15.9 C
București
duminică, aprilie 7, 2024

Tenul si aburii. Cum sa ingrijim si curatam tenul cu ajutorul bailor de aburi

O curatire in profunzime a pielii se poate obtine printr-o baie de aburi. Aceste bai sunt un adevarat rasfat pentru tenul nostru si in acelasi timp combat si amelioreaza diferite probleme.

La o piele grasa, cu porii imbacsiti, baia cu aburi este recomanda la 1-2 saptamani. In cazul unui ten uscat, sensibil, este suficienta o baie de aburi pe luna.

Iata mai jos cum se pregateste baia cu aburi:

Aburii ii putem obtine fierband apa intr-un vas, deasupra caruia se expune tenul. In apa se adauga plante medicinale si, eventual, cateva picaturi cu tinctura benzoe. Vasul si capul se acopera cu un prosop mare, pentru a nu se pierde din aburi. Inainte de expunere, fata va fi bine curatata. Deoarece pielea din jurul ochilor este foarte sensibila se va unge cu o crema hidratanta sau cu ulei de masline. Fata se expune la aburi timp de 10-15 minute si se vor evita aburii prea fierbinti, care produc iritatii.

Este recomandat sa tinem cont de tipul de ten atunci cand stam deasupra baii de aburi. Daca avem tenul sensibil, 3 minute sunt suficiente. Daca tenul este normal, putem sta 5-7 minute, iar pentru tenul gras sunt suficiente 8 minute de baie de aburi.

Dupa baia de aburi vom sterge fata cu un prosop de hartie si o vom clati intai cu apa calduta si apoi cu apa rece (daca clatim tenul imediat cu apa rece, porii se strang prea repede si se poate produce plesnirea vaselor capilare). Se sterge apoi fata cu o solutie astringenta sau cu apa in care s-a adaugat zeama de lamaie si apoi se unge tenul cu un strat subtire de crema hidratanta. Un ten mai ridat poate fi spalat cu ajutorul unui burete sau al unui servet, frecandu-se pielea usor, dupa care se aplica crema care, in aceste conditii este absorbita cu usurinta.

Iata care sunt plantele medicinale recomandate in baie de aburi:

Cele mai bune plante medicinale sunt: musetelul, galbenelele, macesele zdrobite, lavanda, petalele de trandafiri, arnica, coada soricelului, menta, cimbrul, rozmarinul, socul, coada calului etc. De asemenea, poti folosi si coji de citrice, scortisoara si uleiuri esentiale pentru a aromatiza apa folosita pentru baia de aburi.

Musetelul este bun pentru toate tipurile de ten. In comprese, dar si in baile de abur, il putem combina cu miere pentru hidratare, cateva picaturi de ulei esential de portocala sau lavanda pentru tenul gras si mixt, cu ulei esential de ylang-ylang pentru un ten mai ridat si chiar combinat cu ceai sau ulei de menta pentru un ten obosit si lipsit de viata.

Menta este buna pentru un ten obosit, tern, pentru o piele concestionata. Se combina foarte bine cu teiul, care ajuta si el la calmarea tenului si la prospetimea lui. De asemenea, menta este recomandata si tenului gras, cu acnee.

Macesele reprezinta un regenerator natural al pielii, capacitatile sale de cicatrizare si regenerare fiind apreciate in cosmetica. Continutul ridicat de acizi grasi esentiali asigura o actiune benefica de regenerare a pielii, de incetinire a imbatranirii premature.

Petalele de trandafir sunt bune pentru orice tip de piele, dar combinat cu mieresunt excelente pentru tenul iritat, obosit, stresat. Are un efect calmant si hidratant.

Flori de soc, in combinatie cu menta, ajuta la deschiderea porilor si dreneaza toxinele.

Galbenelele sunt extrem de benefici in baile de aburi. Aceste au un rol cicatrizant si calmant, fiind recomandate pentru toate tipurile de ten.

Cum ne curatam pielea:

Pe o piele curatata necorespunzator, niciun tratament nu isi poate atinge scopul. De aceea, inainte de a ne hotara cum sa ne hranim pielea sau cum sa ne fardam, trebuie sa invatam sa ne curatam pielea intr-un mod corect. Unele persoane considera ca daca nu folosesc farduri nu necesita niciun fel de curatare. Or, dimpotriva, curatarea rationala a tenului este extrem de importanta in ambele cazuri.

Procedeul pe care trebuie sa il alegem pentru curatarea pielii depinde de tipul acesteia. Pielea grasa se impaca foarte bine cu apa si sapunul. Urmele de sapun se vor indeparta prin lotionarea tenului cu o solutie acida.

Tenul gras mai poate fi curatat cu emulsii speciale, tarate de grau sau cu urmatoare „faina cosmetica”:

  • faina de migdale 10 g
  • tarate de grau 10 g
  • malai 5 g
  • borax 2,50 g

Iata si cateva retete de emulsii:

  • Lapte de castraveti:

Se iau cativa castraveti mari, se spala, se taie in doua, se scot miezul si samburii cu o lingurita. Se bat 2 albusuri proaspete, se adauga un pahar cu apa distilata si se toarna peste miezul si samburii de castraveti pusi intr-o sticla. Se adauga jumatate de pahar alcool de 90 grade si se lasa sa stea la macerat timp de 3 zile, dupa care se strecoara printr-un tifon si se toarna din nou in sticla. Lichidul se agita din cand in cand, iar daca este prea gros, se dilueaza cu putina apa de trandafiri.

  • Lapte cu albus de ou:

Se bat 2 albusuri spuma, se adauga 30 g alcool de 40 grade si sucul unei jumatati de lamaie.

Curatarea se face dimineata si seara. Dimineata pentru a indeparta secretiile depuse in timpul noptii si seara, pentru a indeparta urmele de fard si impuritatile depuse pe piele in timpul zilei. Orice demachiere este bine sa fie urmata de stergerea tenului cu o lotiune tonica, astringenta ca de exemplu:

  • acid boric 3 g
  • acid citric 0,50 g
  • camfor 0,30 g
  • alcool 10 g
  • apa 90 g

In cazul tenului uscat, vom renunta la folosirea sapunului. Pentru curatarea fetei vom alege emulsiile sau cremele de curatat care nu degradeaza pielea. Iata cateva formule de creme si emulsii de curatat:

  • vaselina 10 g
  • ulei de parafina 10 g
  • lanolina 5 g
  • apa 10 g

sau

  • ceara alba 8 g
  • ulei de parafina 17 g
  • borax 0,50 g
  • apa 25 g

sau

  • ceara alba 12 g
  • parafina 6 g
  • ulei de parafina 54 g
  • stearina 1 g
  • borax 1 g
  • apa 26 g

 

  • Emulsie de migdale:

Se introduc 60 g migdale dulci, necojite, in apa clocotita. Se preseaza intre degete pentru a le scoate pelicula, se spala cu apa rece si apoi se zdrobesc in piulita bine spalata. Se adauga, picatura cu picatura, 180 g apa, in care am adaugat 10 g alcool si 0,40 benzoat de sodiu. Se tritureaza pana se obtine emulsia. Se filtreaza printr-un tifon, iar reziduul se spala cu apa, pana se obtin in total 200 g emulsie. Bezoatul de sodiu se poate inlocui cu acid benzoic, 0,20 g, sau acid salicilic, 0,10 g.

Curatarea tenului se poate realiza si cu unt de cacao, vaselina pura sau ulei de parafina. Toate aceste substante vor fi insa folosite numai in cazul in care nu avem la indemana alte produse. Tenurile uscate si normale pot fi curatate cu o emulsie preparata dintr-un galbenus de ou, amestecat cu o lingurita de untdelemn. Pastrata la rece o putem folosi 2-3 zile la rand.

Indepartarea demachiantului se realizeaza cu dischete de vata, prosop de hartie sau panza destinate special acestui scop.

Iata care sunt beneficiile bailor de aburi

    • Baile de aburi indeparteaza celulele epiteliale moarte;
    • Baile de aburi deschid porii;
    • Baile de aburi permite purificare adanca a tenului;
    • Baile de aburi ajuta la combaterea acneei si a punctelor negre;
    • Baile de aburi imbunatatesc circulatia sangelui.

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole