0.7 C
București
vineri, noiembrie 22, 2024

7 beneficii ale cardamomului bazate pe studii

Cardamomul este un condiment care se gaseste sub forma unei pastai mici cu seminte negre in interior. Are o aroma intensa, usor dulce, originar din India, dar care este disponibil astazi in intreaga lume si folosit atat in ​​retete dulci, cat si sarate. Utilizarea sa  dateaza de cel putin 4.000 de ani, fiind considerat unul dintre cele mai vechi condimente din lume. In acest articol iti vom arata 7 beneficii ale cardamomului bazate pe studii.

Potrivit USDA Food Data Central, cardamomul are in compozitia sa fier, magneziu, seleniu, zinc, mangan, calciu, potasiu, vitamina B piridoxina si vitamina C. Totodata, contine si cantitati mici de proteine, fibre alimentare si acizi grasi. Totusi, cel mai impresionant dintre toate este faptul ca acest condiment contine compusi naturali cu proprietati antioxidante care se pot dovedi a fi de ajutor in prevenirea multor boli cronice.

De-a lungul timpului, cercetatorii au efectuat mai multe studii asupra lui si au descoperit unele beneficii pentru sanatate. Desi aceste studii sunt promitatoare, sunt necesare studii mai ample pe oameni inainte ca specialistii din domeniul sanatatii sa poata recomanda cardamom in tratarea problemelor medicale. Dar iata care sunt aceste beneficii:

Beneficii ale cardamomului pentru sanatate

1.Combate infectiile

Cardamomul are proprietati antimicrobiene. S-a descoperit ca antibioticele produc efecte secundare, cum ar fi inhibarea bacteriilor bune in intestine. Asadar, chiar daca acest condiment nu este la fel de puternic, el inhiba doar microbii infectiosi, nu si probioticele benefice.

De asemenea, studiile au sugerat despre cardamom ca poate avea si potentialul de a deveni o terapie alternativa impotriva agentilor patogeni rezistenti la antibiotice.

2.Intareste sistemul imunitar

Cardamomul are proprietati antiinflamatorii. Mai multe dovezi sugereaza ca anumiti compusi din aceste bobite pot avea proprietati antioxidante si antiinflamatorii. De exemplu, in urma unui raport efectuat in 2010 s-a ajuns la concluzia ca extractele de piper negru si cardamom pot ajuta la construirea unui sistem imunitar sanatos.

Totodata, un studiu a constatat ca extractul de cardamom in doze de 50–100 mg/kg (23-46 mg/ kilogram) de greutate corporala a fost eficient in inhibarea a cel putin patru compusi inflamatori diferiti la sobolani.

Vezi si: Ceaiul de turmeric, remediul care reduce durerea si inflamatia din corp

3.Mentine inima sanatoasa

Proprietatile antioxidante si diuretice ale condimentului pot ajuta la scaderea tensiunii arteriale.

Studiile efectuate pe indivizi cu hipertensiune arteriala in stadiul 1 arata, de asemenea, ca cardamomul s-a dovedit eficient in reducerea tensiunii arteriale crescute. Totodata, intr-un studiu efectuat pe animale, publicat in Jurnalul International de Biologie Experimentala, s-ar fi gasit ca enzimele antioxidante din cardamom protejeaza inima de oxidare si controleaza nivelul colesterolului in ciuda unei diete bogate in grasimi.

4.Imbunatateste sanatatea digestiva

Cardamomul are proprietati carminative si stomachice. Extractul metanolic din cardamom este componenta care ajuta la controlul disconforturilor gastrointestinale, cum ar fi aciditatea, flatulenta si crampele stomacale.

Un studiu publicat in Journal of Ethnopharmacology a concluzionat ca uleiurile volatile extrase din cardamom pot avea o influenta pozitiva asupra ulcerelor gastrice (la doze de 12,5 mg/kg (5,7 mg/kilogram) de greutate corporală, extractul de cardamom a fost mai eficient decat un medicament anti-ulcer obisnuit). De asemenea, s-a descoperit ca ofera protectie si impotriva Helicobacter pylori, bacteria legata de ulcerul gastric, spune un studiu publicat in Phytotherapy Research.

5.Are efecte benefice asupra ficatului

Cercetarile sugereaza ca extractele de cardamom pot prezenta proprietati hepatoprotectoare in cazul celor cu un nivel crescut de colesterol, trigliceride si inflamatie hepatica. De asemenea, studiile sugereaza ca poate ajuta si la reducerea efectelor toxicitatii sau daunelor cauzate de antibiotice.

6.Amelioreaza greata si varsaturile

Potrivit unui studiu publicat in Jurnalul International de Medicina Preventiva, pulberea de cardamom reduce severitatea greatei si varsaturilor in timpul sarcinii. De asemenea, alternativ, aromaterapia cu ulei de cardamom poate ajuta si ea la ameliorarea starii de greata.

7.Imbunatateste sanatatea orala 

Cardamomul poate trata respiratia urat mirositoare si poate preveni cariile. De exemplu, cercetarile au verificat prezenta proprietatilor antimicrobiene in cardamom, care pot ajuta la combaterea bacteriilor comune legate de carii.

In cazul respiratiei urat mirositoare, se pot mesteca pastai si seminte de cardamom.

Vezi si: Sofranul. Ce actiuni si indicatii terapeutice are cel mai scump condiment din lume

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole