Tinctura de cimbru. In primul rand, trebuie stiut ca tincturile sunt extracte de plante care se obtin din combinarea lor cu produse alcoolice de cel putin 40%. Preparatele se pun la soare, se agita zilnic si se lasa la macerat timp de 2-3 saptamani. Cand sunt gata, se strecoara foarte bine, pentru ca sucul sa iasa din plantele macerate si apoi se pastreaza in sticle de culoare inchisa. Doza obisnuita: 5-15 picaturi, luate ca atare sau diluate in ceai ori apa fierbinte. Extern, tincturile se folosesc pentru ungerea locurilor bolnave ori sub forma de cataplasme.
Iata mai jos cum se prepara tinctura de cimbru:
Florile de cimbru, uscate, se pun intr-o sticla/borcan, umpland-o pana la gat (fara sa fie presate). Deasupra se toarna rachiu de fructe (prune, mere, pere etc.) de 38-40%, care trebuie sa acopere complet florile si se lasa la soare timp de 2 saptamani. Se agita sticla/borcanul in mod regulat. Cand e gata, se strecoara si se pune in sticle/borcane de culoare inchisa.
Iata mai jos ce actiuni terapeutice are tinctura de cimbru:
-Simptomele bronsitei, a virozei respiratorii si tusei pot fi reduse cu aceasta tinctura. Aceasta are efect expectorant, iar in combinatie cu extract de ciubotica-cucului, tratamentul cu tinctura de cimbru are actiune bronhodilatatoare, expectoranta si calmanta. Se recomanda consumul a cate o lingurita din fiecare tinctura, de cate 4-6 ori pe zi, timp de 2 saptamani.
-Tinctura de cimbru este utila in tratamentul sinuzitelor. Se utilizeaza uleiul volatil de cimbru, sub forma de inhalatii, dra se pot aplica si comprese pe frunte cu tinctura, care se tin vreme de 20 de minute pe zi, pana la vindecare. Cimbrul actioneaza astfel direct la nivelul cailor respiratorii superioare, exercitandu-si actiunea antibiotica si decongestiva.
Previne aparitia ACV
-Tinctura de cimbru previne aparitia accidentului vascular cerebral – se fac de 4 ori pe an cure in care se administreaza, in fiecare zi, cate 4 lingurite de tinctura. Tratamentul dureaza aproximativ 1 luna si se face cu pauze de 2 luni intre doua cure.
-Trateaza infectia cu Giardia. Pentru aceasta se face o combinatie intre tinctura de cimbru si rostopasca. Acestea se amesteca in parti egale si se pun apoi intr-o sticla care se inchide ermetic. Se administreaza cate o lingurita din acest amestec, diluata intr-un sfert de pahar de apa, in care se adauga si 2 picaturi de ulei de cimbru. Aceasta doza se ia de 4 ori pe zi. Tratamentul dureaza 3 saptamani.
-Tinctura de cimbru trateaza micozele – se pune o compresa cu tinctura pe unghia bolnava, care se inveleste apoi in nailon, pentru a se evita evaporarea, si se tine vreme de 1-2 ore. Imediat ce se indeparteaza compresa, partea afectata de unghie se pileste si se lasa apoi sa se usuce la aer. Procedura se repeta zilnic, pana cand intreaga portiune de unghie afectata de micoza este indepartata prin pilire.
-De asemenea, aceasta tinctura minunata este utila in scleroze multiple (se ung locurilor dureroase), trateaza tulburarile menstruale, vindeca durerile de ovare si bolile de plamani (pleurezii, emfizem).
Vezi si:
Sirop de cimbru. Remediul natural care te scapa de tuse
*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: