Zacusca de Giuvărăşti. O tânără vrea să breveteze o reţetă veche de peste 100 de ani

Zacusca de Giuvărăşti. O tânără vrea să breveteze o reţetă veche de peste 100 de ani

Primul produs traditional inregistrat din Olt ar putea fi zacusca de Giuvărăşti. O tanara din localitate vrea sa breveteze o reteta veche de peste 100 de ani, invatata de la strabunica ei. Reteta este bio, cu produse din gradina, fara conservanti. Chiar si asa, rezista si 2 ani fara sa-si schimbe gustul sau aspectul.

Madalina Histru a invatat cum se face zacusca inca de cand era copil. O ajuta pe strabunica ei care acum are 102 ani. De 15 ani pregateste singura savurosul aperitiv, in curtea natala din Giuvarasti. Reteta este una pe cat de simpla, pe atat de sanatoasa, cu legume cultivate in propria-i gradina, coapte pe gratar, fierte apoi in tuci, la foc de lemne, timp de 4 ore.

Madalina Histru, antreprenor: „Singurul lucru pe care l-am mai modificat a fost cantitatea de ulei. Inainte foloseam, la o cantitate de-a mea de vinete, 10 kilograme, foloseam 1,5 litri ulei. Acum folosesc numai 1 litru.”

Zacusca facuta de Madalina rezista si cativa ani, desi nu are niciun fel de conservanti. Secretul l-a aflat de la batranele gospodine din familie.

Rodica Naidin, bunica Madalinei: „O acoperi, sa se raceasca acoperita si s-o pui bine. Da, fierbinte in borcan. Pusa o lingura cu coada sub borcan si sa fie fierbinte.”

Chiar si francezii au aflat de zacusca de Giuvarasti acum cativa ani. Asa ca reteta bunicii a ajuns deja o afacere de familie.

Madalina Histru, antreprenor: „Pe sezon, cel mai mult am facut 10.000 de borcane. Pe care le-am si exportat in Franta. Am avut cerere.”

Acum, tanara vrea sa faca un brand din zacusca de Giuvarasti. A depus toata documentatia si astepta actul care sa-i certifice preparatul ca produs traditional. De initiativa Madalinei au aflat si gospodinele din sat. Si ele se lauda ca au retete naturale 100%.

Zacusca de Giuvarasti ar putea fi primul produs traditional inregistrat – din Olt.

Sursa: digi24.ro

 

You may also like...