0.8 C
București
vineri, noiembrie 22, 2024

10 remedii cu mesteacan

Mesteacanul a fost folosit mereu pentru tratarea multor boli. Acesta este recunoscut si valorificat in domeniul fito-terapeutic in special pentru frunze, scoarta si seva care o produce in cantitati mari primavara, inainte de aparitia frunzelor. De asemenea, studiile efectuate de-a lungul timpului au aratat ca acesta este bogat in vitamine, minerale, flavonoide, acizi fenolici, taninuri si glucide. Mai jos, v-am pregatit unele dintre cele mai bune remedii cu mesteacan:

1.Remedii cu mesteacan in caz hepatita si pancreatita cronica

-Intr-un vas emailat, peste o cana de ovaz, se toarna 1,5 litri de seva de mesteacan si se pune la frigider, peste noapte. Dimineata, lichi­dul se pune la fiert, la foc foarte mic, pana ce com­po­zitia scade la jumatate. Dupa racire, se strecoara. Se consuma cate 100-150 ml, cu 30 de minute inainte de fiecare masa.

-Ai nevoie de: o parte frunze de mesteacan, o parte fructe de agrise, o parte sunatoare, o parte coada sori­celului. Peste o lingura din amestecul maruntit de plante se toarna o cana cu apa clocotita. Se lasa la infuzat, pe baie de abur, timp de 15 minute. Se strecoara si se bea la temperatura camerei, cate o jumatate de cana, de 2 ori pe zi, cu 15 minute ina­inte de masa.

Vezi si: Scoarta de salcie, „aspirina vegetala” care nu trebuie sa-ti lipseasca in aceasta iarna

2.Remediu cu mesteacan contra infectiilor virale

Intr-un vas, peste 3 cesti de seva de mesteacan, se adauga 1 lingura de radacina de obligeana marun­tita. Se fierbe timp de 15 minute, apoi se aco­pera cu prosop pentru o racire lenta. Se strecoara si se bea cate o jumatate de cescuta, de 3 ori pe zi, inainte de masa.

3.Remediu pentru afectiuni cardio-vasculare

– 10 g muguri uscati de mestea­can se pun la fiert cu o cana de apa. Se lasa la foc mic 15 minute. La final, se strecoara si se adminis­treaza cate 1 lingura, de 3-4 ori pe zi.

-Pentru hipotensiune: intr-un recipient din sticla, se storc 6 lamai, peste care se adauga 1 litru de seva. Vasul se intro­duce in frigider pentru 36 de ore, dupa care se adauga 500 g miere, se amesteca bine si se reintroduce in frigider pentru alte 36 de ore. Se con­suma cate 50 mg, cu 30 minute inain­te de mesele principale. Tratamentul se tine 2 luni.

4.Remediu contra durerilor articulare

– Se prepara un unguent din: 350 g muguri de mesteacan, 700 g unt si 10 grame camfor. Intr-un vas emailat, se asaza intr-un strat de 1-2 cm mu­gurii de mesteacan si untul. Se inchide vasul ermetic si se da la cuptor, la foc foarte mic, timp de 8-10 ore. Se stinge focul si se lasa in cuptor sa se raceasca treptat, peste noapte. Se indeparteaza mugurii de mesteacan si se adau­ga camforul. Se amesteca bine si se pune intr-un loc pana la solidificare. Unguentul se aplica in strat subtire pe zonele dureroase.

-Impotriva arterosclerozei: se bea cate un pahar de suc, cu o jumatate de ora inaintea meselor principale, timp de o luna si ju­ma­tate. Se face o pauza de doua saptamani si tratamentul se repeta. Ajuta la curatarea vaselor de sange de coles­terol, acid uric si alte substante reziduale si stimuleaza metabolismul.

5.Remediu contra parazitilor intestinali

– Intr-o sticla de culoare inchise se adauga 20 g mu­guri de mesteacan si 100 ml alcool de 70 de grade. Se lasa la macerat 3 sapta­mani, intr-un loc racoros si ferit de lumina, agitand ocazional. La final, se strecoara si se administreaza de 3 ori pe zi, cate 15-20 de pica­turi, inainte de masa.

6.Remediu impotriva ulcerului

– Intr-un borcan, se adauga 50 g muguri de mesteacan  si 500 ml alcool. Se lasa la macerat 10 zile. Se strecoara si apoi se administreaza cel mult o lingurita, cu 15 mi­nute inainte de masa. De asemenea, acest remediu este eficient si impotriva viermisorilor si cresterea apetitului.  

-frunzele de mesteacan au proprietati hemostatice. De aceea, in ulcerul gastric cu sangerari la nivelul sto­ma­cului, ceaiul din aceste frunze este foarte benefic. Peste 500 ml apa clocotita se toarna 1 lingura de frunze maruntite de mesteacan. Se da in­tr-un clocot si se lasa la infuzat jumatate de ora. Se bea caldut, cate o jumatate de cana, de 3 ori pe zi, dupa masa.

7.Remediu impotriva tuberculozei

– ai nevoie de: 150 g muguri de mestea­can, 1 kg miere de tei, o cana de aloe vera (tocata marunt), 100 g ulei, 50 g flori de tei, 2 cesti cu apa. Intr-un vas, se fierb, timp de 2-3 minute, apa cu florile de tei si mugurii de mestea­can, apoi se strecoara si se lasa la racit. Separat, se topeste mie­rea pe baie de apa, dupa care se adauga si aloe vera. Se opreste focul si se lasa la racit. Cand mierea s-a racit complet, se adauga lichidul obtinut din tei si muguri si uleiul. Se amesteca bine si se toarna in sticle. Se agita inainte de utilizare. Se ad­ministreaza cate 1 lingura, de 3 ori pe zi, inainte de masa.

8.Remedii cu matisorii (inflorescentele) de mesteacan

-Tinctura din matisori amelioreaza bolile de inima, tuberculoza, ulcerul gastric, gastrita, anemia, eczemele si furunculele. Reteta: intr-un bor­can, peste doua treimi de mati­sori, se toarna pana la um­plere alcool de 70 grade. Se inchide ermetic si se lasa la macerat 2 sapta­mani, intr-un loc calduros, agitand ocazional. In general, tinctura nu se fil­treaza. Se administreaza de 3 ori pe zi, intre 20 de picaturi si o lingurita, cu 15 minute inainte de masa.

-Infuzia din matisori imbuna­ta­teste memoria si ajuta la preve­nirea acci­dentelor vasculare cere­brale.

9.Remediu impotriva urinarii dificile (hipertrofie de prostata)

-Infuzie din frunze de mesteacan: peste 1-2 linguri de frunze maruntite se toarna 500 ml apa clocotita si se lasa la infuzat. Se bea cate o jumatate de cana, de 3-5 ori pe zi, inainte de masa.

10.Remedii cu mesteacan pentru piele ferma, fara riduri

-Tonifiant cu seva de mesteacan: seva se congeleaza in pungi pentru gheata, de seara pana dimineata, iar la trezire, se frectioneaza usor tenul cu seva astfel congelata. Masa­jul este foarte util pentru prevenirea aparitiei ridurilor si impotriva acneei.

-Ulei de mesteacăn pentru fermitatea pielii: ai nevoie de frunze de mesteacan, ulei de susan, uleiuri eterice de chiparos, ienu­par, rozmarin, grepfruit si muscata. Se taie marunt frunzele de mesteacan si se pun intr-un borcan prevazut cu un capac cu filet. Se adauga uleiul de susan, pana cand nivelul uleiului ajunge cu circa 1 cm dea­supra frunzelor. Se inchide borcanul si se lasa intr-un loc cald, timp de o saptamana, agitand zilnic. Dupa o saptamana, se strecoara, iar uleiul se pune intr-o sticla bruna.
La final, se amesteca uleiul de susan cu cele­lalte ingrediente, astfel – pentru 100 ml ulei de susan – 10 picaturi de grep­fruit, 7 picaturi de rozmarin, 6 picaturi de muscata, 3 picaturi de chiparos si 5 pica­turi de ienupar.

Cu uleiul obtinut se ung pi­cioarele, dimineata si seara, masand in directia inimii. De asemenea, pentru un peeling care va da fermitate pielii, se pune in ulei putina sare de mare (fina) sau cafea ma­cinata.

Vezi si: Plopul si utilizarile sale terapeutice

Precautii si contraindicatii:

-Mesteacanul trebuie utilizat cu precautie in timpul sarcinii si in timpul alaptarii, consumandu-se cantitati mici, sub 250 ml.

-Seva nu este indicata copiilor cu sensibilitate alergica pronuntata sau care se confrunta frecvent cu tulburari digestive.

-Persoanele care sunt alergice la aspirina nu trebuie sa consume produse care contin mesteacan.

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati sfatul unui medic specialist.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole