi se bea intreaga cantitate de lichid in cursul unei zile.

Pentru a mari actiunea astringenta si antiseptica a fructelor de afin, se adauga coaja de stejar, flori de musetel si frunze de menta. Vezi si Ceaiuri recomandate pentru diabet zaharat.

Afinele regleaza tranzitul intestinal

Tot din fructe de afin se mai pot prepara lichior si vin, care au proprietati antiseptice si astringente. Consumate in stare proaspata, afinele regleaza scaunele, fac sa inceteze fermentatiile intestinale, ajuta la eliminarea gazelor, amelioreaza inflamatiile hemoroidale si restabilesc pofta de mancare.

Afinata ,adica maceratul din fructe de afin in rachiu natural de 38-40 de grade, tinut acoperit la soare timp de aproximativ 10 zile, este un remediu miraculos in cazuri de indigestie, sau diaree. Ajunge sa se ia o lingurita de afinata pentru ca toate manifestarile neplacute legate de aceste doua tulburari digestive sa dispara.

Afinele se folosesc in tratamentul gutei

Ceaiul din frunzele de afin a dat rezultatebune in tratamentul gutei, boala provocata in special de consumul ridicat de carne. Acele de acid uric, silicic, se prind inarticulatiile de la glezna si provoaca dureri ingrozitoare. Tratamentul in vechime consta din vin rosu, fructe de afin si ceai din frunzele de afin.

Afinele previn anemia si intaresc sistemul imunitar

Dulceata din fructele de afin este foarte buna pentru alimentatia copiilor ferindu-i de rahitism, sau intarindu-i dupa afectiunile mai grele ale aparatului respirator (bronsite, tuse convulsiva etc).

Citeste si:

Diabetul zaharat. Ce plante te ajuta sa tii sub control „boala secolului”

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole