Un deodorant sau un antiperspirant?
Deodorantele au rolul de a masca mirosul transpiratiei de la subrat; ele lasa pe piele agenti antibacterieni, care distrug bacteriile responsabile cu izul atat de neplacut. Daca te confrunti cu aceasta problema, ai nevoie, mai curand, de un antiperspirant – el contine un produs (clorhidrat de aluminiu) care reuseste sa blocheze procesul de transpiratie. Exista, insa, si produse care combina cele doua substante.
Transpiratia sau sudoarea reprezinta un fenomen normal al corpului uman. Ea face parte din sistemul de racire care-i permite corpului sa isi mentina temperatura ideala. Sudoarea secretata de glandele sudoripare, pe toata suprafata trupului, nu are niciun miros fiind compusa din apa si sare. Transpiratia urat mirositoare poate fi asociata cu anumite parti ale corpului, unde sudoarea este compusa din lipide si proteine; parul, talpile, subratul, zonele genitale, fesele, anusul, sanii sunt parti foarte sensibile si contin un numar semnificativ de bacterii care se hranesc din aceste nutrimente. Descompunandu-se, acestea degaja mirosul suparator.
Exista doua feluri de transpiratie: fiziologica, asociata cu activitatea fizica (sport, mers, efort) si compusa, din apa si sare. Aceasta transpiratie, desi este abundenta, nu degaja niciun miros. Cea de-a doua este transpiratia emotionala: asa cum indica numele, este emanata in urma unei senzatii emotionale (stres, anxietate, neliniste). Redusa cantitativ, joaca un rol primordial in aparitia mirosurilor: compozitia ei, bogata in materii grase, lipide si proteine, favorizeaza proliferarea bacteriilor.
Remedii contra transpiratiei:
-Bicarbonatul de sodiu este ce mai ieftin deodorant! Amesteca, in parti egale, bicarbonat si fecula de porumb sau de orez. De asemenea, poti adauga o planta aromata la algere. Vaporizeaza mixtura la subrat imediat dupa ce ai facut bai sau dus.
-Otetul protejeaza eficient contra bacteriilor si mirosurilor corporale. Amesteca fie otet alb, fie otet de cidru de mere cu o cantitate egala de apa. Lasa mixtura in aer liber timp de 20 de minute, ca sa se evapore mirosul de otet. Toarna apoi intr-un flacon pe care il inchizi ermetic, iar cand vrei sa folosesti acest remediu, imbiba usor putina vata si tamponeaza axilele.
-Fa o baie rece timp de 30 de minute: procesul de transpiratie va fi incetinit in urmatoarele 3 ore. Aceasta metoda poate fi utila in perioadele de stres.
Metode de prevenire a transpiratiei:
Combatere mirosurilor corporale este o chestiune de igiena ce incepe printr-o schimbare a comportamentului; daca aceste mirosuri tot persista, este absolut necesa sa consulti un medic.
Cititi si: Deodorantul crema natural – pentru o piele echilibrata si sanatoasa
-Spala-te pe maini regulat, folosind un sapun de buna calitate; spala frecvent si acele parti ale corpului care favorizeaza proliferarea bacteriilor.
-Hidrateaza-te bine dupa fiecare sedinta de sport, pentru a compensa cantitatea de apa pierduta in timpul exercitiilor;
-Fa cel putin 3 dusuri pe zi, mai ales vara, cand transpiratia este mai abundenta.
-Epileaza-ti axilele, pentru ca parul retine umiditatea si favorizeaza proliferarea bacteriilor.
-Cand pielea este bine uscata, aplica pudra pentru bebelusi, bicarbonat de sodiu la subrat si intre degetele de la picioare.
-Poarta haine curate, din tesaturi care absorb umezeala (bumbac, in, matase, lana). Alege haine largi ( corpul transpira mai putin si sudoarea se usuca mai usor).
-Poarta incaltaminte din piele – material ce inlesneste vaporizarea sudorii. Nu purta 2 zile la rand aceiasi pantofi; alterneaza perechile, ca sa aiba timp sa se usuce.
*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: