13.6 C
București
duminică, aprilie 7, 2024

5 plante pentru afectiuni ale ficatului

In cazul afectiunilor ficatului se recomanda vitamine si saruri minerale, precum vitaminele B5, C, F cu B6, A, P, B8, K, Mg, S, Mn, glucide, ion fosfat, mezoinozitol. Totodata, specialistii in fitoterapie recomanda si anumite plante pentru afectiuni ale ficatului.

Afectiunile hepato-biliare

Cele mai frecvente afectiuni hepato-biliare sunt: hepatitele cronice, dischineziile biliare si litiaza biliara. Se manifesta in general prin dureri in partea dreapta a abdomenului, sub coaste, balonari, senzatie de greata si uneori voma, dureri in umar (in caz de dischinezie sau calculi biliari).

Pe langa regimul alimentar recomandat de medicul curant, se indica consumarea sucurilor din morcovi, ridichi, in special neagra, sfecla. Fructe si legume: agrise, cirese, fragi, gutui, lamaie, masline, prune, visine, struguri, pepene verde, fasole, salata, spanac.

De asemenea in dischinezii biliare este foarte bun sucul de dovleac chiar fiert, sucul diluat de ridiche neagra, ce faciliteaza eliminarea secretiilor de fiere si chiar diluarea pietrelor mai ales daca se mai consuma si suc de lamaie.

Iata 5 plante pentru afectiuni ale ficatului

1 – Dovleac – Suc de dovleac- se obtine din dovlecei proaspeti, sanatosi tineri. Se curata de coaja. Se taie in cuburi sau felii, si se trec prin masina de tocat si apoi se stoarce sucul. Se poate bea cate 100 ml de 3 ori pe zi, cu 15-30 minute, inainte de fiecare din cele 3 mese principale. Este recomandat si pentru combaterea constipatiilor si in cazurile afectiunilor cardiovasculare insotite de edeme. Se poate consuma si pulpa de dovleac fiarta cu efecte similare.

2 – Ceapa – se consuma cruda sau sub forma de suc impreuna cu alte sucuri. Se indica in acest caz sa se puna 20 ml la 150 ml suc de morcovi. Este foarte eficienta in curatirea ficatului.

3 – Brustur – 1 lingurita de radacina se pune la 250 ml apa si se fierbe timp de 10 minute. Se strecoara. Se pot consuma 3 cani pe zi, pentru ajutorul care-l da la dezintoxicarea ficatului si pentru efectul emolient. In cazul durerilor se poate aplica extern o compresa calda cu acest ceai.

4 – Cerentel – 1 lingurita de planta maruntita se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se indica sa se consume 3 cani, pentru efectul astringent si de diminuarea secretiilor. Are si efect antibiotic. Vezi si: Apa de stafide, un vechi remediu rusesc care protejeaza ficatul

5 – Maces – 1 lingurita de seminte se pun zdrobite la 250 ml apa si se fierbe apoi 5 minute. Se strecoara. Se poate consuma 3 cani pe zi, pentru efectul antibiotic. Ajuta si la diminuarea calculilor si la curatirea canalelor din ficat de depuneri. Scade si colesterolul. Contine si vitamina C care este un antioxidant puternic.

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole