Armurariu este o planta medicinala valoroasa prin efectele sale asupra functiilor ficatului. Trebuie stiut ca de la aceasta planta se folosesc doar semintele. Semintele de armurariu sunt bogate in silimarina avand un efect protector asupra ficatului si vezicii biliare.
Studii facute in Germania, S.U.A, Italia si Austria au aratat ca armurariul este in prezent unul dintre cele mai puternice remedii naturale contra afectiunilor hepatice. Mai mult, armurariul este un antitoxic redutabil, ajutand organismul sa reziste celor mai puternice otravuri (de la ciupercile toxice, pana la gazele industriale sau metalele grele).
Care sunt beneficiile consumului de armurariu:
- Protejeaza ficatul de actiunea distructiva a unor toxine puternice si a alcoolului;
- Creste fenomenele de regenerare a tesutului hepatic, fiind un puternic antioxidant;
- Stimuleaza regenerarea ficatului in caz de hepatita virala A, B si C, hepatita toxica ori ciroza hepatica, si a dovedit efecte de inhibare a replicarii virusilor hepatici;
- Se folososte ca adjuvant si in caz de dischinezie biliara, migrene, urticarie, psoriazis ori cancer de piele;
- Scade nivelul crescut peste normal ale colesterolului sanguin;
- Scade rezistenta la insulina a celulelor, la pacienii cu diabet zaharat tip 2;
- Inhiba cresterea celulelor tumorale la nivelul cervixului si prostatei, in experimente in vitro;
- Reduce efectele secundare negative ale chimioterapiei, fiind folosit ca si puternic detoxifiant.
Mod de administrare armurariu:
-
Ceai de armurariu:
O lingurita plina cu seminte de armurariu zdrobite, se pune la o cana cu apa clocotita, se pune la fiert, se lasa sa dea o data in clocot, apoi se strecoara si se beau 2 cani/zi repartizate in 3 portii inainte de fiecare masa. Cine nu suporta gustul salciu al ceaiului de armurariu poate sa foloseasca o lingurita de menta, impreuna cu putina miere.
Conform parerii cercetatorilor americani, varianta cea mai buna pentru ca flavonoidele din compozitia sa sa nu se degradeaza in contact cu apa clocotita, ei recomanda:
Infuzia combinata care se prepara astfel:
– 1-2 lingurite de pulbere de seminte de armurariu se lasa la inmuiat intr-o jumatate de cana de apa de seara pana dimineata, cand se filtreaza; maceratul se pune deoparte, iar pulberea ramasa se opareste cu o jumatate de cana de apa fierbinte 20 minute, dupa care se lasa la racit; se combina cele doua extracte; se bea acest preparat cu un sfert de ora inainte de masa. Doza: 3 cani pe zi.
-
Tinctura de armurariu:
Este, probabil, forma de administrare ideala, pentru ca acest preparat se poate pastra si 2 ani fara sa-si piarda calitatile terapeutice.
-Se prepara astfel: se pun intr-un borcan 20 de linguri de pulbere de seminte de armurariu, care se acopera cu alcool alimentar de 50 de grade, amestecand in continuu. Cand intreaga masa de pulbere a fost acoperita, ramanand deasupra un strat de alcool de 2 degete, se inchide borcanul ermetic si se lasa continutul la macerat vreme de 14 zile, dupa care se strecoara. Extractul obtinut se pune in sticlute mici, inchise la culoare si se administreaza de regula o lingurita de 4 ori/zi.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.
*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.
Cititi si:
Coada-soricelului, o planta minune pentru afectiunile feminine
Paducelul, o planta miraculoasa pentru sanatatea inimii
Tratamente cu Aloe Vera – planta miracol
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:
[…] Armurariul se poate administra in diferite moduri, insa dintre toate produsele vegetale administrate pe cale orala, tincturile sunt cel mai usor asimilate de catre organism, efectul aparand la scurt timp. […]