Tusea este unul dintre simptomele tipice racelii de sezon. Tusea este de fapt un act reflex de aparare a organismului importiva bacteriilor sau virusurilor care irita caile respiratorii. Siropurile de tuse din comert contin mult zahar sau alte ingrediente ce lasa de dorit, de aceea este bine ca uneori sa mai recurgem si la remediile naturiste, la ceaiurile care indeparteaza atat simptomele, cat si cauza aparitiei acestora. De aceea, v-am pregatit o lista cu plante eficiente in tratarea tusei.
Se deosebesc doua forme de tuse: tusea umeda (expectoranta) si tusea uscata (seaca). Tusea nu este tratata pentru ea in sine cu medicamente antitusive decat daca este uscata si foarte deranjanta. Antitusivele sunt contraindicate in caz de tuse umeda, deoarece, suprimand tusea, ele pot provoca o acumulare de secretii in bronhii si plamani si pot agrava jena respiratorie, declara Dr. Alin Scarlat.
V-am pregatit in cele ce urmeaza cateva remedii cu efecte expectorante si de calmare a tusei.
Plante eficiente in tratarea tusei – Brad, Busuioc si Ghimbir
-BRAD
Se beau zilnic cate 2-3 cani cu infuzie (2 linguri muguri, la 200 ml apa clocotita, se infuzeaza 10 – 15 minute); la nevoie se ia sirop diluat cu apa.
-BUSUIOC
Se beau zilnic 1-2 cani cu infuzie (1-2 lingurite planta pulbere sau bine maruntita la 200 ml apa clocotita).
-GHIMBIR
Se beau zilnic 2-3 cani cu infuzie (o lingurita ghimbir la o cana de apa clocotita). Vezi si: Scanteiuta, „buruiana” care suprima tusea si vindeca herpesul
Plante eficiente in tratarea tusei
-PATLAGINA
Se bea la 2-3 ore cate o lingura cu infuzie (10 g frunze uscate si maruntite la 200 ml apa clocotita). De asemenea, se poate prepara si un sirop (200 gr patlagina proaspata maruntita se fierbe la foc mic ½ ora in 400 ml apa; dupa ce se raceste, se amesteca cu 100 gr miere), se iau 6 lingurite pe zi (copii) si 3-6 linguri pe zi (adulti).
-LAMAIE
Se prepara un sirop de lamaie cu miere – pentru copii: 1-6 lingurite pe zi, pana cedeaza tusea, apoi doza se scade treptat; iar adultii iau 3-6 linguri pe zi.
-LUMANARICA
Se bea pe parcursul zilei infuzie din frunze si flori (20 g flori la 500 ml apa clocotita): calmeaza tusea si usureaza expectoratia.
Plante eficiente in tratarea tusei – Cimbrisor, Ciubotica Cucului si Anason
-CIMBRISOR
Se beau zilnic 2-3 cani cu infuzie (1-2 lingurite la o cana de apa clocotita); pentru ca efectul sa fie mai puternic si mai ales pentru calmarea tusei, cimbrisorul se combina cu frunze de patlagina, de podbal, flori de nalba si radacina de ciubotica cucului.
-CIOBOTICA CUCULUI
Se beau zilnic 2 cani cu infuzie din flori (o lingura si jumatate la cana de apa clocotita); se beau zilnic 2 cani decoct din radacina (4 g radacina maruntita la o cana de apa).
-ANASON
Infuzie (10 g seminte la 100 ml apa clocotita), se beau 1 – 2 cani pe zi; sirop – 15-60 ml pe zi.
Plante eficiente in tratarea tusei – Nuc, Hrean, Gulie si Grau
-NUC
5-6 bucati nuci se sparg si cu coaja cu tot se pun intr-o jumatate de litru de apa la foc mic, timp de ¼ ora, dupa care se adauga o lingura cu flori de soc si o lingura de miere; se lasa 15 minute, dupa care se beau zilnic cate 3 cani, timp de 1 saptamana.
-HREAN
50 g radacina de hrean ras pe razatoarea marunta, amestecat cu sucul de la jumatate lamaie, se ia pe parcursul unei zile; radacina de hrean, rasa amestecata cu zahar brun, se lasa 5-10 ore sa se macereze la un loc cald (se ia cate o lingurita la nevoie).
-GULIE
Se bea pe parcursul zilei, decoct (100 g gulie la 1 litru apa sau lapte) sau sirop (se scobeste o gulie si se umple cu zahar, se lasa pana se strange un sirop), se ia cu lingurita.
-GRAU
Se fierbe o lingura de tarate intr-un litru de apa, pana se inmoaie; se ia spuma si se lasa cateva minute, dupa care se adauga o lingura de miere si se strecoara; bautura se bea calda, in decursul unei zile.
*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: