Sarbatorile de iarna inseamna bucurie, bunatate si arome de Craciun. De exemplu, cercetarile recente au aratat ca numeroase condimente au efecte benefice asupra sanatatii noastre si, ca urmare, folosirea lor in alimentatie este binevenita.
Aromele condimentelor de iarna ne dau energie, sanatate si o stare de bine. Iata, mai jos, care sunt cele mai aromate condimente specifice sarbatorilor de iarna, dar si ce beneficii au pentru sanatatea noastra:
1.Condimente de Craciun – Scortisoara
Scortisoara (Cinnamomum ceylanicum) este cu siguranta unul dintre cele mai aromate condimente si pline de efecte benefice asupra sanatatii umane. Aceasta are o aroma puternica si este folosita destul de des la prepararea prajiturilor.
Recent, s-a descoperit ca scortisoara are numeroase proprietati curative. Aceasta este folosita cu succes in tratatrea spasmelor musculare, a varsaturilor, diareei, infectiilor, racelii, pierderii poftei de mancare si a disfunctiei erectile. Totodata, scortisoara are rolul de a reduce nivelul zaharului din sange la persoanele care sufera de diabet. Potrivit unor studii de specialitate, un consum de aproximativ 6 grame de scortisoara pe zi „reduce glucoza serica, trigliceridele, colesterolul LDL (colesterolul rau) si colesterolul total in cazul persoanelor care sufera de diabet de tipul 2.
Pe de alta parte, scortisoara ajuta si la prevenirea bolii Alzheimer, poate fi potential eficace impotriva HIV si ajuta la oprirea procesului destructiv al sclerozei multiple
Uleiurile volatile din scortisoara au proprietati antimicrobiene si antioxidante, neutralizand radicalii liberi ce se formeaza in organism si determina deteriorarea acestuia, de la piele pana la organe. La primele simptome de raceala, specialistii recomanda sa bei un ceai de scortisoara.
2.Condimente de Craciun – Cuisoarele
Englezii sunt de-a dreptul cuceriti de acest condiment si nu ezita sa il foloseasca din abudenta. Uleiurile sale eterice stimuleaza secretiile gastrice apetitul si tranzitul intestinal. Cuisoarele se potrivesc aproape la toate preparatele, de la dulciuri la fripturi si legume, dar nu in exces, deoarece pot potenta in alimente gustul intens si iute.
Cuisoarele au proprietati antibacteriene, capabile sa lupte cu numerosi agenti patogeni si eficiente în combaterea infectiilor cu E.coli, stafilococi si pneumococi, ba chiar si distrugerea viermilor intestinali.
Cuisoarele protejeaza ficatul, previne aparitia diabetului si controleaza nivelul de zahar din organism. Totodata, cuisoarele au un continut foarte ridicat de uleiuri eterice si de taninuri, mai ales eugenol, o substanta cu un puternic efect antibacterian ce actioneaza rapid in cazul inflamarii gingiilor si al durerilor provocate de carii.
3.Condimente de Craciun – Vanilia
Sarbatoare fara aroma de vanilie, nu cred ca se poate! Vanilia nu este doar un condiment delicios care da o aroma deosebita prajiturilor, ci ofera si o serie de beneficii importante.
Vanilia este o mirodenie si un condiment, in acelasi timp. Putini stiu ca exista 3 tipuri de vanilie: Burbon-Madagascar, mexicana si Tahitiana. Vanilia adevarata, nu cea contrafacuta din magazine, se afla pe locul II la cel mai scump condiment din lume, dupa sofran.
Vanilia are proprietati antispasmodice, antiseptice si digestive, dar este si un bun afrodisiac.
Vanilina este un antioxidant puternic, ajutand in cazul afectiunilor cardiace. In urma unor cercetari mai amanuntite privind impactul asupra sistemului cardiovascular al vaniliei, s-a observat ca aceasta poate reduce in mod semnificativ nivelurile de colesterol din organism, un lucru extrem de important pentru cei cu risc crescut de atacuri de cord si accidente vasculare cerebrale. Totodata, vanilia contine doua substante cu efect analgezic asemanator aspirinei si care este benefic in cazul durerilor de stomac, cap, reumatism si muschi.
Mirosul de vanilie este cunoscut pentru efectul pe care il are asupra creierului si pentru inducerea starii de calm, fiind indicat ca remediu pentru anxietate, stres cronic si insomnie.
Calitatea antibacteriana a vaniliei ajuta la protejarea sistemului imunitar si reduce stresul asupra organismului, stimuland vindecarea si recuperarea rapida in cazul persoanelor care se afla in convalescenta dupa o boala.
4.Condimente de Craciun – Nucsoara
Nucsoara este un condiment exotic, cu o aroma dulce-amaruie, care combina gusturi ce aduc a camfor, lamaie si portocala. Acest condiment este des folosit la prepararea prajiturilor, dar pe langa meritele sale de condiment delicios, are si importante beneficii pentru sanatate.
Nucsoara usureaza balonarea si actioneaza impotriva infectiilor de diaree, stimuleaza procesul digestiv, incurajand miscarea peristaltica a muschilor netezi din stomac si induce secretia diverselor sucuri intestinale si gastrice pentru a usura procesul digestiv.
Nucsoara ajuta si la detoxifierea organismului, este eficienta in afectiunile nervoase, fiind considerata un bun remediu contra insomniilor si datorita efectului analgezic, nucsoara ajuta la ameliorarea durerilor asociate cu rani, accidentari, intinderi musculare si inflamatii cronice ca cele cauzate de artrita, dar si a durerilor dentare.
Totodata, conform studiilor, uleiurile esentiale din nucsoara au capacitatea de a incetini degradarea functiei cognitive, prevenind astfel aparitia unor boli precum dementa sau Alzheimer.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: