20 C
București
miercuri, aprilie 24, 2024

8 beneficii pentru sanatate ale consumului de mango – Ce spun studiile?

Mango-ul, cunoscut si sub numele de „regele fructelor tropicale”, nu este doar o gustare delicioasa intr-o zi calduroasa de vara, ci si o comoara a nutrientilor si a beneficiilor pentru sanatate. Originar din India si Asia de Sud-Est, mango-ul este apreciat de milenii pentru gustul sau exotic si proprietatile sale vindecatoare.

Studiile asociaza mango-ul si nutrientii sai cu mai multe beneficii pentru sanatate, cum ar fi imbunatatirea imunitatii si a sanatatii digestive. Unii polifenoli gasiti in acest fruct pot chiar sa reduca riscul anumitor tipuri de cancer. Dar hai sa vedem 7 beneficii ale mango-ului, inclusiv o prezentare generala a continutului sau nutritiv si cateva sfaturi despre cum sa-l savurati.

Mango – Beneficii pentru sanatate

1.Bogat in nutrienti sanatosi

Mango-ul este o adevarata comoara a nutrientilor, cum ar fi vitamina C, vitamina A, cuprul si acidul folic. Pe langa nutrientii esentiali, mango-ul contine o varietate de compusi vegetali sanatosi, cum ar fi polifenolii si flavonoidele, care au efecte antioxidante si antiinflamatorii. Acesti compusi ajuta la protejarea celulelor impotriva deteriorarii provocate de radicalii liberi si la reducerea inflamatiei in organism, contribuind astfel la mentinerea unei sanatati optime.

O cana (165 de grame) de mango proaspat furnizeaza:

Calorii: 99
Proteina: 1,4 grame
Carbohidrati: 24,7 grame
Grasimi: 0,6 grame
Fibre: 2,6 grame
Zahar: 22,5 grame
Vitamina C: 67% din Valoarea Zilnica Recomandata (VZR)
Cupru: 20% din VZR
Acid folic: 18% din VZR
Vitamina B6: 12% din VZR
Vitamina A: 10% din VZR
Vitamina E: 10% din VZR
Vitamina K: 6% din VZR
Niacina: 7% din VZR
Potasiu: 6% din VZR
Riboflavina: 5% din VZR
Magneziu: 4% din VZR
Tiamina: 4% din VZR

Unul dintre cele mai impresionante elemente nutritive ale mango-ului este ca doar o cana de mango proaspat furnizeaza aproape 67% din VZR pentru vitamina C. Aceasta vitamina solubila in apa sustine sistemul imunitar, ajuta organismul sa absoarba fierul si promoveaza cresterea celulara.

Mango-ul este, de asemenea, o sursa buna de minerale precum cuprul si acidul folic, care sunt nutrienti deosebit de importanti in timpul sarcinii, deoarece sustin cresterea si dezvoltarea fetala sanatoasa.

2.Stimuleaza imunitatea

Dupa cum am spus si mai sus, acest fruct este o adevarata comoara a nutrientilor care sustin sistemul imunitar, cum ar fi vitamina C (o cana furnizeaza aproape 75% din necesarul zilnic), vitamina A furnizeaza 10% din necesarul zilnic, cuprul si acidul folic. Acesti nutrienti ajuta la intarirea sistemului imunitar si la protejarea organismului impotriva infectiilor si bolilor. Consumul regulat de mango poate contribui la mentinerea sanatatii generale si la reducerea riscului de imbolnaviri. In plus, mango contine si cupru, acid folic,
vitamina E si mai multe vitamine din complexul B.

3.Reducerea riscului de cancer

Una dintre cele mai impresionante calitati ale mango-ului este capacitatea sa de a ajuta la reducerea riscului anumitor tipuri de cancer. Aceasta proprietate se datoreaza continutului sau bogat de polifenoli, care sunt compusi vegetali cu puternice proprietati antioxidante, arata studiile. Polifenolii din mango au fost asociati cu capacitatea de a proteja celulele impotriva stresului oxidativ si de a inhiba cresterea sau de a distruge celulele canceroase.

Studiile in tuburi de testare si pe animale au observat ca polifenolii din mango au redus stresul oxidativ. S-a constatat ca distrug sau opresc cresterea diverselor celule canceroase, inclusiv leucemia si cancerul de colon, plamani, prostata si san.

Mangiferina, un polifenol major din mango, a atras recent atentia pentru efectele sale anticancerigene promitatoare. In studiile pe animale, a redus inflamatia, a protejat celulele impotriva stresului oxidativ si a oprit cresterea celulelor canceroase sau le-a ucis.

Desi aceste studii sunt promitatoare, sunt necesare mai multe studii la oameni pentru a intelege mai bine efectele potentiale anticancerigene ale polifenolilor din mango asupra oamenilor.

4.Sustine sanatatea inimii

Mango-ul contine o serie de nutrienti care sustin sanatatea inimii, cum ar fi magneziu si potasiu, care ajuta la mentinerea tensiunii arteriale in limitele normale si la reducerea riscului de boli cardiovasculare. De asemenea, polifenolii din mango au fost asociati cu reducerea inflamatiei si a nivelurilor de colesterol, contribuind la mentinerea unei inimi sanatoase si a unei circulatii sanguine bune. Mangiferina, super-antioxidantul din mango, pare sa fie, de asemenea, benefica pentru sanatatea inimii, arata studiile pe animale.

Studiile pe animale au constatat ca mangiferina poate proteja celulele inimii impotriva inflamatiei, stresului oxidativ si mortii celulare. In plus, poate ajuta la scaderea nivelurilor sanguine de colesterol, trigliceride si acizi grasi liberi.

5.Imbunatateste sanatatea digestiva

Cu continutul sau ridicat de fibre alimentare si enzime digestive, mango-ul este un aliat excelent al sanatatii digestive, arata cercetarile. Fibrele alimentare ajuta la mentinerea unui tranzit intestinal regulat si previn constipatia, in timp ce enzimele digestive faciliteaza descompunerea alimentelor si absorbtia nutrientilor. Consumul regulat de mango poate contribui la reducerea disconfortului abdominal si imbunatatirea digestiei generale.

Un studiu pe o perioada de 4 saptamani la adulti cu constipatie cronica a descoperit ca un consum zilnic de mango a fost mai eficient in ameliorarea simptomelor acestei afectiuni decat administrarea unui supliment care contine o cantitate de fibre solubile similara cu cea a mango-ului.

6.Sustine sanatatea oculara

Mango-ul este o sursa bogata de nutrienti esentiali pentru sanatatea ochilor, cum ar fi luteina si zeaxantina, doi antioxidanti care ajuta la protejarea retinei si la absorbtia luminii daunatoare. Consumul regulat de mango poate contribui la mentinerea unei viziuni sanatoase si poate reduce riscul de afectiuni oculare legate de varsta, cum ar fi degenerescenta maculara si cataracta.

7.Sustine sanatatea creierului

Mango-ul este recunoscut ca unul dintre cele mai bune alimente pentru creier datorita continutului sau bogat in vitamina B6, esentiala pentru mentinerea functiei creierului. Studiile sugereaza ca o deficienta a acestei vitamine cheie poate contribui la afectarea functiei cognitive si la declinul neurologic. In plus, acest fruct mai contine si alte vitamine din complexul B, care sunt esentiale pentru mentinerea functiei neurotransmitatorilor creierului si pentru sustinerea unei dispozitii sanatoase, precum si a unor modele regulate de somn.

Studiile pe animale au aratat ca extractul de mango poate ajuta la imbunatatirea tulburarilor de memorie si la reducerea stresului oxidativ asociat cu deficienta cognitiva usoara.

8.Ajula la incetinirea semnelor imbatranirii

Mango-ul este o sursa bogata de nutrienti anti-imbatranire care contribuie la mentinerea aspectului tanar al pielii si la incetinirea procesului de imbatranire.

In special, mango-ul este bogat in vitamina A, care promoveaza repararea tesuturilor si ajuta la combaterea ridurilor si a imbatranirii pielii. De asemenea, este incarcat cu vitamina C, un antioxidant puternic care protejeaza impotriva daunelor oxidative si stimuleaza productia de colagen.

Colagenul, o proteina esentiala, poate reduce semnele de imbatranire prin mentinerea elasticitatii pielii si reducerea durerilor articulare.

Un studiu clinic pilot din 2020 a demonstrat ca consumul regulat de mango poate imbunatati aspectul ridurilor faciale la femeile aflate in postmenopauza, sustinand ideea ca mango-ul poate fi un aliat valoros in lupta impotriva imbatranirii pielii.

Vezi si: Cele mai importante 5 beneficii ale sucului de mango

Vezi si: Uleiul din seminte de mango ajuta la scaderea colesterolului

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole