4 C
București
vineri, noiembrie 22, 2024

Sunatoarea – Cum se foloseste intern si extern

Extractele pe baza de sunatoare au actiune usor antidepresiva. Se pare ca hypericina din aceasta planta, dupa unele studii, inhiba monoaminooxidaza, substanta cu rol in inactivarea adrenalinei, noradrenalinei si serotoninei. Inhibatorii monoaminooxidazei nu se recomanda celor care consuma alimente cu continut ridicat in aminoacisul tyramina, deoarece chiar si o infuzie de sunatoare poate duce la stari de convulsie si la febra.

Sunatoarea are actiune antibacteriana, antidepresiva (prin blocarea resorbtiei de serotonina la nivelul receptorilor postsinaptici), antivirala, antiinflamatoare, hepatoprotectoare, astringenta, sedativa. Are rezultate bune impotriva bacteriilor Escherechia coli, Proteus vulgaris, Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus, Streptococcus mutans. Ca actiune antivirala, are efecte pozitive in: virusul Epstein-Barr, gripal A si B, virusul stomatitelor vasculare.

Ce trateaza sunatoarea

Extern –  probleme dermatologice (alergii, eczeme, iritatii, arsuri de gravitate mica sau medie);

Intern –  dureri de cap, gingivite, dischinezie biliara (fiere lenesa), probleme emotionale (depresie, anxietate, accese de manie sau de panica).

Mod de preparare

Extern – 2 linguri de planta la o cana de apa. Se recomanda si uleiul de sunatoare, preparat dupa un procedeu special, la fel si unguentele. Vezi aici cum se prepara uleiul de sunatoare.

Intern – 1 lingurita de planta maruntita se infuzeaza 15-20 de minute, in 200 ml de apa clocotita, se strecoara si se beau 2-3 cani pe zi.

Sunatoarea – Contraindicatii:

Remediile cu sunatoare anuleaza efectul contraceptivelor orale; iar daca sunt folosite in exces, pot produce oboseala, ameteli, disconfort gastric, dureri de cap, anxietate. De asemenea, preparatele pe baza de sunatoare pot produce neplaceri gastrice, mai ales daca se administreaza pe stomacul gol.

In timpul sarcinii, decocturile de sunatoare au efecte emenagoge si avortive. In plus, legat de interactiunea cu alte alimente, este bine sa se evite: berea, marinata de peste (mai ales hering), branzeturile fermentate, vin si drojdia alimentara.

Pentru uzul intern, preparatele pe baza de sunatoare sunt antagoniste efectelor rezerpinei. Timpul de somn al consumatorilor de alcool este de asemenea afectat.

Atentie!!! Nu sta la soare in timpul tratamentului cu sunatoare (pielea se irita si se coloreaza portocaliu- maroniu)!

Citeste si:

Masti si lotiuni cosmetice cu plante medicinale pentru un ten frumos si sanatos

Sunatoarea, planta care calmeaza ranile dinauntru si din afara

Pasta de sunatoare cu miere. Cea mai veche reteta folosita in bolile de ficat

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole