7.3 C
București
vineri, martie 8, 2024

6 stiluri de amenajare a curtii – Alege-l pe cel potrivit spatiului disponibil

A venit vremea calda si cea mai mare parte a zilei vrem sa o petrecem in aer liber, alaturi de cei dragi, intr-un spatiu cat mai frumos amenajat care sa ne inspire si sa ne relaxeze in acelasi timp.

Stiluri de amenajare curte

E perioada ideala din an in care se pot face amenajari si renovari in curtea casei, iar noi venim in ajutor cu cateva informatii utile. Stilurile cele mai cunoscute de amenajare curte.

Dupa ce pui la punct curtea casei, iti putem recomanda si cateva idei amenajare terasa exterioara, cu mobilier si un spatiu in care poti sta si savura privelistea, dar poti si sa te feresti de temperaturile caniculare, la umbra, sau poti sa admiri in liniste o ploaie de vara.

Exista o serie de stiluri clar determinate de amenajare a gradinilor. E foarte bine sa cunosti aceste stiluri inainte de a te apuca sa amenajezi curtea pentru ca cu ajutorul lor poti decide ce tip de personalitate vrei sa dai spatilului de langa casa ta. Vei avea niste repere estetice clare si vei putea face alegerile constient, avand in minte imaginea de ansamblu a ceea ce vrei sa realizezi.

Gradina englezeasca

Gradina englezeasca

Gradina englezeasca e un tip de amenajare ce inspira un stil usor salbatic dar si romantic si cuceritor. E cunoscut faptul ca parcurile englezesti de exemplu sunt lasate sa se dezvolte cat mai mult in mod natural, salbatic.

Totusi, cand vine vorba de gradina exista o alternanta intre peticele de gazon perfect intretinut si oaze de verdeata cu varietate de plante. Trandafirul nu trebuie sa lipseasca din gradina englezeasca, dar si levantica, muscatele, salvia, nalba, degetelul rosu, glicina, plantele aromatice si diverse alte flori perene.

Gradina frantuzeasca

Gradina frantuzeasca

Daca v-am prezentat varianta britanica, iata si gradina frantuzeasca ce se identifica in principal prin ordine, simetrie si aranjamente geometrice, dar si gard viu taiat la milimetru.

Tipic gradinii frantuzesti mai sunt si plantele cataratoare, dar si ochiuri de apa.

Gradina mediteraneana

Gradina mediteraneana

Acest tip de gradina e una superba, insa destul de greu de adaptat climei de la noi din tara. Multe plante caracteristice regiunii se adapteaza greu in zona noastra mai rece. Totusi, lavanda, iarba Domnului, rozmarinul, cimbru, oregano, busuiocul, menta, rodiu sau oleandrul si maslinul pot fi plantati in ghivece care se muta in interior pe timpul sezonului rece.

Gradina rustica

Gradina rustica

Probabil cel mai des intalnit tip de gradina la noi este cel rustic pentru ca e la indemana. O gradina rustica se doteaza cu mobilier din lemn, rachita, decoratiuni traditionale precum stergarele, roabe, roti de car. Plantele potrivite ar fi zambilele, hortensiile, lalelele, bujorii, trandafirii, margaretele, petuniile, muscatele, galbenelele sau liliacul.

Gradina salbatica

Gradina salbatica

Stilul salbatic nu inseamna neingrijit sau neglijent. Plantele sunt lasate sa creasca in voie, insa gradina e planificata atent. Se traseaza alei cu grija, insa in loc de alei betonate se folosesc mai degraba lespei neregulate, sau alei fara bordura, pietris sau carari de pamant.

In loc de gazon, intr-o gradina salbatica se planteaza iarba amestecata cu flori micute de camp, trifoi sau caprifoi.

Gradina minimalista

Gradina minimalista

Stilul minimalist e si stilul modern si popular al ultimilor ani. E alegerea pentru persoanele care nu vor nici sa investeasca timp, dar nici bani in amenajare. O gradina minimalista are gard viu si gazon, insa in rest spatiul este cat mai aerisit, o paleta vegetala si cromatica redusa si fara pretentii.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

1 COMENTARIU

  1. […] O idee ceva mai complexa dar pentru care exista deja solutii pe piata este mobilier de bucatarie cu masa inclusa sub blatul de bucatarie. Mai exact, blatul se poate extinde si se transforma intr-o masa pe care poti sa mananci linistit. Masa ocupa mult spatiu intr-o bucatarie, spatiu care nu e folosit tot timpul. Vezi si: 6 stiluri de amenajare a curtii – Alege-l pe cel potrivit spatiului disponibil […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole