Capsunile sunt un desert delicios, cu proprietati curative extraordinare. Acestea, nu numai ca te pot ajuta in curele de detoxifiere, dar reprezinta si o sursa importanta de vitamine. Datorita dimensiunilor reduse, capsunile nu sunt foarte pretentioase in privinta terenului, putand fi cultivate in diferite moduri. De aceea, ne-am gandit sa va aratam 9 idei inteligente pentru plantarea capsunilor.
Pentru a va bucura de capsuni naturale, trebuie sa tineti cont de cateva sfaturi de crestere si ingrijire. In acest articol iti vom arata tot ce trebuie sa stii despre plantarea capsunilor tale.
Sfaturi pentru plantarea capsunilor:
Capsunile se planteaza toamna, intre 10 septembrie si 15 octombrie, primavara in perioada martie-aprilie sau vara in perioada iunie-iulie. In anul plantarii nu se obtin fructe, iar florile care apar se indeparteaza. Stolonii se planteaza in randuri simple sau benzi de cate doua randuri, la distanta de 35 de cm intre randuri si 20-25 de cm intre plante/rand, pentru o mai buna dezvoltare, aerisire, si zvantare a solului. Straturile de capsuni se muta dupa trei ani, deoarece calitatea productiei are de suferit, iar plantele sunt mult mai expuse atacului de boli si daunatori.
Daca vrei sa plantezi capsuni, noi iti aratam cateva idei inedite pentru a cultiva aceste fructe gustoase:
-Plantarea capsunilor in paie
Cumparati baloti presati de paie pentru acoperirea suprafetei de pamant. Stratul de paie trebuie sa ajunga la o inaltime de 90 cm si lasa pamantul acoperit cu paie timp de doi ani.
Capsunile iubesc sa creasca in paie cu rezultate foarte bune si nu putrezesc chiar daca perioada de ploi este mare.
-Plantarea capsunilor in butoi
Pentru aceasta plantare trebuie sa folositi urmatorii pasi:
- Pregatirea suportului:
-Plantarea capsunilor in tuburi de PVC:
Daca va place sa mancati capsuni, dar in aceeasi masura va place sa si gradinariti iata o modalitate de imbina aceste doua pasiuni. Va puteti construi, la dumneavoastra acasa, o gradina verticala de capsuni.
Iata de ce aveti nevoie si care sunt pasii:
-faceti gauri in tubul gros de PVC cu ajutorul frezei si a bormasinii. Numarul lor depinde de cat de multe plante vreti sa puneti in tub;
-Plantarea capsunilor in forma de piramida:
-Plantarea capsunilor in jgheaburi:
Iata o super idee de plantare a capsunilor, potrivita pentru cei care nu dispun de mult spatiu in gradina. Daca aveti un jgheab vechi puteti sa il refolositi inteligent pentru plantarea capsunilor.
Primul pas este infundarea gaurii mari a jgheabului, care se poate face cu spuma poliuretanica. Apoi, facem cateva gauri pe fundul jgheabului, din 12 in 12 cm si se pune pamant dupa care se planteaza capsunile, la o distanta de cel putin 15 cm una de cealalta.
Jgheabul refolosit se plaseaza intr-un loc care are o expunere zilnica la soare. De exemplu, poti agata jgheabul pe gardul curtii sau chiar pe peretii exteriori ai casei. Intrucat jgheabul este ingust, cele mai multe dintre fructe se vor dezvolta in afara lui, fiind extrem de usor de cules.
-Plantarea capsunilor in saci de polietilena:
O noua tehnologie de cultivare a acestui fruct a fost descoperita si pusa in practica de olandezi.
Iata cum functioneaza aceasta metoda de plantare a capsunilor in saci de polietilena:
-pe timp de iarna, este nevoie de o camera speciala, unde temperatura sa fie mentinuta stabil la valoarea de +25 de grade C. Este nevoie de saci de plastic in care se pune pamant fertilizat si dupa se atarna in aer (fie de pod, fie de orice altceva). In saci se fac niste gauri si in ele se planteaza puietii de capsuni.
-sacul de polietilen trebuie sa fie ingust, de 15-16 cm in diametru, lungimea 2 m. Dupa aceasta este nevoie de irigare. Puteti construi un mini-apeduct pana la saci si sa folositi tehnica prin picurare.
Doar de la un singur sac, in care sunt plantate nu mai putin de 24 de tufe de capsuni, pot fi recoltate cel putin 8-10 kg de fructe.
-Plantarea capsunilor cu ajutorul pet-urilor: VIDEO
Sfat practic:
-Acoperind capsunile timpurii cu o folie cateva saptamani, poate fi grabit momentul recoltarii. La inceputul verii, capsunul emite stoloni. Acestia se indeparteaza pentru a evita epuizarea plantei-mama;
-Stolonii plantati in ghivece emit radacini, ei constituind un bun material saditor pentru anul urmator.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.
Cititi si:
Sfaturile bunicii despre ingrijirea florilor din gradina
Cum poti obtine 100 de kg de cartofi doar pe 1m patrat de teren
Cum sa construiesti o sera din sticle de plastic si ce avantaje are
Sursa: gradinacutalent.blogspot.ro, bricohub.ro, gradinadeacasa2.wordpress.com, fermierul.md, sharethis.ro
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:
Empires