20.4 C
București
vineri, martie 29, 2024

5 sfaturi pentru a-ti ajuta copilul sa se concentreze

Chiar daca am scapat de vremurile in care copilul nostru avea bavetica bebe la piept, provocarile nu se opresc niciodata. Ba chiar se spune si e foarte adevarat, urmatoarea: copii mici, probleme mici; copii mari – probleme mari.

Desi nu toti copiii sufera de hiperactivitate, majoritatea sufera de neatentie. Iata cateva sfaturi care te vor ajuta sa stii ce sa faci daca ai un copil mai putin concentrat.

Cand vorbim de hiperactivitate?

Educatia unui copil hiperactiv este complicata. Cati copii sunt lipsiti de concentrare? Simptomul este in plina expansiune, intr-o asemenea masura incat s-a publicat, in februarie 2015, o lista de recomandari pentru medici, pentru a-i ajuta sa diagnosticheze celebra tulburare de atentie cu sau fara hiperactivitate.

Dar lipsa de atentie, inainte de a fi o boala, nu este in primul rand un tic din zilele noastre? Intre bipuri si stimuli permanenti, creierul unui copil este foarte ocupat. Ca sa nu mai vorbim de hipervigilenta anxioasa si de un posibil sentiment de nesiguranta la scoala. Iata solutii eficiente pentru copiii de la 5, 6 ani si chiar 4 ani.

1. Pentru siguranta, ofera-i un mediu cald

Este imperativ sa le oferi copiilor un mediu tandru si sigur si sa eviti sa ii pui sub presiune. Pune-i smartphone-ul deoparte atunci cand el isi face temele, opreste televizorul in timpul meselor: acesta este minimul! Ca sa nu mai vorbim, desigur, de un stil de viata potrivit: dormi zece ore pe noapte cel putin inainte de facultate.

2. Pentru a se reorienta, invata-l acest exercitiu corporal

Concentratia se antreneaza ca si un muschi. Si, in acest sens, asa-numitele terapii mediate de corp (sofrologia, auto-hipnoza, meditatia mindfulness) sunt ideale.

Se recomanda sa stai pe un scaun cu picioarele atingand pamantul, ca radacinile unui copac. Si faci acest exercitiu pentru a te concentra din nou inainte de teme sau la clasa.

3. Pentru a-l face sa intre „in modul temelor”, fa-l sa vizualizeze

Multi psihologi lucreaza la tema „clopotului interior” cu copii cu rpobleme de atensie sau hiperactivitate. Copilul vizualizeaza, inchizand ochii, un mic clopot de concentrare pe care il poate activa sau dezactiva. Cand este necesar, inainte de curs sau inainte de teme, de exemplu, inchide ochii si suna la soneria imaginara. Incepe putina muzica, pe care doar el o aude. Aceasta inseamna ca se afla in faza de concentrare.

4. Pentru a-l calma, incurajeaza-l sa mediteze

Punem o bomboana in palma copilului si ii cerem sa o observe, sa contemple reflexele zaharului in lumina, apoi, inchizand ochii, sa o aseze pe limba, fara sa o manance, fiind atent la boabele de zahar, la aciditate, la tot ce simte. La noi, a functionat un truc: i-am dat niste biscuiti pentru bebelusi. El si-a adus cumva aminte de acel gust drag si asta l-a linistit si l-a readus adesea la o stare buna de concentrare.

5. Pentru a-i atrage atentia, pune-l sa cante

Sunt si alte cai interesante pentru a se concentra: artele martiale (karate, judo), dar si practica unui instrument muzical. In timp ce canta, copilul se concentreaza pe secvente ritmice, care promoveaza memorarea si atentia. Cel mai eficient ramane jocul orchestral.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole