5 beneficii pentru sanatate ale maslinelor Kalamata

Maslinele Kalamata (Olea europaea) sunt un tip special de masline care se cultivata in oraselul Kalamata, situat in sudul Peloponezului, Grecia. La fel ca majoritatea maslinelor, acestea sunt bogate in antioxidanti si grasimi sanatoase, avand astfel multiple beneficii pentru sanatate.

Beneficiile pentru sanatate ale maslinelor Kalamata

1.Pastreaza inima sanatoasa si regleaza nivelul de colesterol

Maslinele Kalamata sunt bogate in acid oleic, ducand astfel la un risc mai scazut de boli de inima. In plus, pot reduce ateroscleroza, o afectiune care poate duce la hipertensiune arteriala si la un risc crescut de accident vascular cerebral.

Un consum regulat si moderat de masline kalamata ajuta la mentinerea sub control a nivelului colesterolului, imbunatatind astfel si sanatatea cardiovasculara.

De asemenea, maslinele Kalamata sunt si o sursa buna de sodiu, care, desi este considerat problematic, este un electrolit necesar organismului nostru pentru mentinerea tensiunii arteriale si pentru minimizarea riscului de hipotensiune arteriala.

2. Intaresc sistemul imunitar

Datorita continutului de antioxidanti, maslinele kalamata lupta cu radicalii liberi din corpul nostru, ii stabilizeaza si ii impiedica sa provoace daune oxidative celulelor. Astfel, protejand sistemul imunitar de daune oxidative, acesta il intareste si previne aparitia microbilor care cauzeaza boli precum bacteriile si virusul.

3. Preveniti tulburarile neuro-degenerative

Maslinele kalamata au proprietati antihipercolesterolemice si lipolitice, prevenind astfel peroxidarea lipidelor si formarea de derivati nedoriti in organism. Prin urmare, adaugarea acestor masline in dieta noastra ajuta la prevenirea formarii depozitelor de grasime sau trigliceride, cum ar fi placile de amiloid in creier si teaca neuronala. In aceste cazuri, probabilitatea de a dezvolta tulburari neurodegenerative (Alzheimer) sau pierderea memoriei legate de varsta si afectarea cognitiva este mult mai redusa. Vezi: Un nou studiu arata ca uleiul de masline scade riscul de aparitie a bolilor de inima si Alzheimer

4. Ajuta la intarirea oaselor

Maslinele Kalamata au capacitatea de a intari oasele si dintii datorita mineralelor esentiale din compozitia lor, cum ar fi calciul si fosforul etc. Calciul joaca un rol important in intarirea oaselor noastre si, de asemenea, scade riscul de osteoporoza, iar fosforul are rolul de a mentine  rezistenta osoasa, deoarece lucreaza cu calciul pentru dezvoltarea oaselor

5. Controleaza nivelul zaharului din sange

Maslinele kalamata sunt bogate in fibre alimentare care incetinesc rata de absorbtie a zaharului de catre fluxul sanguin, ajutand astfel al gestionarea diabetului. Totodata, acestea sunt si o sursa de vitamina A care ajuta la imbunatatirea sensibilitatii la insulina.

Vezi si: Beneficiile maslinelor manzanilla sau reginele maslinelor verzi

Vezi si: Care este diferenta dintre uleiul de masline extra virgin si cel virgin?

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

You may also like...