Daca vrei sa adaugi un strop de eleganta gradinii tale, florile si plantele negre te pot ajuta. Negrul este o culoare care nu trece neobservata intr-o gradina. Totusi, trebuie sa stii ca nu exista in natura flori sau plante negre, ci mai degraba cu pigment violet închis, visiniu intens, maro sau rosu. Unele dintre aceste plante „negre” apar in mod natural, dar cele mai multe sunt produse cultivate de reproducere speciala.
Asadar, daca esti iubitor de eleganta si rafinament, cu siguranta vei dori ca gradina ta sa arate altfel. Prin urmare, nu ezita sa plantezi macar una dintre plantele pe care ti le vom enumera in acest articol.
1- Lalea neagra
Laleaua neagra sau „regina noptii”, cum mai este cunoascuta, este o floare exotica care poate da o nota eleganta oricarei gradini.
Frumoasă si misterioasa, aceasta nu poate trece neobservata printre celelalte flori. Chiar daca are nevoie de lumina, nu este o planta foarte pretentioasa.
2- Trandafiri Halfeti
In Turcia, exista un mic sat numit Halfeti, unde creste o varietate de trandafiri naturali care au o pigmentare atat de concentrata, incat par negri.
Frumusetea acestor trandafiri se datoreaza pH-ului unic pe care raul Eufrat il da solului acestui mic sat din regiunea Urfa. Pentru ca aceasta floare sa poata fi produsa in alte regiuni ale lumii, este necesar sa se imite conditiile de pH si sol ale acestei zone.
3- Panseluta neagra
Aceasta este o alta optiune excelenta pentru gradina ta eleganta. Aceasta varietate se remarca prin petalele sale de un violet inchis, aproape negre, care contrasteaza cu punctul galben din centru.
Panselutele se pot cultiva atat in sol, cat si in recipiente, iar florile apar din primavara si pana in toamna.
Nu este o floare foarte pretentioasa. Ea are nevoie de irigare care sa pastreze solul umed, dar nu imbibat cu apa.
4- Iris negru
Irisii sunt folositi pe scara larga la decorarea gradinilor si a buchetelor de flori, fiind disponibili in aproape toate culorile, dar varietatea, „Before the Storm”, ofera culoarea neagra perfecta.
5- Dracila
Dracila (Physocarpus opulifolius) este un arbust extrem de atragator, cu flori alb/roz si frunzis de culoare visiniu, care arata negru in umbra. Planta tolereaza o gama larga de conditii de sol.
Vezi si: Ce copaci sa plantezi in gradina? 6 pomi vindecatori pe care trebuie sa ii ai
6- Cala neagra
Una dintre cele mai decorative flori este cala neagra, care are o spata violet intens, ce da aproape spre negru. Trebuie sa recunosti ca da foarte bine in combinatie cu frunzisul sau verde deschis.
7- Nigrescens – iarba neagra
Nigrescens (Ophiopogon planiscapus) este una dintre cele mai frumoase plante negre, iar cand infloreste, uimeste cu frumusetea sa. Planta este perena si vesnic verde, rezistenta si spectaculoasa. Primavara, frunzele au o nuanta verde, iar vara se apropie tot mai mult de negru.
8- Soc negru cu flori roz
Socul negru cu flori roz (Sambucus nigra Black Lace) reprezinta o alta alegere excelenta pentru decorarea gradinii. Aceasta este apreciata pentru frunzisul sau violet-negru, florile roz si fructele suculente. Vara, este impodobita cu flori alb-rozalii, cu parfum asemanator cu lamaia.
Planta se adapteaza foarte bine solurilor umede, motiv pentru care se dezvolta de obicei langa lacuri sau iazuri. Totusi, cu udare constanta, este perfect si pentru gradini.
9- Trandafir negru suculent (Aeonium arboreum)
Trandafirul negru suculent este o planta extrem atractiva si, chiar daca pare pretentioasa, trebuie sa stii ca nu este deloc asa. Aceasta este usor de ingrijit, deoarece creste aproape oriunde si nu necesita udare frecventa.
Planta are o forma asemanatoare cu trandafirii, de aici si denumirea, iar culoarea sa este de un violet foarte inchis. Primavara produce flori in forma de stea in tonuri aurii, care o fac si mai spectaculoasa.
10- Busuioc violet (Ocimum basilicum)
Busuiocul violet este un soi de busuioc dulce si prezinta frunze atractive, care fie pot aparea aproape complet negre, cu o culoare solida violet inchis, fie pot prezenta nuanta verde bogata a busuiocului de zi cu zi si pete mari de violet intens.
Vezi si: Cum sa ai o gradina frumoasa si sanatoasa cu ajutorul otetului
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: