6 C
București
duminică, noiembrie 24, 2024

7 flori de vara cu puteri vindecatoare

Inca din Antichitate, florile erau asociate cu sanatatea, norocul si bogatia. Florile sunt cu adevarat frumoase, dar acesta nu este singurul lor merit. De exemplu, multe dintre ele au puteri vindecatoare. Iata unele dintre cele mai importante flori de vara cu puteri vindecatoare:

1.Lavanda

Florile lavandei sunt cunoscute pentru parfumul lor, dar si pentru efectele lor calmante. De exemplu, uleiul de lavanda este bogat in proprietati antimicrobiene, gasindu-si o utilizare larga in cosmetica si aromaterapii. Are proprietati de eliminare a stresului despre care se stie ca induc somnul profund si reduc nivelul de stres. Totodata, lavanda este utila in vindecarea acneei si a altor infectii ale pielii.

De asemenea, lavanda si-a aratat eficienta si in cazul difteriei, tifoidei, pneumoniei si gripei. In plus, sub forma de tinctura, lavanda are o capacitate puternica de a atenua tulburarile de dispozitie si inconsecventele, crescand sanatatea si calitatea generala a vietii.

Florile plantei se culeg in prima parte a zilei, pe vreme cu soare, cand princi­piile active actioneaza la maximum.

  • Infuzie: La o cana cu apa clocotita, se adauga o lingura cu flori de levantica si se lasa la infuzat 15 minute, apoi se stre­coara. Se beau 3 cani pe zi, dintre care ultima cu o ora ina­inte de culcare.
  • Tinctura: Intr-un borcan, se adauga 200 g flori de levantica maruntite si 500 ml alcool alimentar. Se inchide ermetic si se lasa la macerat 2 saptamani, agitandu-se zilnic. La final, se strecoara si se tine in sticla, la rece. Se administreaza cate o lingurita cu tinctura, cu o jumatate de pahar cu apa, de 4-5 ori pe zi.
  • Comprese care grabesc cicatrizarea ranilor: La 500 ml apa, se adauga 6 linguri cu flori de levantica si se fierb 5 minute, apoi se lasa la infuzat jumatate de ora, dupa care se strecoa­ra. Se fac comprese din tifon, se inmoaie in decoct si se aplica de doua ori pe zi pe zonele afectate.

2.Hibiscus

Florile de hibiscus sunt cunoscute mai mult ca plante ornamentale, dar trebuie sa stii ca au numeroase proprietati terapeutice. De exemplu, multe culturi beau ceai de hibiscus pentru proprietatile sale medicinale. Unele studii indica faptul ca florile de hibiscus pot ajuta la reducerea tensiunii arteriale si a nivelului de colesterol, desi sunt necesare mai multe cercetari pentru a intelege mai bine modul in care hibiscusul poate sprijini sanatatea inimii.

Ceaiul de hibiscus are o culoare rosie si o aroma acidulata, oarecum acrisoara.

Vezi si: Idei pentru o gradina de vara cat mai frumoasa

3.Echinaceea

Utilizarea echinaceei in scop terapeutic dateaza din Antichitate, cand florile sale erau folosite pentru a trata diferite rani si boli.

In prezent, planta are o reputatie bine cercetata pentru imbunatatirea functiei imunitare. Exista mai multe studii care sugereaza ca echinacea amelioreaza durerea, reduce inflamatia si are efecte hormonale, antivirale si antioxidante. De aceea, planta este recomandata pentru a trata o gama larga de infectii, inflamatii, febra fanului, herpes labial si rani cu vindecare lenta. In plus, s-a demonstrat ca reduce durata unei raceli.

4.Trandafirul

Trandafirul are in compozitia sa vitamina C, un antioxidant important pentru sănătatea si pentru combaterea unor afectiuni, cum ar fi bolile de inima si accidentul vascular cerebral.

Petalele de trandafir pot ajuta la o mai buna circulatie sanguina si in afectiunile respiratorii (tuse, raceala, gripa, laringita, bronsiectazii, astm bronsic, infectii si inflamatii pulmonare), prin ameliorarea infectiilor si combaterea virusurilor. In plus, unele cercetari sugereaza ca anumiti compusi din trandafiri pot juca un rol in reducerea anxietatii si in promovarea relaxarii.

Petalele de trandafir se administreaza sub forma de ceai sau ulei. Acestea se recolteaza imediat dupa inflorire, pe vreme fru­moasa.

  • Infuzie: La o cana cu apa clocotita, se adauga 2 linguri de petale de trandafiri proaspete sau uscate. Se lasa la infuzat 20 de minute, apoi se strecoara. Se beau 3 cani de ceai pe zi.
  • Tinctura: Intr-un borcan, se adauga trei sferturi petale de tran­dafiri maruntite alcool ali­mentar, pana la gura recipientului. Se inchide bine si se lasa la ma­cerat 10 zile. La final, se strecoara si se depoziteaza in sticlute inchise la culoare, la rece. Se administreaza cate 30 de picaturi de tinctura, cu juma­tate pahar apa, de 4 ori pe zi (eficienta in: febra, raceala, gripa, dureri de cap, insolatie, oboseala).
  • Sirop: La 1 litru de apa clocotita se adauga o cana cu petale de trandafiri proaspete sau uscate. Se aco­pera si se lasa o zi intreaga langa o sursa de caldura (soare). La final, se strecoara si se adauga 250 g de zahar, amestecand. Se iau cate 3 linguri pe zi. (Se pastreaza la rece maximum 4 zile.)
  • Dulceata de trandafiri: Luati in fiecare zi 3-4 lingurite de dulceata de trandafiri.
  • Comprese cu infuzie de trandafiri: Se aplica comprese din tifon inmuiate in infuzie de trandafiri pe zonele afec­tate de eczeme sau uscaciune.

Vezi si: Ingrijirea trandafirilor pe timp de vara. Lucrari de toaletare si inmultire

5.IASOMIA

Ceaiul din flori de iasomie ameliorează multe dureri si poate aduce beneficii si sistemului digestiv. Multi oameni folosesc aceasta planta frumos mirositoare pentru a gestiona ulcerul si indigestia, impreună cu anxietatea si problemele de somn.

Iasomia se aduna imediat dupa inflorire.

In caz de tuse si durere de cap, se prepara o infuzie. La o cana cu apa clocotita, se adauga o lingura cu flori de iasomie si se lasa la infuzat 20 de mi­nute, apoi se strecoara. Se bea cate o cana de infuzie, de 3 ori pe zi.

In caz de depresie, stari de melancolie sau dureri reumatice, se recomanda uleiul esential de iasomie. Se pun 5 picaturi de ulei intr-o lingura de ulei vegetai sau crema, apoi se aplica prin masaj usor, pe zona incheieturilor mainilor si la baza ga­tului.

6.Flori de tei

Florile de tei se culeg pe vreme frumoasa, la inceputul infloririi, cand printre flori exista si bo­boci.

In caz de raceala, gripa, tuse, febra, sinuzita, bronsita, astm, infectii si inflamatii pulmonare, se recomanda ceaiul de te: La o cana cu apa clocotita, se adauga 2 linguri cu flori de tei si se lasa la infuzat 15 minute, apoi se strecoara, se adauga sucul de la o jumatate de lamaie si o lingurita cu miere. Se beau 3-4 cani cu infuzie pe zi.

In caz de insomnie, anxietate, depresie, migrene, se recomanda decoctul de tei: La 500 ml apa, se adauga 4 linguri cu flori de tei se fierb timp de 3 minute. Se lasa la racit, apoi se strecoara. Se beau 3 cani pe zi, ultima seara, cu o ora inainte de culcare.

7.Galbenele

Galbenelele sunt unele dintre cele mai cunoscute flori vindecatoare. Floarea este folosita in mod obisnuit pentru a vindeca multe afectiuni ale pielii, inclusiv eruptii cutanate, acnee si picior de atlet.

In uz intern, folosita ca medicament, floarea este buna pentru durerile de gat si crampele menstruale. Cand se aplica local, pe piele, in unguente sau lotiuni, calitatile lor antibacteriene sunt excelente pentru vindecarea taieturilor.

Vezi si: Ruta de gradina, o planta medicinala eficienta impotriva crampelor si nu numai

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole